Składniki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
0.5 łyżeczki
0.2 szklanki
3 sztuki
1 szklanka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę ugotuj w wodzie z dodatkiem kostki Knorr i kurkumy. Jak będzie miękka odcedź ją.
Krok 2
W innym garnku ugotuj groszek i pokrojoną w kostkę marchewkę.
Krok 3
Upraż gorczycę i kmin rzymski na patelni, dodaj 1 łyżkę oliwy. Posiekaj szpinak.
Krok 4
Posiekaj: cebulę, czosnek, chili i imbir. Dodaj do gorczycy. Podsmaż chwilę i dodaj pokrojonego w kostkę pomidora.
Krok 5
Smaż przez dwie minuty, po czym dodaj soczewicę, groszek, marchew i szpinak. Gotuj przez 5 minut, aby składniki zmiękły i się dobrze połączyły. Podawaj samodzielnie lub do mięs.
Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Podobne przepisy
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej