Makaron z boczkiem i papryką - tagliatelle | Przepisy.pl pixel

Tagliatelle z boczkiem i grillowaną papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
272 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

165 osób wydrukowało

Pobierz pdf

261 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

12 sztuk

50 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

50 gramów

200 mililitrów

100 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Plastry boczku rozłóż luźno na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika. Piecz ok. 15 minut - do momentu, gdy boczek będzie rumiany i chrupiący.

Tagliatelle z boczkiem i grillowaną papryką - Krok 1

Krok 2

Cebulę oraz pozostały boczek pokrój w niedużą kostkę. Czosnek posiekaj. Paprykę pokrój w kawałki o grubości 0,5 cm, skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem, a następnie obsmaż na grillowej patelni.

Tagliatelle z boczkiem i grillowaną papryką - Krok 2

Krok 3

W garnku lub na szerokiej patelni rozgrzej oliwę, przesmaż pokrojony w kostkę boczek, czosnek oraz cebulę. Wlej wino i gotuj do momentu odparowania płynu.

Tagliatelle z boczkiem i grillowaną papryką - Krok 3

Krok 4

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze śmietaną, wlej do garnka, wymieszaj i zagotuj. Dodaj grillowaną cukinię oraz listki tymianku otarte z gałązek.

Tagliatelle z boczkiem i grillowaną papryką - Krok 4

Krok 5

Makaron ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie, dobrze odcedź, przełóż do garnka, wymieszaj z sosem i nałóż na talerze. Wierzch posyp pokruszonym serem i powtykaj plastry pieczonego boczku. Udekoruj listkami tymianku.

Tagliatelle z boczkiem i grillowaną papryką - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Plastry boczku tuż przed pieczeniem posyp świeżymi ziołami i ulubionymi przyprawami, przykryj je drugim arkuszem pergaminu i przyciśnij drugą blachą do pieczenia. Wstaw je do piekarnika w takiej postaci, a będą cieniutkie, aromatyczne i „niepomarszczone”.

1

Opinie o przepisie

  • Janina                        Oleksy

    Janina Oleksy , 11.04.2017

    Pyszne danie super smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z boczkiem i grillowaną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z boczkiem i grillowaną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z boczkiem i grillowaną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z boczkiem i grillowaną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z boczkiem i grillowaną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z boczkiem i grillowaną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z boczkiem i grillowaną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z boczkiem i grillowaną papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z boczkiem i grillowaną paprykąTagliatelle z boczkiem i grillowaną papryką

Tagliatelle z boczkiem i grillowaną papryką to ciekawy sposób na posiłek dla wszystkich, którzy lubią potrawy z aromatyczną, chrupiącą wędliną, a jednocześnie chętnie sięgają po warzywa. Przyrządzając to danie, użyj zielonej papryki, żeby urozmaicić jego kolor, ale dobrze sprawdzi się też żółta i czerwona. Użyj jednocześnie przyrządzonego na różne sposoby boczku wędzonego. Część pokrój w plastry i upiecz, tak by stały się chrupiące, część pokrój w kostkę i podsmaż na patelni razem z czosnkiem i cebulą, a następnie zalej sosem do tagliatelle. Dodaj do niego grillowaną paprykę – szczególnie dobry smak będzie miała mocno przypieczona. Kiedy sos będzie już gotowy, ugotuj makaron al dente, czyli tak, by stawiał lekki opór przy gryzieniu, ponieważ zmięknie jeszcze trochę pod wpływem gorącego sosu. Wymieszaj tagliatelle z sosem i wyłóż porcje na talerze, a potem na każdą z nich nałóż upieczone plastry boczku oraz kawałki koziego sera. Na koniec udekoruj danie świeżym tymiankiem. Wypróbuj nasz przepis na tagliatelle z boczkiem i grillowaną papryką.