Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

151 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

202 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

311 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

1 opakowanie

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

dip:

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj i osusz. W misce pomieszaj połącz zwykły jogurt naturalny, harissę oraz Przyprawę do kurczaka Knorr, która sprawi, że kurczak będzie pikantny w smaku i soczysty po upieczeniu. Kurczaka obtocz w marynacie i odstaw do zamarynowania na 12 godzin.

Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem - Krok 1

Krok 2

Pokrój w kostkę cukinię, paprykę, pomidory i cebulę, posiekaj czosnek. Warzywa wymieszaj z oliwą i ułóż na dnie naczynia. Na warzywach ułóż połóż kurczaka razem z marynatą. Całość w staw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 40 minut.

Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem - Krok 2

Krok 3

Ciecierzycę opłucz i połącz z surowym kuskusem. W 300 ml gotującej się wody rozpuść kostkę rosołową . Gotowym rosołem zalej kuskus wymieszany z ciecierzycą . Płynu powinien sięgać 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Całość nakryj talerzykiem i odstaw na 10 minut, aby wszystko zmiękło.

Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem - Krok 3

Krok 4

Przygotuj Dip: Zielonego ogórka obierz i przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne i zetrzyj ogórka na tarce na grubych oczkach. Miętę posiekaj, limonkę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Wszystko razem połącz z jogurtem w misce.

Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem - Krok 4

Krok 5

Na dużym talerzu ułóż kuskus. Na środku talerza połóż małą miseczkę, a wokół niej ułóż warzywa pod kurczaka. Na warzywach ułóż kurczaka. Do miseczki wlej dip.

Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrze jest całość posypać posiekaną natką kolendry, a kurczaka udekorować cząstkami limonki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kurczak tikka masala
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusemKurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem

Kurczak marynowany w harissie to dobry sposób na to, by spróbować północnoafrykańskich smaków. Harissa to pasta z ostrych papryczek i czosnku, która jest niezwykle popularnym składnikiem dań w Maroku, Tunezji, Libii czy Algierii. Dopraw nią jogurt naturalny, by otrzymać marynatę, która nada mięsu wyrazistego smaku i sprawi, że stanie się bardziej kruche i delikatne. Upiecz je razem z wybranymi warzywami. Do smaku harissy pasować będą pomidory, cukinia, papryka i cebula. Pod koniec pieczenia dobrze nieco zwiększyć temperaturę, by skórka z kurczaka stała się bardziej chrupiąca. Do tak przyrządzonego mięsa bardzo dobrze będą pasować dodatki, również charakterystyczne dla kuchni z północy Afryki, takie jak kuskus lub ciecierzyca. Zalej je bulionem, żeby nabrały smaku i poczekaj, aż kuskus napęcznieje. W tym czasie przygotuj dip z ogórka, limonki i mięty. Jego smak złagodzi ostrość kurczaka. Przed podaniem udekoruj potrawę świeżą kolendrą, pietruszką i cząstkami limonki lub cytryny. Sprawdź przepis na kurczaka marynowanego w harissie i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.