Potrawka z soczewicy po indyjsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka z soczewicy po indyjsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

heart
209 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

532 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1013 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

0.5 łyżeczki

0.2 szklanki

3 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj w wodzie z dodatkiem kostki Knorr i kurkumy. Jak będzie miękka odcedź ją.

Potrawka z soczewicy po indyjsku - Krok 1

Krok 2

W innym garnku ugotuj groszek i pokrojoną w kostkę marchewkę.

Potrawka z soczewicy po indyjsku - Krok 2

Krok 3

Upraż gorczycę i kmin rzymski na patelni, dodaj 1 łyżkę oliwy. Posiekaj szpinak.

Potrawka z soczewicy po indyjsku - Krok 3

Krok 4

Posiekaj: cebulę, czosnek, chili i imbir. Dodaj do gorczycy. Podsmaż chwilę i dodaj pokrojonego w kostkę pomidora.

Potrawka z soczewicy po indyjsku - Krok 4

Krok 5

Smaż przez dwie minuty, po czym dodaj soczewicę, groszek, marchew i szpinak. Gotuj przez 5 minut, aby składniki zmiękły i się dobrze połączyły. Podawaj samodzielnie lub do mięs.

Potrawka z soczewicy po indyjsku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

1

Opinie o przepisie

  • Mephisto76

    Mephisto76 , 13.10.2022

    Dziś zrobiłem Potrawka z soczewicy po indyjsku. Wyszła znakomicie. Dziękuję. Gratuluje pomyslu i przepisu. Pozdrawiam Serdecznie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z soczewicy po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z soczewicy po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z soczewicy po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z soczewicy po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z soczewicy po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z soczewicy po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z soczewicy po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z soczewicy po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wołowina z orzechami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej