Lasagne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

886 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

591 osób wydrukowało

Pobierz pdf

602 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

100 gramów

200 mililitrów

0.5 pęczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mielone mięso podsmaż w małej ilości tłuszczu, dodaj koncentrat pomidorowy, posiekane oregano, wodę, sos Knorr. Gotuj około 5 minut.

Krok 2

Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Na dno naczynia wylej trochę mięsa z sosem.

Krok 3

Na mięso ułóż pierwsza warstwę surowego makaronu lasagne, na makaron znowu nałóż sos z mięsem, po czym sos zakryj makaronem, czynność powtórz jeszcze dwukrotnie.

Krok 4

Wierzch posyp warstwą startego sera i całość szczelnie zakryj folią aluminiową.

Krok 5

Piecz w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez 30 minut. Aby ser był zapieczony, 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię.

5

Opinie o przepisie

  • Gruby Grubas

    Gruby Grubas

    To dziwne. W składnikach nie ma koncentratu pomidorowego, a w przepisie jest.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kacper Nowacki

    Kacper Nowacki

    lol dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta baby

    Aneta baby

    Dzisiaj użyłam tego przepisu, lecz mi osobiście nie smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne Lasagne

Lasagne sprawdza się jako danie obiadowe oraz propozycja na wyjątkową kolację. Wbrew pozorom jej przygotowanie nie jest trudne. By zrobić lasagne według tego przepisu, będziesz potrzebować mięsa mielonego, dowolnie: wieprzowego, wołowego lub mieszanego. Podsmażone na patelni z dodatkiem oliwy oraz wybranych przypraw, będzie stanowić smaczny farsz. Jeśli wolisz wersję pikantną, dopraw mięso ostrą papryką, chilli i pieprzem gruboziarnistym. W wariancie delikatniejszym sprawdzi się słodka papryka i oregano. Całość zapraw koncentratem pomidorowym z odrobiną wody. Dzięki temu powstanie sos. Gotuj go odpowiednio długo, aby zyskał gęstą konsystencję. Do warstwowego ułożenia lasagne w naczyniu żaroodpornym możesz oczywiście kupić gotowy makaron, polecamy jednak samodzielne jego przyrządzenie. Ciasto należy przygotować z mąki, jajek i odrobiny wody. Dobrze zagniecione bardzo cienko rozwałkowuj lub przepuść przez maszynkę do makaronu. Przed włożeniem potrawy do piekarnika nie zapomnij o dodatku żółtego sera. Smacznego!