Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami

Autor: Sylwia Frączek

ratingratingratingratingrating

7

17 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 szklanka

1 szczypta

1 szklanka

1 sztuka

0.5 słoika

2 garść

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości z liściem laurowym, a następnie odciskamy na sitku i blendujemy na jednolitą masę. Cebulę podsmażamy i dodajemy do soczewicowej masy razem z pokrojonymi suszonymi pomidorami, przyprawami i pestkami dyni. Wszystko mieszamy.

Krok 2

Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i cienko wałkujemy. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka przy pomocy dużej szklanki, a następnie na każde z nich nakładamy około łyżeczki farszu i bardzo dokładnie sklejamy, tak, żeby nie rozleciały się podczas gotowania. Gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej