Risotto z pieczonymi pomarańczowymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z pieczonymi pomarańczowymi pomidorami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

400 gramów

1 łyżka

1 sztuka

4 łyżki

6 listki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj 400ml wody z kostką Knorr. Ryż podsmaż na dwóch łyżkach oliwy. Jak się zeszkli wlej bulion i gotuj powoli aż ryż wchłonie płyn.

Krok 2

W tym czasie pomidorki przekrój na pół, skrop pozostałą oliwą i posyp przyprawą Knorr. Piecz w 200 stopniach przez 5 minut.

Krok 3

Odłóż kilka upieczonych pomidorków do dekoracji. Resztę przełóż do wysokiego naczynia i zmiksuj blenderem ręcznym.

Krok 4

Sos pomidorowy wlej do ryżu, wymieszaj i gotuj powoli aż risotto zrobi się miękkie i kremowe. Podawaj udekorowane odłożonymi pomidorkami i listkami mięty.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do risotto możesz dodać chili. Świetnie pasuje do pieczonej ryby.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z pieczonymi pomarańczowymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z pieczonymi pomarańczowymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z pieczonymi pomarańczowymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z pieczonymi pomarańczowymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z pieczonymi pomarańczowymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z pieczonymi pomarańczowymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z pieczonymi pomarańczowymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z pieczonymi pomarańczowymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z pieczonymi pomarańczowymi pomidoramiRisotto z pieczonymi pomarańczowymi pomidorami

Kremowe, aromatyczne i sycące. Takie właśnie jest risotto z pieczonymi pomidorami! Zmierz się we własnej kuchni z tą wariacją na temat słynnej włoskiej potrawy. W końcu Italia to nie tylko pizza i makarony na tysiąc sposobów. Włoscy szefowie kuchni już dawno udowodnili, że z ryżem radzą sobie równie dobrze. Dołącz do grona specjalistów od risotto!

Dla kogo?

Specjalność kuchni włoskiej jest na wyciągnięcie ręki. Nie musisz być profesjonalnym kucharzem. Pyszne risotto z sosem pomidorowym będzie doskonałą szkołą gotowania dla początkujących.

Na jaką okazję?

Z podanych przez nas składników przygotujesz cztery porcje risotto z pomidorami, więc to w sam raz na rodzinny obiad albo kolację w gronie najbliższych znajomych. Wolisz mniej kameralne spotkania? Zwiększ ilość produktów, a tych pyszności wystarczy dla wszystkich.

Czy wiesz, że?

Kupując ryż do risotto, wybieraj arborio o krótkich i zaokrąglonych ziarnach.

Dla urozmaicenia:

Jeśli jadasz sery, risotto z pieczonymi pomidorami udekoruj płatkami parmezanu.