Pieczony kurczak z ziemniakami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

70

2558 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1311 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1842 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

800 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Stwórz błyskawiczną marynatę, mieszając przyprawę Knorr z olejem, papryką i oregano. Natrzyj nią kurczaka z zewnątrz i od środka. Jeśli lubisz potrawy pikantne, do marynaty dodaj również trochę ostrej papryki.

Pieczony kurczak z ziemniakami - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki obierz i przekrój na cztery części.

Pieczony kurczak z ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Kurczaka i ziemniaki umieść w brytfance, piecz 60 minut w 190 °C.

Pieczony kurczak z ziemniakami - Krok 3
96

Opinie o przepisie

  • Beata Pajor

    Beata Pajor

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • PIOTR Krok

    PIOTR Krok

    Naprawdę prosty przepis i bardzo smaczny ;) polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard S. Szejner

    Ryszard S. Szejner

    No przecież fraza: "Tak jak lubisz" oznacza, że należy zrobić wg własnego gustu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarek Dubrowski

    Jarek Dubrowski

    przepisy.pl na pewno znajdę. delikatnie mówiąc, nie wzbudzają mojego zaufania teksty w stylu:"taki jak lubisz". Nie wiecie co lubię...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Jarek, zajrzyj tutaj, a na pewno znajdziesz coś dla siebie :) https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/kurczak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tony Halik

    Tony Halik

    ja tak nie lubie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarek Dubrowski

    Jarek Dubrowski

    Takiego nie lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • auto serwis viva

    auto serwis viva

    Jest bardzodobry.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Gąska

    Arkadiusz Gąska

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • bodek111 bodek111

    bodek111 bodek111

    lubię bardziej ostre ale ogólnie jest ok.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotrek Zięba

    Piotrek Zięba

    super wyszło:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Nurek

    Robert Nurek

    Nie szczujcie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jagoda Wojcik

    Jagoda Wojcik

    Brokol czy brokul ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Mojżesz

    Teresa Mojżesz

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Szarawara

    Jerzy Szarawara

    jak jest nafaszerowany paszami gmo to mu złocista skórka nie pomoże......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Pawełczyk

    Alicja Pawełczyk

    tez tak robie do tego można dodać jeszcze brokól,kalafiorka pieczarki mniam ....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bolesław Czendlik

    Bolesław Czendlik

    Jakie to nie dobre .....mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Gabrylewicz

    Michał Gabrylewicz

    oczywiści, że nie potrzeba wielu ziół. Tylko w samej przyprawie do złocistego kurczaka jest ich ponad dziesięć, tak, tak 10 !!!. I co lekkie oszustwo ??????????????, taka reklama????? :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Kobiałko

    Jolanta Kobiałko

    Widziałam kiedyś podobne zdjęcie z podpisem ,,kurczak á la dioksyna " ... :-(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pietur Janson

    Pietur Janson

    Fundamendalny ?? Nie panimaju co to za ptica ://

    Odpowiedz Odpowiedz
  • BartŁomiej Grzegorzewicz

    BartŁomiej Grzegorzewicz

    warzywa i przyprawy .... powinny być na pierwszym miejscu w nazwie potrawy >>> to główne ,najważniejsze nuty na partyturze smaku >>>> powyższy "chabas" nośnikiem białka ,tłuszczu weglowodanów>>>MÓJ PRZEPIS NA DZIŚ :" KURCZAK SKRAJNIE FUNDAMENDALNY" >>>> A WIĘC: SKŁ. KURCZAK + WODA >>> CZAS PRZYG. 1H >>> WYKONANIE : GOTUJEMY KURCZAKA W WODZIE PRZEZ 1H >>> PODANIE>>> PODAJEMY NA TALERZU Z DODATKIEM SZTUĆCY ... SMACZNEGO ........... XD ................. STYROPIAN NIE MA KALORII TAKA RÓŻNICA >>>>>>>>>

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hildegarda Krzakala

    Hildegarda Krzakala

    CZy ty takie cos gotujesz.to npodziwiac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Waldowski

    Przemysław Waldowski

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lech Fiecek

    Lech Fiecek

    A..np.po pieczonym Kogucie tez ślinka leci..?????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Inka Okulicz

    Inka Okulicz

    Taki był u mnie na półmisku dzisiaj :p

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Nowak

    Mirosława Nowak

    aż ślinka leci...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarosław Stoj

    Jarosław Stoj

    Prawda Piotr ja tez bym nie chcial naturalnego zapachu ,a smak dzisiejszych kurczakow to tez nie to co powinno byc tuczone pasza smierdza bleeeee

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Pawłowski

    Piotr Pawłowski

    Wąchaliście świeżego kurczaka ??? Nie chciał bym go jeść jak by zachował swój naturalny aromat !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Cieckiewicz

    Jacek Cieckiewicz

    Sama sama zrobiła ? Czy córunię tuczy? .........,..,Zjadłbym!.......A nie jestem chory ...ani nie jest piątek ????( to do Kristofa T.)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Rysz

    Jan Rysz

    Nawet moja kotka poczuła i węszy.....

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Papryka słodka z Hiszpanii Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Papryka słodka z Hiszpanii Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z ziemniakamiPieczony kurczak z ziemniakami

Pieczony kurczak z ziemniakami to bardzo proste w przygotowaniu danie, z którym poradzisz sobie nawet wówczas, jeżeli dopiero stawiasz pierwsze kroki w kuchni. Na co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pieczenia, kurczaka należy wyjąć z lodówki i trzymać natartego przyprawami w temperaturze pokojowej. Do przyprawiania kurczaka najlepiej sprawdzą się oregano, które charakteryzuje się intensywnym ziołowym zapachem i smakiem, oraz czerwona papryka – która doda mu złocistego koloru. Kurczaka w całości powinno się piec w brytfance lub wyższej formie żaroodpornej. Kurczak o wadze około 1,5 kilograma potrzebuje godziny by być miękki i nadal czysty. Na każde dodatkowe pół kilograma mięsa przypada dodatkowe 20 minut pieczenia. Jeżeli chcesz, aby mięso miało chrupiącą skórkę, na kilka minut przed zakończeniem pieczenia połóż na kurczaku kawałeczki masła. Po upieczeniu odczekaj kwadrans, zanim zaczniesz kroić go na porcje.