Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym z ryżem
łatwe
58 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
300 gramów
500 mililitrów
1 opakowanie
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzewamy oliwę na patelni. Kroimy cebule i wrzucamy na patelnie żeby się zeszkliła. W tym czasie kroimy w cienkie plasterki pieczarki i wrzucamy na patelnie (można dodać parę kropel cytryny żeby pieczarki nie czerniały).
Krok 2
Kroimy pierś z kurczaka na średniej wielkości kawałki i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawa. Całość smażymy parę minut i dodajemy śmietanę. Doprawiamy według uznania, ale radzę dać naprawdę dużo przypraw. Gdy śmietana zgęstnieje ściągamy patelnie z gazu i podajemy z wcześniej ugotowanym ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej