Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym z ryżem

Autor: chokkie1213 chokkie1213

ratingratingratingratingrating

2

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

500 mililitrów

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzewamy oliwę na patelni. Kroimy cebule i wrzucamy na patelnie żeby się zeszkliła. W tym czasie kroimy w cienkie plasterki pieczarki i wrzucamy na patelnie (można dodać parę kropel cytryny żeby pieczarki nie czerniały).

Krok 2

Kroimy pierś z kurczaka na średniej wielkości kawałki i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawa. Całość smażymy parę minut i dodajemy śmietanę. Doprawiamy według uznania, ale radzę dać naprawdę dużo przypraw. Gdy śmietana zgęstnieje ściągamy patelnie z gazu i podajemy z wcześniej ugotowanym ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej