Penne à la marinara przepis – Zobacz na przepisy.pl

Penne à la marinara

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

86 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

104 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

2 sztuki

500 gramów

1 pęczek

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozmroź mieszankę owoców morza. Makaron ugotuj al dente.

Penne à la marinara  - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek i dodaj owoce morza. Wszystko razem chwilę przesmaż. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Penne à la marinara  - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 250 ml zimnej wody i zalej nim produkty na patelni. Chwilę gotuj wszystko razem.

Penne à la marinara  - Krok 3

Krok 4

Dodaj makaron i wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Zielone oliwki dodane w trakcie przygotowania sosu będą się idealnie komponowały z resztą dodatków.

Penne à la marinara  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne à la marinara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne à la marinara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne à la marinara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne à la marinara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne à la marinara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne à la marinara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne à la marinara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Penne à la marinara Penne à la marinara

Penne marinara to propozycja dla miłośników kuchni włoskiej, opartej o owoce morza. Aromatyczne danie przygotujecie z gotowych mieszanek, dostępnych w ofercie niemal każdego sklepu spożywczego. Czosnek, natka pietruszki oraz mieszanka przypraw sprawią, że makaron nabierze prawdziwie włoskiego charakteru, który swoim smakiem urzeka każdego, kto preferuje frutti di mare w swojej kuchni. Atutem tego przepisu jest także czas gotowania. Wystarczy poświęcić 15 minut na kuchenne aktywności, aby zaserwować to wyjątkowe danie, rodem ze słonecznej Italii.

Dla kogo?

Makaron marinara jest daniem, które zachwyci przede wszystkim miłośników owoców morza.

Na jaką okazję?

Penne marinara doskonale sprawdzi się jako szybki, smaczny obiad, serwowany podczas wyjątkowych okazji. Jest także idealną propozycją na domowe przyjęcie.

Czy wiesz, że?

Owoce morza najczęściej spotykane są w kuchniach krajów basenu Morza Śródziemnego. Wśród gatunków dostępnych na rynku można spotkać między innymi skorupiaki, małże, ślimaki i głowonogi, które są doskonałym składnikiem aromatycznych dań.

Dla urozmaicenia:

Makaron marinara możecie wzbogacić zielonymi oliwkami, a do gotowej potrawy zaserwować ulubioną sałatkę.