
Składniki
500 gramów
1 sztuka
350 mililitrów
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Odcedź.
Krok 2
Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Następnie dodaj rozdrobnione grzyby i smaż chwilę razem.
Krok 3
Do grzybów wlej śmietanę i doprowadź do wrzenia. Gotujący się sos dopraw Bulionetką wołową Knorr oraz pieprzem.
Krok 4
Ugotowany makaron włóż na patelnię i wymieszaj z sosem. Gotowy makaron nałóż na talerze i posyp płatkami parmezanu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron tagliatelle z grzybami
To danie stanowi połączenie aromatycznych leśnych grzybów i wyrazistego parmezanu, a całość dopełniają przyprawy, cebula i czosnek. Makaron tagliatelle z grzybami jest świetną propozycją do podania na obiad lub ciepłą kolację. Przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom włoskiej kuchni. Danie jest bardzo proste i szybkie w przyrządzeniu – na początek ugotuj makaron al dente według wskazówek na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Dodaj do nich rozdrobnioną mieszankę grzybów i wszystko razem smaż do momentu, aż składniki zmiękną. Pod koniec dodaj śmietanę i doprowadź sos do wrzenia. Dopraw esencją do duszonego kurczaka oraz świeżo zmielonym pieprzem. Danie jest już prawie gotowe, teraz wystarczy tylko połączyć makaron i sos. Tak przygotowane aromatyczne tagliatelle serwuj od razu, najlepiej posypane płatkami parmezanu i udekorowane listkami świeżej bazylii. Cenimy Twoją opinię – koniecznie podziel się nią w komentarzu powyżej. Smacznego!