Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym - przepis | Przepisy.pl pixel

Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
464 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

328 osób wydrukowało

Pobierz pdf

395 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

200 gramów

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

150 gramów

100 mililitrów

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

30 mililitrów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr rozmieszaj z 200 mililitrami wody i śmietaną. Zagotuj.

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę i czosnek. Dodaj zmielone mięso i smaż razem. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki razem z sokiem. Duś 10 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku.

Krok 3

Żaroodporne naczynie posmaruj odrobiną sosu Knorr. Ułóż płaty makaronu, a następnie kolejno mięso i liście szpinaku. Ułożoną warstwę posmaruj sosem i posyp startym serem – całą tę czynność powtórz raz jeszcze.

Krok 4

Wierzch zapiekanki przykryj płatami makaronu, posmaruj sosem, a następnie posyp serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz około 30 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka z jarmużem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem

Lasagne to danie wywodzące się z kuchni włoskiej, przygotowywane na bazie makaronu. W podstawowej wersji jego warstwy przekłada się mięsem mielonym połączonym z sosem pomidorowym, serem i beszamelem. Spróbuj proponowanego wariantu z dodatkiem szpinaku. Na początek na rozgrzanej oliwie usmaż cebulę i czosnek. Wrzuć do nich mielone mięso, koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki. Wszystkie składniki duś przez kilkanaście minut na małym ogniu, uważając, żeby się nie przypaliły. Na koniec przypraw bazylią, czosnkiem oraz majerankiem. Jeśli chcesz, by danie było bardziej wyraziste, do farszu wsyp odrobinę sproszkowanej papryczki chili. Kiedy sos jest już gotowy, czas na przekładanie warstw – na początek płaty makaronu, później farsz, a na końcu liście szpinaku. Każdą warstwę posmaruj wcześniej przygotowanym sosem, posyp serem żółtym i włóż do piekarnika. Po wyjęciu odstaw na kilka minut do ostygnięcia – dzięki temu lasagne będzie się lepiej kroiła. To doskonała propozycja na pyszny obiad – wykonaj go przy pomocy naszego przepisu. Smacznego!