Zapiekanka Mac'n Cheese z boczkiem i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka Mac'n Cheese z boczkiem i warzywami

Autor: Beata Dźwierzyńska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

2 opakowania

1 łyżeczka

400 mililitrów

80 gramów

50 gramów

350 gramów

10 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy al'dente według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy posiekaną cebulę, dodajemy boczek pokrojony w cienkie paski.

Krok 2

Cukinię kroimy w ćwiartki, dorzucamy do cebuli i boczku, czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy, jak cukinia zmięknie. Na końcu dodajemy oliwki pokrojone w paski.

Krok 3

W garnku mieszamy fix mac'n cheese bacon z mlekiem, tak żeby nie było grudek. Dodajemy masło i całość musimy zagotować. Po zagotowaniu gotujemy jeszcze około 3 minuty. Ciągle mieszamy.

Krok 4

Gdy sos nam zgęstnieje, dodajemy do niego ugotowany makaron, przygotowane wcześniej warzywa z boczkiem i 3/4 naszego wcześniej startego sera. Mieszamy, możemy doprawić solą i pieprzem, jeśli potrzeba.

Krok 5

Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą startego sera i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekamy przez jakieś 15 minut. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego :-)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka Mac'n Cheese z boczkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka Mac'n Cheese z boczkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka Mac'n Cheese z boczkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka Mac'n Cheese z boczkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka Mac'n Cheese z boczkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka Mac'n Cheese z boczkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka Mac'n Cheese z boczkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka Mac'n Cheese z boczkiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kotlety ruskie
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej