Lasagne z wołowiną i ricotto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne z wołowiną i ricotto

Autor: Ciacho

ratingratingratingratingrating

1

heart
19 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

9 sztuk

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

500 gramów

150 gramów

2 sztuki

250 gramów

100 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotuj płaty makaronowe przez 5-8minut,aż zmiękną a następnie je odsącz.

Krok 2

Rozgrzej oliwę na dużej patelni,na średnim ogniu, i podsmażaj cebulę oraz paprykę przez około 5 minut.Dodaj mieloną wołowinę i smaż,aż zbrązowieje.Pokrój pieczarki i wrzuć na patelnię razem z pomidorami.Trzymaj na małym ogniu 45 minut,aż nadmiar płynów odparuje,po czym odstaw do przestygnięcia.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.Zmiksuj ricottę,mleko,jajko i 1 łyżkę bazylii.

Krok 4

Wyłóż warstwę mieszanki mięsnej do dużego żaroodpornego naczynia,przykryj trzema płatami lasagne i rozsmaruj na nich połowę mieszanki z ricotto.Ułóż następną warstwę.Warstwy układaj tak,by na koniec na wierzchu była mieszanka mięsna.Posyp mozzarellą,przykryj i piecz przez 30 minut.Następnie zdejmij pokrywkę ,posyp pozostałą bazylią i piecz jeszcze 10-15 minut,aż danie przybierze złoty kolor. SMACZNEGO !

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z wołowiną i ricotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z wołowiną i ricotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z wołowiną i ricotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z wołowiną i ricotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z wołowiną i ricotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z wołowiną i ricotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z wołowiną i ricotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z wołowiną i ricotto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Lasagne warzywna
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej