Risotto z pieczonymi pomarańczowymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z pieczonymi pomarańczowymi pomidorami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

400 gramów

1 łyżka

1 sztuka

4 łyżki

6 listki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj 400ml wody z kostką Knorr. Ryż podsmaż na dwóch łyżkach oliwy. Jak się zeszkli wlej bulion i gotuj powoli aż ryż wchłonie płyn.

Krok 2

W tym czasie pomidorki przekrój na pół, skrop pozostałą oliwą i posyp przyprawą Knorr. Piecz w 200 stopniach przez 5 minut.

Krok 3

Odłóż kilka upieczonych pomidorków do dekoracji. Resztę przełóż do wysokiego naczynia i zmiksuj blenderem ręcznym.

Krok 4

Sos pomidorowy wlej do ryżu, wymieszaj i gotuj powoli aż risotto zrobi się miękkie i kremowe. Podawaj udekorowane odłożonymi pomidorkami i listkami mięty.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do risotto możesz dodać chili. Świetnie pasuje do pieczonej ryby.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z pieczonymi pomarańczowymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z pieczonymi pomarańczowymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z pieczonymi pomarańczowymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z pieczonymi pomarańczowymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z pieczonymi pomarańczowymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z pieczonymi pomarańczowymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z pieczonymi pomarańczowymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z pieczonymi pomarańczowymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z pieczonymi pomarańczowymi pomidoramiRisotto z pieczonymi pomarańczowymi pomidorami

Kremowe, aromatyczne i sycące. Takie właśnie jest risotto z pieczonymi pomidorami! Zmierz się we własnej kuchni z tą wariacją na temat słynnej włoskiej potrawy. W końcu Italia to nie tylko pizza i makarony na tysiąc sposobów. Włoscy szefowie kuchni już dawno udowodnili, że z ryżem radzą sobie równie dobrze. Dołącz do grona specjalistów od risotto!

Dla kogo?

Specjalność kuchni włoskiej jest na wyciągnięcie ręki. Nie musisz być profesjonalnym kucharzem. Pyszne risotto z sosem pomidorowym będzie doskonałą szkołą gotowania dla początkujących.

Na jaką okazję?

Z podanych przez nas składników przygotujesz cztery porcje risotto z pomidorami, więc to w sam raz na rodzinny obiad albo kolację w gronie najbliższych znajomych. Wolisz mniej kameralne spotkania? Zwiększ ilość produktów, a tych pyszności wystarczy dla wszystkich.

Czy wiesz, że?

Kupując ryż do risotto, wybieraj arborio o krótkich i zaokrąglonych ziarnach.

Dla urozmaicenia:

Jeśli jadasz sery, risotto z pieczonymi pomidorami udekoruj płatkami parmezanu.