Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

442 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

299 osób wydrukowało

Pobierz pdf

333 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

200 gramów

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

150 gramów

100 mililitrów

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

30 mililitrów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr rozmieszaj z 200 mililitrami wody i śmietaną. Zagotuj.

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę i czosnek. Dodaj zmielone mięso i smaż razem. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki razem z sokiem. Duś 10 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku.

Krok 3

Żaroodporne naczynie posmaruj odrobiną sosu Knorr. Ułóż płaty makaronu, a następnie kolejno mięso i liście szpinaku. Ułożoną warstwę posmaruj sosem i posyp startym serem – całą tę czynność powtórz raz jeszcze.

Krok 4

Wierzch zapiekanki przykryj płatami makaronu, posmaruj sosem, a następnie posyp serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz około 30 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem

Lasagne to danie wywodzące się z kuchni włoskiej, przygotowywane na bazie makaronu. W podstawowej wersji jego warstwy przekłada się mięsem mielonym połączonym z sosem pomidorowym, serem i beszamelem. Spróbuj proponowanego wariantu z dodatkiem szpinaku. Na początek na rozgrzanej oliwie usmaż cebulę i czosnek. Wrzuć do nich mielone mięso, koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki. Wszystkie składniki duś przez kilkanaście minut na małym ogniu, uważając, żeby się nie przypaliły. Na koniec przypraw bazylią, czosnkiem oraz majerankiem. Jeśli chcesz, by danie było bardziej wyraziste, do farszu wsyp odrobinę sproszkowanej papryczki chili. Kiedy sos jest już gotowy, czas na przekładanie warstw – na początek płaty makaronu, później farsz, a na końcu liście szpinaku. Każdą warstwę posmaruj wcześniej przygotowanym sosem, posyp serem żółtym i włóż do piekarnika. Po wyjęciu odstaw na kilka minut do ostygnięcia – dzięki temu lasagne będzie się lepiej kroiła. To doskonała propozycja na pyszny obiad – wykonaj go przy pomocy naszego przepisu. Smacznego!