Potrawka z soczewicy po indyjsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka z soczewicy po indyjsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

175 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

442 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

803 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

0.5 łyżeczki

0.2 szklanki

3 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj w wodzie z dodatkiem kostki Knorr i kurkumy. Jak będzie miękka odcedź ją.

Potrawka z soczewicy po indyjsku - Krok 1

Krok 2

W innym garnku ugotuj groszek i pokrojoną w kostkę marchewkę.

Potrawka z soczewicy po indyjsku - Krok 2

Krok 3

Upraż gorczycę i kmin rzymski na patelni, dodaj 1 łyżkę oliwy. Posiekaj szpinak.

Potrawka z soczewicy po indyjsku - Krok 3

Krok 4

Posiekaj: cebulę, czosnek, chili i imbir. Dodaj do gorczycy. Podsmaż chwilę i dodaj pokrojonego w kostkę pomidora.

Potrawka z soczewicy po indyjsku - Krok 4

Krok 5

Smaż przez dwie minuty, po czym dodaj soczewicę, groszek, marchew i szpinak. Gotuj przez 5 minut, aby składniki zmiękły i się dobrze połączyły. Podawaj samodzielnie lub do mięs.

Potrawka z soczewicy po indyjsku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z soczewicy po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z soczewicy po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z soczewicy po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z soczewicy po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z soczewicy po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z soczewicy po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z soczewicy po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z soczewicy po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej