Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

350 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

329 osób wydrukowało

Pobierz pdf

588 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

100 gramów

50 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj oczyszczone grzyby i smaż chwilę razem.

Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem - Krok 1

Krok 2

Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wlej na patelnię, całość zagotuj. Sos dopraw do smaku pieprzem, dodaj posiekaną natkę i wymieszaj.

Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem - Krok 2

Krok 3

Ugotowany makaron wymieszaj z sosem i odstaw na 15 minut, aby przestygł. Po tym czasie dodaj starty na grubych oczkach ser i wymieszaj.

Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem - Krok 3

Krok 4

Piekarnik nagrzej do 175° C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i lekko natłuść. Używając długiego widelca formuj niewielkie gniazdka z makaronu, zakręcając je na blasze. Tak przygotowane wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 8-10 minut. Podawaj jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięs, np. kurczaka lub wieprzowiny.

Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli zdecydujesz, że „gniazdka” mają być daniem głównym, możesz dodać do sosu mięso z kurczaka lub łososia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiemZapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem

Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem to oryginalny sposób na podanie makaronu. Zamiast serwować go zwyczajnie, tuż po ugotowaniu, zapiecz go. Zacznij jednak od przygotowania gęstego i aromatycznego sosu. Świeże kurki (poza sezonem wykorzystaj mrożone lub zastąp je pieczarkami) oczyść i podsmaż razem z cebulą, a następnie dodaj sos na bazie śmietany. Jeśli lubisz wyraziste smaki, dopraw go pieprzem, ale pamiętaj, że dodatek oscypka także go wzmocni. Kiedy sos zgęstnieje, wymieszaj go z ugotowanym al dente makaronem tagliatelle. Ważne, żeby makaron stawiał delikatny opór przy gryzieniu, ponieważ zmięknie jeszcze pod wpływem ciepłego sosu. Odłóż całość na chwilę, dodaj starty oscypek i przy pomocy długiego widelca, zwijaj makaronowe gniazdka. Zapiecz je. Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem będą stanowiły ciekawy dodatek do mięs albo samodzielne danie. Będzie pasowała do nich sałatka z roszponki albo miks sałat z sosem winegret. Który sposób podania wybierzesz?