Penne z sosem pieczarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Penne z sosem pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

177 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

137 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

5 sztuk

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj dokładnie z 300 ml zimnej wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut.

Penne z sosem pieczarkowym - Krok 1

Krok 2

Makaron ugotuj al dente. Odcedź, a następnie wsyp do garnka i wymieszaj z przygotowanym sosem.

Penne z sosem pieczarkowym - Krok 2

Krok 3

Gotowy makaron wyłóż na talerze i posyp porwanymi listkami bazylii. Wierzch makaronu możesz posypać startym ulubionym serem.

Penne z sosem pieczarkowym - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Penne z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Penne z sosem pieczarkowymPenne z sosem pieczarkowym

Masz ochotę na zachwycające, ale proste danie? Domownikom zaserwuj dzisiaj na obiad popularne we Włoszech penne z polskim sosem pieczarkowym. Łącząc te dwa składniki przygotujesz danie, które nasyci aż cztery osoby. Sos pieczarkowy dobrze wymieszaj w zimnej wodzie, tak aby był jednolity, bez grudek i zagotuj. Należy go gotować przez 10 minut na małym ogniu. Penne gotuj maksymalnie 8 minut, tak aby były al dente. Makaron powinien być lekko twardy oraz jędrny – pamiętaj, że po dodaniu ciepłego sosu, jeszcze trochę zmięknie. Pyszny makaron w towarzystwie pachnącego i aksamitnego sosu pieczarkowego stworzy zgrany kulinarny duet. Dla podkręcenia smaku możesz na wierzch położyć kilka listków świeżej bazylii a całość posypać ulubionym tartym żółtym serem, który stworzy smaczne wykończenie dania. Palce lizać!