Składniki
300 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
100 gramów
50 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 szczypta
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj oczyszczone grzyby i smaż chwilę razem.
Krok 2
Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wlej na patelnię, całość zagotuj. Sos dopraw do smaku pieprzem, dodaj posiekaną natkę i wymieszaj.
Krok 3
Ugotowany makaron wymieszaj z sosem i odstaw na 15 minut, aby przestygł. Po tym czasie dodaj starty na grubych oczkach ser i wymieszaj.
Krok 4
Piekarnik nagrzej do 175° C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i lekko natłuść. Używając długiego widelca formuj niewielkie gniazdka z makaronu, zakręcając je na blasze. Tak przygotowane wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 8-10 minut. Podawaj jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięs, np. kurczaka lub wieprzowiny.
Dobra rada:
Jeśli zdecydujesz, że „gniazdka” mają być daniem głównym, możesz dodać do sosu mięso z kurczaka lub łososia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem
Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem to oryginalny sposób na podanie makaronu. Zamiast serwować go zwyczajnie, tuż po ugotowaniu, zapiecz go. Zacznij jednak od przygotowania gęstego i aromatycznego sosu. Świeże kurki (poza sezonem wykorzystaj mrożone lub zastąp je pieczarkami) oczyść i podsmaż razem z cebulą, a następnie dodaj sos na bazie śmietany. Jeśli lubisz wyraziste smaki, dopraw go pieprzem, ale pamiętaj, że dodatek oscypka także go wzmocni. Kiedy sos zgęstnieje, wymieszaj go z ugotowanym al dente makaronem tagliatelle. Ważne, żeby makaron stawiał delikatny opór przy gryzieniu, ponieważ zmięknie jeszcze pod wpływem ciepłego sosu. Odłóż całość na chwilę, dodaj starty oscypek i przy pomocy długiego widelca, zwijaj makaronowe gniazdka. Zapiecz je. Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem będą stanowiły ciekawy dodatek do mięs albo samodzielne danie. Będzie pasowała do nich sałatka z roszponki albo miks sałat z sosem winegret. Który sposób podania wybierzesz?