Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem
średnie
660 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
100 gramów
50 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 szczypta
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj oczyszczone grzyby i smaż chwilę razem.

Krok 2
Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wlej na patelnię, całość zagotuj. Sos dopraw do smaku pieprzem, dodaj posiekaną natkę i wymieszaj.

Krok 3
Ugotowany makaron wymieszaj z sosem i odstaw na 15 minut, aby przestygł. Po tym czasie dodaj starty na grubych oczkach ser i wymieszaj.

Krok 4
Piekarnik nagrzej do 175° C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i lekko natłuść. Używając długiego widelca formuj niewielkie gniazdka z makaronu, zakręcając je na blasze. Tak przygotowane wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 8-10 minut. Podawaj jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięs, np. kurczaka lub wieprzowiny.


Dobra rada:
Jeśli zdecydujesz, że „gniazdka” mają być daniem głównym, możesz dodać do sosu mięso z kurczaka lub łososia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem
Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem to oryginalny sposób na podanie makaronu. Zamiast serwować go zwyczajnie, tuż po ugotowaniu, zapiecz go. Zacznij jednak od przygotowania gęstego i aromatycznego sosu. Świeże kurki (poza sezonem wykorzystaj mrożone lub zastąp je pieczarkami) oczyść i podsmaż razem z cebulą, a następnie dodaj sos na bazie śmietany. Jeśli lubisz wyraziste smaki, dopraw go pieprzem, ale pamiętaj, że dodatek oscypka także go wzmocni. Kiedy sos zgęstnieje, wymieszaj go z ugotowanym al dente makaronem tagliatelle. Ważne, żeby makaron stawiał delikatny opór przy gryzieniu, ponieważ zmięknie jeszcze pod wpływem ciepłego sosu. Odłóż całość na chwilę, dodaj starty oscypek i przy pomocy długiego widelca, zwijaj makaronowe gniazdka. Zapiecz je. Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem będą stanowiły ciekawy dodatek do mięs albo samodzielne danie. Będzie pasowała do nich sałatka z roszponki albo miks sałat z sosem winegret. Który sposób podania wybierzesz?


































