Zapiekanka Mac'n Cheese z boczkiem i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka Mac'n Cheese z boczkiem i warzywami

Autor: Beata Dźwierzyńska

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

2 opakowania

1 łyżeczka

400 mililitrów

80 gramów

50 gramów

350 gramów

10 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy al'dente według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy posiekaną cebulę, dodajemy boczek pokrojony w cienkie paski.

Krok 2

Cukinię kroimy w ćwiartki, dorzucamy do cebuli i boczku, czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy, jak cukinia zmięknie. Na końcu dodajemy oliwki pokrojone w paski.

Krok 3

W garnku mieszamy fix mac'n cheese bacon z mlekiem, tak żeby nie było grudek. Dodajemy masło i całość musimy zagotować. Po zagotowaniu gotujemy jeszcze około 3 minuty. Ciągle mieszamy.

Krok 4

Gdy sos nam zgęstnieje, dodajemy do niego ugotowany makaron, przygotowane wcześniej warzywa z boczkiem i 3/4 naszego wcześniej startego sera. Mieszamy, możemy doprawić solą i pieprzem, jeśli potrzeba.

Krok 5

Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą startego sera i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekamy przez jakieś 15 minut. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego :-)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka Mac'n Cheese z boczkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka Mac'n Cheese z boczkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka Mac'n Cheese z boczkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka Mac'n Cheese z boczkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka Mac'n Cheese z boczkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka Mac'n Cheese z boczkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka Mac'n Cheese z boczkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka Mac'n Cheese z boczkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej