Spaghetti bolognese przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti bolognese

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
694 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

307 osób wydrukowało

Pobierz pdf

541 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

250 mililitrów

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone podsmaż przez około 8 minut na gorącym oleju.

Spaghetti bolognese  - Krok 1

Krok 2

Fix wymieszaj z 250 mililitrami zimnej wody, dodaj do smażonego mięsa. Całość doprowadź do wrzenia. Mięso duś jeszcze pod przykryciem około 10 minut, mieszając sos co jakiś czas.

Spaghetti bolognese  - Krok 2

Krok 3

Na koniec dodaj dwa pokrojone w kostkę pomidory i duś jeszcze wszystko razem około 3 minut.

Spaghetti bolognese  - Krok 3

Krok 4

Sos podawaj wymieszany z ugotowanym na sposób al dente makaronem i tartym serem.

Spaghetti bolognese  - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Beata Lewandowska

    Beata Lewandowska , 21.08.2020

    Przepychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian xxx

    Damian xxx , 26.06.2018

    No bez żartów. Ten przepis to jakaś porażka!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti bolognese  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti bolognese Spaghetti bolognese

Popisowe danie kuchni włoskiej, które na stałe weszło do jadłospisu także w innych krajach i posiada liczne grono miłośników. Spaghetti bolognese swoją popularność zawdzięcza gęstemu, mięsnemu sosowi, który otacza makaron, zapewniając potrawie wyrazisty pomidorowy smak. Przygotujesz go szybko i będziesz mógł ozdobić swoimi ulubionymi świeżymi ziołami – bazylią, kolendrą, pietruszką albo rukolą. Tarty żółty ser, którym posypiesz spaghetti dopełni smaku całości. Do makaronu w takiej wersji pasuje również biała mozzarella, więc jeśli chcesz dodać mu łagodności, możesz pokroić ją w kostkę i posypać nią danie. Jeśli zostanie Ci nieco sosu, możesz przechowywać go w słoiku w lodówce i podgrzać następnego dnia. Pamiętaj, że makaron ma być tylko obtoczony w sosie, więc nie możesz dodać go zbyt dużo. Potrawa sprawdzi się także jako lunch, który odgrzejesz w mikrofalówce. Polej wtedy makaron nieco większą ilością oliwy, aby za bardzo nie skleił się podczas podgrzewania. Jeśli nie masz pod ręką spaghetti, wykorzystaj inny makaron – z tym sosem wszystkie jego rodzaje smakują równie dobrze. Sprawdź to, przygotowując popularną potrawę według naszego przepisu!