Penne z sosem pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

151 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

5 sztuk

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj dokładnie z 300 ml zimnej wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut.

Penne z sosem pieczarkowym - Krok 1

Krok 2

Makaron ugotuj al dente. Odcedź, a następnie wsyp do garnka i wymieszaj z przygotowanym sosem.

Penne z sosem pieczarkowym - Krok 2

Krok 3

Gotowy makaron wyłóż na talerze i posyp porwanymi listkami bazylii. Wierzch makaronu możesz posypać startym ulubionym serem.

Penne z sosem pieczarkowym - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Penne z sosem pieczarkowymPenne z sosem pieczarkowym

Masz ochotę na zachwycające, ale proste danie? Domownikom zaserwuj dzisiaj na obiad popularne we Włoszech penne z polskim sosem pieczarkowym. Łącząc te dwa składniki przygotujesz danie, które nasyci aż cztery osoby. Sos pieczarkowy dobrze wymieszaj w zimnej wodzie, tak aby był jednolity, bez grudek i zagotuj. Należy go gotować przez 10 minut na małym ogniu. Penne gotuj maksymalnie 8 minut, tak aby były al dente. Makaron powinien być lekko twardy oraz jędrny – pamiętaj, że po dodaniu ciepłego sosu, jeszcze trochę zmięknie. Pyszny makaron w towarzystwie pachnącego i aksamitnego sosu pieczarkowego stworzy zgrany kulinarny duet. Dla podkręcenia smaku możesz na wierzch położyć kilka listków świeżej bazylii a całość posypać ulubionym tartym żółtym serem, który stworzy smaczne wykończenie dania. Palce lizać!