Składniki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
0.5 łyżeczki
0.2 szklanki
3 sztuki
1 szklanka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę ugotuj w wodzie z dodatkiem kostki Knorr i kurkumy. Jak będzie miękka odcedź ją.
Krok 2
W innym garnku ugotuj groszek i pokrojoną w kostkę marchewkę.
Krok 3
Upraż gorczycę i kmin rzymski na patelni, dodaj 1 łyżkę oliwy. Posiekaj szpinak.
Krok 4
Posiekaj: cebulę, czosnek, chili i imbir. Dodaj do gorczycy. Podsmaż chwilę i dodaj pokrojonego w kostkę pomidora.
Krok 5
Smaż przez dwie minuty, po czym dodaj soczewicę, groszek, marchew i szpinak. Gotuj przez 5 minut, aby składniki zmiękły i się dobrze połączyły. Podawaj samodzielnie lub do mięs.
Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej