Tagliatelle z grzybami - z sosem grzybowym | Przepisy.pl pixel

Makaron tagliatelle z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
153 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

212 osób wydrukowało

Pobierz pdf

250 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

350 mililitrów

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Odcedź.

Krok 2

Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Następnie dodaj rozdrobnione grzyby i smaż chwilę razem.

Krok 3

Do grzybów wlej śmietanę i doprowadź do wrzenia. Gotujący się sos dopraw Bulionetką wołową Knorr oraz pieprzem.

Krok 4

Ugotowany makaron włóż na patelnię i wymieszaj z sosem. Gotowy makaron nałóż na talerze i posyp płatkami parmezanu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron tagliatelle z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron tagliatelle z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron tagliatelle z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron tagliatelle z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron tagliatelle z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron tagliatelle z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron tagliatelle z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron tagliatelle z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron tagliatelle z grzybamiMakaron tagliatelle z grzybami

To danie stanowi połączenie aromatycznych leśnych grzybów i wyrazistego parmezanu, a całość dopełniają przyprawy, cebula i czosnek. Makaron tagliatelle z grzybami jest świetną propozycją do podania na obiad lub ciepłą kolację. Przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom włoskiej kuchni. Danie jest bardzo proste i szybkie w przyrządzeniu – na początek ugotuj makaron al dente według wskazówek na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Dodaj do nich rozdrobnioną mieszankę grzybów i wszystko razem smaż do momentu, aż składniki zmiękną. Pod koniec dodaj śmietanę i doprowadź sos do wrzenia. Dopraw esencją do duszonego kurczaka oraz świeżo zmielonym pieprzem. Danie jest już prawie gotowe, teraz wystarczy tylko połączyć makaron i sos. Tak przygotowane aromatyczne tagliatelle serwuj od razu, najlepiej posypane płatkami parmezanu i udekorowane listkami świeżej bazylii. Cenimy Twoją opinię – koniecznie podziel się nią w komentarzu powyżej. Smacznego!