
Składniki
300 gramów
150 gramów
1 łyżka
400 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj cukinię i marchewkę. Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój je w długie i cienkie paski.
Krok 2
Teraz każdy warzywny pasek podsmaż lekko na patelni z oliwą z oliwek i dopraw Oregano Knorr.
Krok 3
Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i również podsmaż na tej samej patelni co wcześniej warzywa.
Krok 4
Dodaj do czosnku pomidory oraz 100 ml wody. Wsyp przyprawy z opakowania Lasagne Knorr, wymieszaj i gotuj ok 2-3 minut.
Krok 5
W naczyniu żaroodpornym przekładaj warstwami (podobnie jak układa się lasagne) plasterki warzyw oraz sos.
Krok 6
Pomidorki przekrój wzdłuż na pół, ułóż na wierzchu lasagne, posyp startym serem i zapiekaj w 200 stopniach przez ok 20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kolorowe zapiekane ratatouille
Mało które danie potrafi tak skutecznie przywołać lato na talerzu. Kolorowa potrawa wypełniona po brzegi soczystymi warzywami to ponadczasowy przebój. Tym razem nie tylko je ugotujemy, ale także zapieczemy dla jeszcze pełniejszego smaku.
Dla kogo?
Często gości na stołach warzywomaniaków. Idealne, gdy mamy ochotę na aromatyczny, hojnie przyprawiony różnorodnymi ziołami przysmak.
Na jaką okazję?
Sprawdzi się jako danie obiadowe oraz gorąca kolacja. Idealna potrawa na lato i jeden z najlepszych sposobów na uzupełnienie codziennej porcji warzyw.
Czy wiesz, że?
Pomarańczowe pomidorki są nie tylko barwną ozdobą dania. Warto wprowadzić je do swojego menu na stałe, ponieważ są słodsze od czerwonych. Wyróżnia je również delikatniejsza struktura.
Dla urozmaicenia:
Do ratatouille świetnie pasują także bakłażany. Im więcej warzywnych składników, tym ciekawiej!