Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami

Autor: Sylwia Frączek

ratingratingratingratingrating

12

20 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 szklanka

1 szczypta

1 szklanka

1 sztuka

0.5 słoika

2 garść

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości z liściem laurowym, a następnie odciskamy na sitku i blendujemy na jednolitą masę. Cebulę podsmażamy i dodajemy do soczewicowej masy razem z pokrojonymi suszonymi pomidorami, przyprawami i pestkami dyni. Wszystko mieszamy.

Krok 2

Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i cienko wałkujemy. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka przy pomocy dużej szklanki, a następnie na każde z nich nakładamy około łyżeczki farszu i bardzo dokładnie sklejamy, tak, żeby nie rozleciały się podczas gotowania. Gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej