Penne bolognese - z sosem bolońskim: makaron | Przepisy.pl pixel

Pikantne penne bolognese - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
535 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

302 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

592 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

300 gramów

2 sztuki

250 mililitrów

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone podsmaż przez około 8 minut na gorącym oleju.

Pikantne penne bolognese - VIDEO - Krok 1

Krok 4

Sos podawaj wymieszany z ugotowanym na sposób al dente makaronem i tartym serem.

Pikantne penne bolognese - VIDEO - Krok 4

Krok 3

Na koniec dodaj dwa pokrojone w kostkę pomidory i duś jeszcze wszystko razem około 3 minut.

Pikantne penne bolognese - VIDEO - Krok 3

Krok 2

Fix wymieszaj z 250 mililitrami zimnej wody, dodaj do smażonego mięsa. Całość doprowadź do wrzenia. Mięso duś jeszcze pod przykryciem około 10 minut, mieszając sos co jakiś czas.

Pikantne penne bolognese - VIDEO - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne penne bolognese - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne penne bolognese - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne penne bolognese - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne penne bolognese - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne penne bolognese - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne penne bolognese - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne penne bolognese - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne penne bolognese - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne penne bolognese - VIDEOPikantne penne bolognese - VIDEO

Sos boloński to chyba jeden z najpopularniejszych sosów kuchni włoskiej, który uwielbiany jest na całym świecie. Jego sekret polega na tym, że może być połączony z każdym rodzajem makaronu, tworząc doskonałą kompozycję smakową. Nie inaczej jest z pikantnym penne bolognese, które urozmaici Wasze codzienne menu, szczególnie jeśli jesteście miłośnikami makaronów z włoską nutą. Penne pasta bolognese pachnie słoneczną Italią, łącząc w sobie pomidory, ser, mielone mięso oraz aromatyczne przyprawy. Zapraszamy do włoskiej trattorii, którą w mgnieniu oka urządzicie we własnym domu.

Dla kogo?

Bolognese penne to danie dla każdego!

Na jaką okazję?

Pikantne bolognese penne sprawdzi się jako danie obiadowe, kolacyjne, a także jako idealny posiłek podczas domowej imprezy. Zabierzecie je także do pracy, gdzie po krótkim podgrzaniu będzie doskonałym lunchem „na wynos”.

Czy wiesz, że?

Makaron penne, w Polsce określany mianem rurek, wywodzi się z południa Włoch. Jest tradycyjnym produktem, łączonym najczęściej z owocami morza, pesto lub sosami warzywnymi.

Dla urozmaicenia:

Nie zapomnij o liściach świeżej bazylii. Doskonale komponują się z włoskim charakterem makaronu, a dodatkowo stworzą na wierzchu dania estetyczną kompozycję.