Tagliatelle z boczkiem i grillowaną papryką
łatwe
263 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
12 sztuk
50 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
50 gramów
200 mililitrów
100 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Plastry boczku rozłóż luźno na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika. Piecz ok. 15 minut - do momentu, gdy boczek będzie rumiany i chrupiący.

Krok 2
Cebulę oraz pozostały boczek pokrój w niedużą kostkę. Czosnek posiekaj. Paprykę pokrój w kawałki o grubości 0,5 cm, skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem, a następnie obsmaż na grillowej patelni.

Krok 3
W garnku lub na szerokiej patelni rozgrzej oliwę, przesmaż pokrojony w kostkę boczek, czosnek oraz cebulę. Wlej wino i gotuj do momentu odparowania płynu.

Krok 4
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze śmietaną, wlej do garnka, wymieszaj i zagotuj. Dodaj grillowaną cukinię oraz listki tymianku otarte z gałązek.

Krok 5
Makaron ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie, dobrze odcedź, przełóż do garnka, wymieszaj z sosem i nałóż na talerze. Wierzch posyp pokruszonym serem i powtykaj plastry pieczonego boczku. Udekoruj listkami tymianku.


Dobra rada:
Plastry boczku tuż przed pieczeniem posyp świeżymi ziołami i ulubionymi przyprawami, przykryj je drugim arkuszem pergaminu i przyciśnij drugą blachą do pieczenia. Wstaw je do piekarnika w takiej postaci, a będą cieniutkie, aromatyczne i „niepomarszczone”.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tagliatelle z boczkiem i grillowaną papryką
Tagliatelle z boczkiem i grillowaną papryką to ciekawy sposób na posiłek dla wszystkich, którzy lubią potrawy z aromatyczną, chrupiącą wędliną, a jednocześnie chętnie sięgają po warzywa. Przyrządzając to danie, użyj zielonej papryki, żeby urozmaicić jego kolor, ale dobrze sprawdzi się też żółta i czerwona. Użyj jednocześnie przyrządzonego na różne sposoby boczku wędzonego. Część pokrój w plastry i upiecz, tak by stały się chrupiące, część pokrój w kostkę i podsmaż na patelni razem z czosnkiem i cebulą, a następnie zalej sosem do tagliatelle. Dodaj do niego grillowaną paprykę – szczególnie dobry smak będzie miała mocno przypieczona. Kiedy sos będzie już gotowy, ugotuj makaron al dente, czyli tak, by stawiał lekki opór przy gryzieniu, ponieważ zmięknie jeszcze trochę pod wpływem gorącego sosu. Wymieszaj tagliatelle z sosem i wyłóż porcje na talerze, a potem na każdą z nich nałóż upieczone plastry boczku oraz kawałki koziego sera. Na koniec udekoruj danie świeżym tymiankiem. Wypróbuj nasz przepis na tagliatelle z boczkiem i grillowaną papryką.