Kurczak pieczony w całości przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak pieczony w całości

inaczej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
126 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

97 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj i osusz. Następnie ostrożnie odciągnij skórę od strony piersi w stronę ud tak, aby powstała kieszeń między mięsem i skórą. Uważaj, aby nie uszkodzić skóry.

Krok 2

Mięso z rosołu zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia. Następnie połącz z bułką oraz 1 łyżeczką przyprawy Knorr i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę.

Krok 3

Gotową masę wkładaj ostrożnie w kieszeń. Gdy kieszeń zostanie całkowicie napełniona, zepnij ją wykałaczką.

Krok 4

Wierzch kurczaka posyp pozostałą przyprawą Knorr, majerankiem i skrop oliwą. Natrzyj delikatnie kurczaka, a następnie wstaw do nagrzanego do 160 °C piekarnika i piecz około 1 godziny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak pieczony w całości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak pieczony w całości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak pieczony w całości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak pieczony w całości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak pieczony w całości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak pieczony w całości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak pieczony w całości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak pieczony w całości - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak pieczony w całościKurczak pieczony w całości

Pieczony w całości kurczak to idealne danie na uroczysty obiad dla kilku osób. W wersji z tego przepisu jest on dodatkowo nadziany mieloną wołowiną, której smak wzbogaca  potrawę. Pierwszym krokiem do jej przyrządzenia jest ugotowanie rosołu na kawałku mięsa wołowego – najlepiej sprawdzi się szponder lub antrykot. Następnie zmiel je w maszynce i połącz z namoczoną bułką pszenną oraz przyprawą do kurczaka. Dłońmi wyrób całość na gładką, zwartą masę. Kurczaka umyj i dokładnie osusz, po czym odciągnij skórę od piersi do udka tak, aby utworzyła się kieszeń między nią a mięsem. Powstałą w ten sposób przestrzeń ostrożnie wypełnij masą z wołowiny i zepnij wykałaczką. Uważaj, by podczas tej czynności nie uszkodzić skóry. Wierzch kurczaka natrzyj odpowiednią przyprawą, oprósz szczyptą majeranku i skrop oliwą. Umieść go na blasze, wstaw do piekarnika i piecz, aż nabierze lekko brązowego koloru. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Przygotuj kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie z naszym przepisem na pieczonego kurczaka.