Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

344 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

317 osób wydrukowało

Pobierz pdf

559 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

100 gramów

50 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj oczyszczone grzyby i smaż chwilę razem.

Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem - Krok 1

Krok 2

Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wlej na patelnię, całość zagotuj. Sos dopraw do smaku pieprzem, dodaj posiekaną natkę i wymieszaj.

Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem - Krok 2

Krok 3

Ugotowany makaron wymieszaj z sosem i odstaw na 15 minut, aby przestygł. Po tym czasie dodaj starty na grubych oczkach ser i wymieszaj.

Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem - Krok 3

Krok 4

Piekarnik nagrzej do 175° C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i lekko natłuść. Używając długiego widelca formuj niewielkie gniazdka z makaronu, zakręcając je na blasze. Tak przygotowane wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 8-10 minut. Podawaj jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięs, np. kurczaka lub wieprzowiny.

Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli zdecydujesz, że „gniazdka” mają być daniem głównym, możesz dodać do sosu mięso z kurczaka lub łososia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiemZapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem

Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem to oryginalny sposób na podanie makaronu. Zamiast serwować go zwyczajnie, tuż po ugotowaniu, zapiecz go. Zacznij jednak od przygotowania gęstego i aromatycznego sosu. Świeże kurki (poza sezonem wykorzystaj mrożone lub zastąp je pieczarkami) oczyść i podsmaż razem z cebulą, a następnie dodaj sos na bazie śmietany. Jeśli lubisz wyraziste smaki, dopraw go pieprzem, ale pamiętaj, że dodatek oscypka także go wzmocni. Kiedy sos zgęstnieje, wymieszaj go z ugotowanym al dente makaronem tagliatelle. Ważne, żeby makaron stawiał delikatny opór przy gryzieniu, ponieważ zmięknie jeszcze pod wpływem ciepłego sosu. Odłóż całość na chwilę, dodaj starty oscypek i przy pomocy długiego widelca, zwijaj makaronowe gniazdka. Zapiecz je. Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem będą stanowiły ciekawy dodatek do mięs albo samodzielne danie. Będzie pasowała do nich sałatka z roszponki albo miks sałat z sosem winegret. Który sposób podania wybierzesz?