Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami

Autor: Sylwia Frączek

ratingratingratingratingrating

15

heart
22 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 szklanka

1 szczypta

1 szklanka

1 sztuka

0.5 słoika

2 garść

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości z liściem laurowym, a następnie odciskamy na sitku i blendujemy na jednolitą masę. Cebulę podsmażamy i dodajemy do soczewicowej masy razem z pokrojonymi suszonymi pomidorami, przyprawami i pestkami dyni. Wszystko mieszamy.

Krok 2

Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i cienko wałkujemy. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka przy pomocy dużej szklanki, a następnie na każde z nich nakładamy około łyżeczki farszu i bardzo dokładnie sklejamy, tak, żeby nie rozleciały się podczas gotowania. Gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej