Lasagne z wołowiną i ricotto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne z wołowiną i ricotto

Autor: Ciacho

ratingratingratingratingrating

1

18 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

9 sztuk

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

500 gramów

150 gramów

2 sztuki

250 gramów

100 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotuj płaty makaronowe przez 5-8minut,aż zmiękną a następnie je odsącz.

Krok 2

Rozgrzej oliwę na dużej patelni,na średnim ogniu, i podsmażaj cebulę oraz paprykę przez około 5 minut.Dodaj mieloną wołowinę i smaż,aż zbrązowieje.Pokrój pieczarki i wrzuć na patelnię razem z pomidorami.Trzymaj na małym ogniu 45 minut,aż nadmiar płynów odparuje,po czym odstaw do przestygnięcia.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.Zmiksuj ricottę,mleko,jajko i 1 łyżkę bazylii.

Krok 4

Wyłóż warstwę mieszanki mięsnej do dużego żaroodpornego naczynia,przykryj trzema płatami lasagne i rozsmaruj na nich połowę mieszanki z ricotto.Ułóż następną warstwę.Warstwy układaj tak,by na koniec na wierzchu była mieszanka mięsna.Posyp mozzarellą,przykryj i piecz przez 30 minut.Następnie zdejmij pokrywkę ,posyp pozostałą bazylią i piecz jeszcze 10-15 minut,aż danie przybierze złoty kolor. SMACZNEGO !

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z wołowiną i ricotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z wołowiną i ricotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z wołowiną i ricotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z wołowiną i ricotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z wołowiną i ricotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z wołowiną i ricotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z wołowiną i ricotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z wołowiną i ricotto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Lasagne
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej