Składniki
9 sztuk
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
500 gramów
150 gramów
2 sztuki
250 gramów
100 mililitrów
1 sztuka
2 sztuki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotuj płaty makaronowe przez 5-8minut,aż zmiękną a następnie je odsącz.
Krok 2
Rozgrzej oliwę na dużej patelni,na średnim ogniu, i podsmażaj cebulę oraz paprykę przez około 5 minut.Dodaj mieloną wołowinę i smaż,aż zbrązowieje.Pokrój pieczarki i wrzuć na patelnię razem z pomidorami.Trzymaj na małym ogniu 45 minut,aż nadmiar płynów odparuje,po czym odstaw do przestygnięcia.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.Zmiksuj ricottę,mleko,jajko i 1 łyżkę bazylii.
Krok 4
Wyłóż warstwę mieszanki mięsnej do dużego żaroodpornego naczynia,przykryj trzema płatami lasagne i rozsmaruj na nich połowę mieszanki z ricotto.Ułóż następną warstwę.Warstwy układaj tak,by na koniec na wierzchu była mieszanka mięsna.Posyp mozzarellą,przykryj i piecz przez 30 minut.Następnie zdejmij pokrywkę ,posyp pozostałą bazylią i piecz jeszcze 10-15 minut,aż danie przybierze złoty kolor. SMACZNEGO !
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej