Kolorowe zapiekane ratatouille przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowe zapiekane ratatouille

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

110 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

260 osób wydrukowało

Pobierz pdf

885 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

150 gramów

1 łyżka

400 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj cukinię i marchewkę. Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój je w długie i cienkie paski.

Krok 2

Teraz każdy warzywny pasek podsmaż lekko na patelni z oliwą z oliwek i dopraw Oregano Knorr.

Krok 3

Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i również podsmaż na tej samej patelni co wcześniej warzywa.

Krok 4

Dodaj do czosnku pomidory oraz 100 ml wody. Wsyp przyprawy z opakowania Lasagne Knorr, wymieszaj i gotuj ok 2-3 minut.

Krok 5

W naczyniu żaroodpornym przekładaj warstwami (podobnie jak układa się lasagne) plasterki warzyw oraz sos.

Krok 6

Pomidorki przekrój wzdłuż na pół, ułóż na wierzchu lasagne, posyp startym serem i zapiekaj w 200 stopniach przez ok 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowe zapiekane ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowe zapiekane ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowe zapiekane ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowe zapiekane ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowe zapiekane ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowe zapiekane ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowe zapiekane ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowe zapiekane ratatouille - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kolorowe zapiekane ratatouilleKolorowe zapiekane ratatouille

Mało które danie potrafi tak skutecznie przywołać lato na talerzu. Kolorowa potrawa wypełniona po brzegi soczystymi warzywami to ponadczasowy przebój. Tym razem nie tylko je ugotujemy, ale także zapieczemy dla jeszcze pełniejszego smaku.

Dla kogo?

Często gości na stołach warzywomaniaków. Idealne, gdy mamy ochotę na aromatyczny, hojnie przyprawiony różnorodnymi ziołami przysmak.

Na jaką okazję?

Sprawdzi się jako danie obiadowe oraz gorąca kolacja. Idealna potrawa na lato i jeden z najlepszych sposobów na uzupełnienie codziennej porcji warzyw.

Czy wiesz, że?

Pomarańczowe pomidorki są nie tylko barwną ozdobą dania. Warto wprowadzić je do swojego menu na stałe, ponieważ są słodsze od czerwonych. Wyróżnia je również delikatniejsza struktura.

Dla urozmaicenia:

Do ratatouille świetnie pasują także bakłażany. Im więcej warzywnych składników, tym ciekawiej!