Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem
łatwe
355 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
1 opakowanie
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
dip:
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyj i osusz. W misce pomieszaj połącz zwykły jogurt naturalny, harissę oraz Przyprawę do kurczaka Knorr, która sprawi, że kurczak będzie pikantny w smaku i soczysty po upieczeniu. Kurczaka obtocz w marynacie i odstaw do zamarynowania na 12 godzin.

Krok 2
Pokrój w kostkę cukinię, paprykę, pomidory i cebulę, posiekaj czosnek. Warzywa wymieszaj z oliwą i ułóż na dnie naczynia. Na warzywach ułóż połóż kurczaka razem z marynatą. Całość w staw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 40 minut.

Krok 3
Ciecierzycę opłucz i połącz z surowym kuskusem. W 300 ml gotującej się wody rozpuść kostkę rosołową . Gotowym rosołem zalej kuskus wymieszany z ciecierzycą . Płynu powinien sięgać 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Całość nakryj talerzykiem i odstaw na 10 minut, aby wszystko zmiękło.

Krok 4
Przygotuj Dip: Zielonego ogórka obierz i przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne i zetrzyj ogórka na tarce na grubych oczkach. Miętę posiekaj, limonkę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Wszystko razem połącz z jogurtem w misce.

Krok 5
Na dużym talerzu ułóż kuskus. Na środku talerza połóż małą miseczkę, a wokół niej ułóż warzywa pod kurczaka. Na warzywach ułóż kurczaka. Do miseczki wlej dip.


Dobra rada:
Dobrze jest całość posypać posiekaną natką kolendry, a kurczaka udekorować cząstkami limonki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem
Kurczak marynowany w harissie to dobry sposób na to, by spróbować północnoafrykańskich smaków. Harissa to pasta z ostrych papryczek i czosnku, która jest niezwykle popularnym składnikiem dań w Maroku, Tunezji, Libii czy Algierii. Dopraw nią jogurt naturalny, by otrzymać marynatę, która nada mięsu wyrazistego smaku i sprawi, że stanie się bardziej kruche i delikatne. Upiecz je razem z wybranymi warzywami. Do smaku harissy pasować będą pomidory, cukinia, papryka i cebula. Pod koniec pieczenia dobrze nieco zwiększyć temperaturę, by skórka z kurczaka stała się bardziej chrupiąca. Do tak przyrządzonego mięsa bardzo dobrze będą pasować dodatki, również charakterystyczne dla kuchni z północy Afryki, takie jak kuskus lub ciecierzyca. Zalej je bulionem, żeby nabrały smaku i poczekaj, aż kuskus napęcznieje. W tym czasie przygotuj dip z ogórka, limonki i mięty. Jego smak złagodzi ostrość kurczaka. Przed podaniem udekoruj potrawę świeżą kolendrą, pietruszką i cząstkami limonki lub cytryny. Sprawdź przepis na kurczaka marynowanego w harissie i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.