Kurczak pieczony w całości przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak pieczony w całości

inaczej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
126 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

98 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj i osusz. Następnie ostrożnie odciągnij skórę od strony piersi w stronę ud tak, aby powstała kieszeń między mięsem i skórą. Uważaj, aby nie uszkodzić skóry.

Krok 2

Mięso z rosołu zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia. Następnie połącz z bułką oraz 1 łyżeczką przyprawy Knorr i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę.

Krok 3

Gotową masę wkładaj ostrożnie w kieszeń. Gdy kieszeń zostanie całkowicie napełniona, zepnij ją wykałaczką.

Krok 4

Wierzch kurczaka posyp pozostałą przyprawą Knorr, majerankiem i skrop oliwą. Natrzyj delikatnie kurczaka, a następnie wstaw do nagrzanego do 160 °C piekarnika i piecz około 1 godziny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak pieczony w całości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak pieczony w całości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak pieczony w całości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak pieczony w całości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak pieczony w całości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak pieczony w całości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak pieczony w całości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak pieczony w całości - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak pieczony w całościKurczak pieczony w całości

Pieczony w całości kurczak to idealne danie na uroczysty obiad dla kilku osób. W wersji z tego przepisu jest on dodatkowo nadziany mieloną wołowiną, której smak wzbogaca  potrawę. Pierwszym krokiem do jej przyrządzenia jest ugotowanie rosołu na kawałku mięsa wołowego – najlepiej sprawdzi się szponder lub antrykot. Następnie zmiel je w maszynce i połącz z namoczoną bułką pszenną oraz przyprawą do kurczaka. Dłońmi wyrób całość na gładką, zwartą masę. Kurczaka umyj i dokładnie osusz, po czym odciągnij skórę od piersi do udka tak, aby utworzyła się kieszeń między nią a mięsem. Powstałą w ten sposób przestrzeń ostrożnie wypełnij masą z wołowiny i zepnij wykałaczką. Uważaj, by podczas tej czynności nie uszkodzić skóry. Wierzch kurczaka natrzyj odpowiednią przyprawą, oprósz szczyptą majeranku i skrop oliwą. Umieść go na blasze, wstaw do piekarnika i piecz, aż nabierze lekko brązowego koloru. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Przygotuj kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie z naszym przepisem na pieczonego kurczaka.