
Składniki
250 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
100 gramów
200 mililitrów
0.5 pęczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mielone mięso podsmaż w małej ilości tłuszczu, dodaj koncentrat pomidorowy, posiekane oregano, wodę, sos Knorr. Gotuj około 5 minut.
Krok 2
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Na dno naczynia wylej trochę mięsa z sosem.
Krok 3
Na mięso ułóż pierwsza warstwę surowego makaronu lasagne, na makaron znowu nałóż sos z mięsem, po czym sos zakryj makaronem, czynność powtórz jeszcze dwukrotnie.
Krok 4
Wierzch posyp warstwą startego sera i całość szczelnie zakryj folią aluminiową.
Krok 5
Piecz w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez 30 minut. Aby ser był zapieczony, 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne
Lasagne sprawdza się jako danie obiadowe oraz propozycja na wyjątkową kolację. Wbrew pozorom jej przygotowanie nie jest trudne. By zrobić lasagne według tego przepisu, będziesz potrzebować mięsa mielonego, dowolnie: wieprzowego, wołowego lub mieszanego. Podsmażone na patelni z dodatkiem oliwy oraz wybranych przypraw, będzie stanowić smaczny farsz. Jeśli wolisz wersję pikantną, dopraw mięso ostrą papryką, chilli i pieprzem gruboziarnistym. W wariancie delikatniejszym sprawdzi się słodka papryka i oregano. Całość zapraw koncentratem pomidorowym z odrobiną wody. Dzięki temu powstanie sos. Gotuj go odpowiednio długo, aby zyskał gęstą konsystencję. Do warstwowego ułożenia lasagne w naczyniu żaroodpornym możesz oczywiście kupić gotowy makaron, polecamy jednak samodzielne jego przyrządzenie. Ciasto należy przygotować z mąki, jajek i odrobiny wody. Dobrze zagniecione bardzo cienko rozwałkowuj lub przepuść przez maszynkę do makaronu. Przed włożeniem potrawy do piekarnika nie zapomnij o dodatku żółtego sera. Smacznego!