
Składniki
1 sztuka
4 łyżki
800 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Stwórz błyskawiczną marynatę, mieszając przyprawę Knorr z olejem, papryką i oregano. Natrzyj nią kurczaka z zewnątrz i od środka. Jeśli lubisz potrawy pikantne, do marynaty dodaj również trochę ostrej papryki.

Krok 2
Ziemniaki obierz i przekrój na cztery części.

Krok 3
Kurczaka i ziemniaki umieść w brytfance, piecz 60 minut w 190 °C.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony kurczak z ziemniakami
Kurcze pieczone – jakie to dobre! Takiej reakcji możesz spodziewać się po skosztowaniu kurczaka z ziemniakami z piekarnika. Danie wygląda imponująco, lecz wbrew pozorom jego przygotowanie jest naprawdę proste. Do tej pory kulinarne wyczyny były ograniczone do przyrządzania udek, piersi lub skrzydełek? Tym razem idź na całość! Kurczak pieczony w całości z ziemniakami to efektowny specjał, z którego zrobieniem na pewno sobie poradzisz.
Dla kogo? Pieczony kurczak z ziemniakami to nieskomplikowane w przygotowaniu danie, z którym możesz zmierzyć się nawet w sytuacji, gdy dopiero stawiasz pierwsze kroki w kuchni. Nie ma to, jak zacząć z rozmachem! Co należy wiedzieć przed przystąpieniem do pracy? By pieczony kurczak z ziemniakami smakował wyśmienicie, na co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pieczenia, mięso należy wyjąć z lodówki i trzymać natarte przyprawami w temperaturze pokojowej.
Na jaką okazję? Szukasz dania idealnego na świąteczny obiad? Cały kurczak pieczony z ziemniakami to strzał w dziesiątkę. Z jednej strony wygląda nad wyraz efektownie. Z drugiej przepis na kurczaka pieczonego w piekarniku z ziemniakami i warzywami jest na tyle prosty, że nie musisz obawiać się niepowodzenia. Możemy życzyć tylko jednego: smacznego!
Czy wiesz, że? Kurczaka w całości powinno się piec w brytfance lub wyższej formie żaroodpornej. Kurczak o wadze około 1,5 kilograma potrzebuje godziny, by był miękki i nadal czysty. Na każde dodatkowe pół kilograma mięsa przypada dodatkowe 20 minut pieczenia. Do przyprawiania kurczaka pieczonego z ziemniakami najlepiej sprawdzą się oregano, które charakteryzuje się intensywnym ziołowym zapachem i smakiem, oraz czerwona papryka – która doda mu złocistego koloru.
Dla urozmaicenia: Jeżeli chcesz, aby mięso pieczonego kurczaka z ziemniakami miało chrupiącą skórkę, na kilka minut przed zakończeniem pieczenia połóż na kurczaku kawałeczki masła. Po upieczeniu odczekaj kwadrans, zanim zaczniesz kroić go na porcje. Złocistemu kurczakowi pieczonemu z ziemniakami w piekarniku nie można się oprzeć!