Risotto z pieczonymi pomarańczowymi pomidorami
NOWY PRZEPIS
łatwe
10 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 sztuka
400 gramów
1 łyżka
1 sztuka
4 łyżki
6 listki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj 400ml wody z kostką Knorr. Ryż podsmaż na dwóch łyżkach oliwy. Jak się zeszkli wlej bulion i gotuj powoli aż ryż wchłonie płyn.
Krok 2
W tym czasie pomidorki przekrój na pół, skrop pozostałą oliwą i posyp przyprawą Knorr. Piecz w 200 stopniach przez 5 minut.
Krok 3
Odłóż kilka upieczonych pomidorków do dekoracji. Resztę przełóż do wysokiego naczynia i zmiksuj blenderem ręcznym.
Krok 4
Sos pomidorowy wlej do ryżu, wymieszaj i gotuj powoli aż risotto zrobi się miękkie i kremowe. Podawaj udekorowane odłożonymi pomidorkami i listkami mięty.

Dobra rada:
Do risotto możesz dodać chili. Świetnie pasuje do pieczonej ryby.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z pieczonymi pomarańczowymi pomidorami
Kremowe, aromatyczne i sycące. Takie właśnie jest risotto z pieczonymi pomidorami! Zmierz się we własnej kuchni z tą wariacją na temat słynnej włoskiej potrawy. W końcu Italia to nie tylko pizza i makarony na tysiąc sposobów. Włoscy szefowie kuchni już dawno udowodnili, że z ryżem radzą sobie równie dobrze. Dołącz do grona specjalistów od risotto!
Dla kogo?
Specjalność kuchni włoskiej jest na wyciągnięcie ręki. Nie musisz być profesjonalnym kucharzem. Pyszne risotto z sosem pomidorowym będzie doskonałą szkołą gotowania dla początkujących.
Na jaką okazję?
Z podanych przez nas składników przygotujesz cztery porcje risotto z pomidorami, więc to w sam raz na rodzinny obiad albo kolację w gronie najbliższych znajomych. Wolisz mniej kameralne spotkania? Zwiększ ilość produktów, a tych pyszności wystarczy dla wszystkich.
Czy wiesz, że?
Kupując ryż do risotto, wybieraj arborio o krótkich i zaokrąglonych ziarnach.
Dla urozmaicenia:
Jeśli jadasz sery, risotto z pieczonymi pomidorami udekoruj płatkami parmezanu.


































