Składniki
300 gramów
1 opakowanie
300 gramów
2 sztuki
250 mililitrów
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso mielone podsmaż przez około 8 minut na gorącym oleju.

Krok 2
Fix wymieszaj z 250 mililitrami zimnej wody, dodaj do smażonego mięsa. Całość doprowadź do wrzenia. Mięso duś jeszcze pod przykryciem około 10 minut, mieszając sos co jakiś czas.

Krok 3
Na koniec dodaj dwa pokrojone w kostkę pomidory i duś jeszcze wszystko razem około 3 minut.

Krok 4
Sos podawaj wymieszany z ugotowanym na sposób al dente makaronem i tartym serem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Pikantne Bolognese z chili Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantne penne bolognese - VIDEO
Sos boloński to chyba jeden z najpopularniejszych sosów kuchni włoskiej, który uwielbiany jest na całym świecie. Jego sekret polega na tym, że może być połączony z każdym rodzajem makaronu, tworząc doskonałą kompozycję smakową. Nie inaczej jest z pikantnym penne bolognese, które urozmaici Wasze codzienne menu, szczególnie jeśli jesteście miłośnikami makaronów z włoską nutą. Penne pasta bolognese pachnie słoneczną Italią, łącząc w sobie pomidory, ser, mielone mięso oraz aromatyczne przyprawy. Zapraszamy do włoskiej trattorii, którą w mgnieniu oka urządzicie we własnym domu.
Dla kogo?
Bolognese penne to danie dla każdego!
Na jaką okazję?
Pikantne bolognese penne sprawdzi się jako danie obiadowe, kolacyjne, a także jako idealny posiłek podczas domowej imprezy. Zabierzecie je także do pracy, gdzie po krótkim podgrzaniu będzie doskonałym lunchem „na wynos”.
Czy wiesz, że?
Makaron penne, w Polsce określany mianem rurek, wywodzi się z południa Włoch. Jest tradycyjnym produktem, łączonym najczęściej z owocami morza, pesto lub sosami warzywnymi.
Dla urozmaicenia:
Nie zapomnij o liściach świeżej bazylii. Doskonale komponują się z włoskim charakterem makaronu, a dodatkowo stworzą na wierzchu dania estetyczną kompozycję.