Jajecznica z kurkami – jak ją zrobić? Czy grzyby trzeba gotować?

Jajecznica z kurkami to znakomity pomysł na śniadanie. Sezon na te grzyby nie trwa przecież przez cały rok, dlatego warto go w pełni wykorzystać! Należy pamiętać o dobrym przygotowaniu i usmażeniu kurek, ponieważ inaczej mogą Wam zaszkodzić. Jesteście ciekawi, jak zrobić jajecznicę z kurkami? Czy grzyby muszą być wcześniej gotowane? Odpowiadamy na te pytania. Zapraszamy!

Jajecznica z kurkami – perfekcyjne śniadanie

Kurki są bardzo charakterystycznymi grzybami, w końcu ciężko nie zauważyć ich żółtej barwy i ciekawego kształtu. Wiele osób nazywa je również pieprznikami jadalnymi. Niestety nie możemy cieszyć się smakiem kurek przez cały rok. Sezon na te grzyby trwa od czerwca do końca października, dlatego warto jak najlepiej go wykorzystać. Kurki doskonale sprawdzają się w postaci dodatków do sosów, sałatek oraz mięs. Niektórzy nie doceniają jednak ich potencjału podczas śniadań, a to duży błąd! Jajecznica z kurkami zachwyca smakiem. Sami się o tym przekonajcie!

Jak zrobić jajecznicę z kurkami?

Przygotowanie jajecznicy z kurkami może zająć Wam około 20 minut. Dlaczego? Grzyby powinny być dobrze wysmażone, ponieważ surowe mogą zaszkodzić Waszemu zdrowiu. Nikt nie chce przecież chodzić z bolącym brzuchem po zjedzeniu śniadania. Pamiętajcie więc o tym! Czy kurki do jajecznicy trzeba gotować? Nie, wystarczy, że usmażycie te grzyby na patelni. Polecamy idealny przepis.

  • Jak przygotować kurki do jajecznicy? Na początku dokładnie myjemy grzyby i pozbywamy się wszystkich zanieczyszczeń. Następnie szatkujemy kurki na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • Należy rozgrzać dwie łyżki masła na patelni, a następnie podsmażyć na niej cebulę i grzyby. Dodatkowo można wlać odrobinę oliwy z oliwek, która sprawi, że potrawa będzie rozpływać się w ustach. Ile gotować kurki do jajecznicy? Smażymy grzyby na patelni przez około 10 minut, nie mogą być one surowe!
  • W osobnej miseczce należy rozbić jajka, można dodać do nich odrobinę mleka. Masę jajeczną doprawiamy pieprzem oraz solą.
  • Na rozgrzaną patelnię z kurkami i cebulą wlewamy masę jajeczną. Należy smażyć całość, aż do momentu ścięcia. Podawajcie jajecznicę ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Śniadanie mistrzów

Wiecie już, jak przygotować jajecznicę z kurkami. Poznajcie kilka dodatkowych przepisów, które z pewnością urozmaicą Wasze codzienne menu!

Chcecie zasmakować bogactwa smaków na talerzu? Meksykańska jajecznica będzie strzałem w dziesiątkę. To danie nie tylko dobrze smakuje, ale również doskonale wygląda. Przygotujecie ją w 15 minut.

A fanom ryb polecamy jajecznicę z łososiem. To wyjątkowo smaczna propozycja, która będzie dobrym początkiem dnia. Spróbujecie?

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, do jajecznicy doskonale pasuje świeże pieczywo. Spróbujcie naszej ziołowej bagietki, która doskonale skomponuje się z maślanymi kurkami.

Jeżeli przygotowujecie jajecznicę dla gości, to na osobnym talerzu możecie zaserwować im bruschettę z pomidorami. Wszyscy z pewnością będą zadowoleni. Jeżeli jednak wolicie postawić na klasykę, to przygotujcie klasyczne grzanki z chleba. Smacznego!