Spaghetti bolognese

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

497 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

222 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

337 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

250 mililitrów

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone podsmaż przez około 8 minut na gorącym oleju.

Spaghetti bolognese  - Krok 1

Krok 2

Fix wymieszaj z 250 mililitrami zimnej wody, dodaj do smażonego mięsa. Całość doprowadź do wrzenia. Mięso duś jeszcze pod przykryciem około 10 minut, mieszając sos co jakiś czas.

Spaghetti bolognese  - Krok 2

Krok 3

Na koniec dodaj dwa pokrojone w kostkę pomidory i duś jeszcze wszystko razem około 3 minut.

Spaghetti bolognese  - Krok 3

Krok 4

Sos podawaj wymieszany z ugotowanym na sposób al dente makaronem i tartym serem.

Spaghetti bolognese  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Damian xxx

    Damian xxx , 26.06.2018

    No bez żartów. Ten przepis to jakaś porażka!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti bolognese Spaghetti bolognese

Popisowe danie kuchni włoskiej, które na stałe weszło do jadłospisu także w innych krajach i posiada liczne grono miłośników. Spaghetti bolognese swoją popularność zawdzięcza gęstemu, mięsnemu sosowi, który otacza makaron, zapewniając potrawie wyrazisty pomidorowy smak. Przygotujesz go szybko i będziesz mógł ozdobić swoimi ulubionymi świeżymi ziołami – bazylią, kolendrą, pietruszką albo rukolą. Tarty żółty ser, którym posypiesz spaghetti dopełni smaku całości. Do makaronu w takiej wersji pasuje również biała mozzarella, więc jeśli chcesz dodać mu łagodności, możesz pokroić ją w kostkę i posypać nią danie. Jeśli zostanie Ci nieco sosu, możesz przechowywać go w słoiku w lodówce i podgrzać następnego dnia. Pamiętaj, że makaron ma być tylko obtoczony w sosie, więc nie możesz dodać go zbyt dużo. Potrawa sprawdzi się także jako lunch, który odgrzejesz w mikrofalówce. Polej wtedy makaron nieco większą ilością oliwy, aby za bardzo nie skleił się podczas podgrzewania. Jeśli nie masz pod ręką spaghetti, wykorzystaj inny makaron – z tym sosem wszystkie jego rodzaje smakują równie dobrze. Sprawdź to, przygotowując popularną potrawę według naszego przepisu!