Penne z sosem pieczarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Penne z sosem pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

159 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

5 sztuk

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj dokładnie z 300 ml zimnej wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut.

Penne z sosem pieczarkowym - Krok 1

Krok 2

Makaron ugotuj al dente. Odcedź, a następnie wsyp do garnka i wymieszaj z przygotowanym sosem.

Penne z sosem pieczarkowym - Krok 2

Krok 3

Gotowy makaron wyłóż na talerze i posyp porwanymi listkami bazylii. Wierzch makaronu możesz posypać startym ulubionym serem.

Penne z sosem pieczarkowym - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Penne z owocami morza
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Penne z sosem pieczarkowymPenne z sosem pieczarkowym

Masz ochotę na zachwycające, ale proste danie? Domownikom zaserwuj dzisiaj na obiad popularne we Włoszech penne z polskim sosem pieczarkowym. Łącząc te dwa składniki przygotujesz danie, które nasyci aż cztery osoby. Sos pieczarkowy dobrze wymieszaj w zimnej wodzie, tak aby był jednolity, bez grudek i zagotuj. Należy go gotować przez 10 minut na małym ogniu. Penne gotuj maksymalnie 8 minut, tak aby były al dente. Makaron powinien być lekko twardy oraz jędrny – pamiętaj, że po dodaniu ciepłego sosu, jeszcze trochę zmięknie. Pyszny makaron w towarzystwie pachnącego i aksamitnego sosu pieczarkowego stworzy zgrany kulinarny duet. Dla podkręcenia smaku możesz na wierzch położyć kilka listków świeżej bazylii a całość posypać ulubionym tartym żółtym serem, który stworzy smaczne wykończenie dania. Palce lizać!