Pikantne penne bolognese

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

405 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

255 osób wydrukowało

Pobierz pdf

446 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

2 sztuki

250 mililitrów

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone podsmaż przez około 8 minut na gorącym oleju.

Pikantne penne bolognese  - Krok 1

Krok 2

Fix wymieszaj z 250 mililitrami zimnej wody, dodaj do smażonego mięsa. Całość doprowadź do wrzenia. Mięso duś jeszcze pod przykryciem około 10 minut, mieszając sos co jakiś czas.

Pikantne penne bolognese  - Krok 2

Krok 3

Na koniec dodaj dwa pokrojone w kostkę pomidory i duś jeszcze wszystko razem około 3 minut.

Pikantne penne bolognese  - Krok 3

Krok 4

Sos podawaj wymieszany z ugotowanym na sposób al dente makaronem i tartym serem.

Pikantne penne bolognese  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne penne bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne penne bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne penne bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne penne bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne penne bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne penne bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne penne bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Fix Pikantne Bolognese z chili Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Fix Pikantne Bolognese z chili Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne penne bolognese Pikantne penne bolognese

Sos boloński to chyba jeden z najpopularniejszych sosów kuchni włoskiej, który uwielbiany jest na całym świecie. Jego sekret polega na tym, że może być połączony z każdym rodzajem makaronu, tworząc doskonałą kompozycję smakową. Nie inaczej jest z pikantnym penne bolognese, które urozmaici Wasze codzienne menu, szczególnie jeśli jesteście miłośnikami makaronów z włoską nutą. Penne pasta bolognese pachnie słoneczną Italią, łącząc w sobie pomidory, ser, mielone mięso oraz aromatyczne przyprawy. Zapraszamy do włoskiej trattorii, którą w mgnieniu oka urządzicie we własnym domu.

Dla kogo?

Bolognese penne to danie dla każdego!

Na jaką okazję?

Pikantne bolognese penne sprawdzi się jako danie obiadowe, kolacyjne, a także jako idealny posiłek podczas domowej imprezy. Zabierzecie je także do pracy, gdzie po krótkim podgrzaniu będzie doskonałym lunchem „na wynos”.

Czy wiesz, że?

Makaron penne, w Polsce określany mianem rurek, wywodzi się z południa Włoch. Jest tradycyjnym produktem, łączonym najczęściej z owocami morza, pesto lub sosami warzywnymi.

Dla urozmaicenia:

Nie zapomnij o liściach świeżej bazylii. Doskonale komponują się z włoskim charakterem makaronu, a dodatkowo stworzą na wierzchu dania estetyczną kompozycję.