Groch włoski i pilaw z ryżu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Groch włoski i pilaw z ryżu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

72 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

210 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

250 gramów

2 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

2 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie, na drugi dzień wypłucz i zalej litrem świeżej wody. Dodaj ryż, kostki rosołowe i cynamon.

Krok 2

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij je na rozgrzanej oliwie, dodaj koncentrat pomidorowy. Wszystko razem chwilę smaż, dodaj do garnka z ciecierzycą.

Krok 3

Wszystko razem gotuj na małym ogniu, około 20 minut, aż ryż i ciecierzyca staną się miękkie. W razie potrzeby możesz dodać więcej wody.

Krok 4

Po ugotowaniu, groch z ryżem odstaw na 5-10 minut pod przykryciem , po czym rozmieszaj widelcem. Dopraw posiekanym koperkiem lub tymiankiem .

przepisy.pl

Dobra rada:

Łyżeczka ostrej papryki lub kminu rzymskiego nada potrawie wyrazistego smaku.

1

Opinie o przepisie

  • Michał Malejko

    Michał Malejko , 06.06.2018

    mega !

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Groch włoski i pilaw z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Groch włoski i pilaw z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Groch włoski i pilaw z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Groch włoski i pilaw z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Groch włoski i pilaw z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Groch włoski i pilaw z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Groch włoski i pilaw z ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Groch włoski i pilaw z ryżu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Groch włoski i pilaw z ryżuGroch włoski i pilaw z ryżu

Pilaw (pilaf, pilav) to bliskowschodnia potrawa na bazie kaszy bulgur lub ryżu. Często podaje się ją w słodkiej wersji, z orzechami i rodzynkami. Przypomina nieco risotto, jednak jej charakterystyczną cechą jest sypki ryż, zaś risotto powinno być kleiste i kremowe. Do pilawu najlepiej użyj ryżu długoziarnistego, idealnie nadawać będzie się np. basmati. Spróbuj przyrządzić to danie bez mięsa – z grochem włoskim, czyli ciecierzycą, rośliną popularną w diecie wegetariańskiej. Jeśli planujesz wykorzystać suchy groch, namocz go w wodzie już poprzedniego dnia. Do pilawu nadaje się również wersja konserwowa. Przygotuj ryż – wypłucz go, żeby się nie kleił i dodaj do ciecierzycy. Dobrym pomysłem jest także wcześniejsze lekkie obsmażenie go. Zalej składniki wodą z dodatkiem bulionu i przyprawami. Oprócz cynamonu, do pilawu świetnie pasują także inne przyprawy korzenne. Wzbogać więc smak potrawy dodatkiem kardamonu, anyżu lub kuminu. Następnie dodaj sos pomidorowy. Gotuj wszystko do miękkości, w razie potrzeby dolewając wody. Po zdjęciu z ognia pozostaw przez chwilę pod przykryciem. Podawaj ze świeżym tymiankiem – na wegetariański obiad lub kolację.