Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym z ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym z ryżem

Autor: chokkie1213

ratingratingratingratingrating

7

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

500 mililitrów

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzewamy oliwę na patelni. Kroimy cebule i wrzucamy na patelnie żeby się zeszkliła. W tym czasie kroimy w cienkie plasterki pieczarki i wrzucamy na patelnie (można dodać parę kropel cytryny żeby pieczarki nie czerniały).

Krok 2

Kroimy pierś z kurczaka na średniej wielkości kawałki i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawa. Całość smażymy parę minut i dodajemy śmietanę. Doprawiamy według uznania, ale radzę dać naprawdę dużo przypraw. Gdy śmietana zgęstnieje ściągamy patelnie z gazu i podajemy z wcześniej ugotowanym ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym z ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej