Kolorowe zapiekane ratatouille przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowe zapiekane ratatouille

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
138 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

276 osób wydrukowało

Pobierz pdf

931 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

150 gramów

1 łyżka

400 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj cukinię i marchewkę. Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój je w długie i cienkie paski.

Krok 2

Teraz każdy warzywny pasek podsmaż lekko na patelni z oliwą z oliwek i dopraw Oregano Knorr.

Krok 3

Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i również podsmaż na tej samej patelni co wcześniej warzywa.

Krok 4

Dodaj do czosnku pomidory oraz 100 ml wody. Wsyp przyprawy z opakowania Lasagne Knorr, wymieszaj i gotuj ok 2-3 minut.

Krok 5

W naczyniu żaroodpornym przekładaj warstwami (podobnie jak układa się lasagne) plasterki warzyw oraz sos.

Krok 6

Pomidorki przekrój wzdłuż na pół, ułóż na wierzchu lasagne, posyp startym serem i zapiekaj w 200 stopniach przez ok 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowe zapiekane ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowe zapiekane ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowe zapiekane ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowe zapiekane ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowe zapiekane ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowe zapiekane ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowe zapiekane ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowe zapiekane ratatouille - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kolorowe zapiekane ratatouilleKolorowe zapiekane ratatouille

Mało które danie potrafi tak skutecznie przywołać lato na talerzu. Kolorowa potrawa wypełniona po brzegi soczystymi warzywami to ponadczasowy przebój. Tym razem nie tylko je ugotujemy, ale także zapieczemy dla jeszcze pełniejszego smaku.

Dla kogo?

Często gości na stołach warzywomaniaków. Idealne, gdy mamy ochotę na aromatyczny, hojnie przyprawiony różnorodnymi ziołami przysmak.

Na jaką okazję?

Sprawdzi się jako danie obiadowe oraz gorąca kolacja. Idealna potrawa na lato i jeden z najlepszych sposobów na uzupełnienie codziennej porcji warzyw.

Czy wiesz, że?

Pomarańczowe pomidorki są nie tylko barwną ozdobą dania. Warto wprowadzić je do swojego menu na stałe, ponieważ są słodsze od czerwonych. Wyróżnia je również delikatniejsza struktura.

Dla urozmaicenia:

Do ratatouille świetnie pasują także bakłażany. Im więcej warzywnych składników, tym ciekawiej!