Lasagne z wołowiną i ricotto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne z wołowiną i ricotto

Autor: Ciacho

ratingratingratingratingrating

1

heart
19 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

9 sztuk

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

500 gramów

150 gramów

2 sztuki

250 gramów

100 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotuj płaty makaronowe przez 5-8minut,aż zmiękną a następnie je odsącz.

Krok 2

Rozgrzej oliwę na dużej patelni,na średnim ogniu, i podsmażaj cebulę oraz paprykę przez około 5 minut.Dodaj mieloną wołowinę i smaż,aż zbrązowieje.Pokrój pieczarki i wrzuć na patelnię razem z pomidorami.Trzymaj na małym ogniu 45 minut,aż nadmiar płynów odparuje,po czym odstaw do przestygnięcia.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.Zmiksuj ricottę,mleko,jajko i 1 łyżkę bazylii.

Krok 4

Wyłóż warstwę mieszanki mięsnej do dużego żaroodpornego naczynia,przykryj trzema płatami lasagne i rozsmaruj na nich połowę mieszanki z ricotto.Ułóż następną warstwę.Warstwy układaj tak,by na koniec na wierzchu była mieszanka mięsna.Posyp mozzarellą,przykryj i piecz przez 30 minut.Następnie zdejmij pokrywkę ,posyp pozostałą bazylią i piecz jeszcze 10-15 minut,aż danie przybierze złoty kolor. SMACZNEGO !

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z wołowiną i ricotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z wołowiną i ricotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z wołowiną i ricotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z wołowiną i ricotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z wołowiną i ricotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z wołowiną i ricotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z wołowiną i ricotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z wołowiną i ricotto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej