Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

150 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

204 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

313 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

1 opakowanie

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

dip:

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj i osusz. W misce pomieszaj połącz zwykły jogurt naturalny, harissę oraz Przyprawę do kurczaka Knorr, która sprawi, że kurczak będzie pikantny w smaku i soczysty po upieczeniu. Kurczaka obtocz w marynacie i odstaw do zamarynowania na 12 godzin.

Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem - Krok 1

Krok 2

Pokrój w kostkę cukinię, paprykę, pomidory i cebulę, posiekaj czosnek. Warzywa wymieszaj z oliwą i ułóż na dnie naczynia. Na warzywach ułóż połóż kurczaka razem z marynatą. Całość w staw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 40 minut.

Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem - Krok 2

Krok 3

Ciecierzycę opłucz i połącz z surowym kuskusem. W 300 ml gotującej się wody rozpuść kostkę rosołową . Gotowym rosołem zalej kuskus wymieszany z ciecierzycą . Płynu powinien sięgać 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Całość nakryj talerzykiem i odstaw na 10 minut, aby wszystko zmiękło.

Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem - Krok 3

Krok 4

Przygotuj Dip: Zielonego ogórka obierz i przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne i zetrzyj ogórka na tarce na grubych oczkach. Miętę posiekaj, limonkę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Wszystko razem połącz z jogurtem w misce.

Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem - Krok 4

Krok 5

Na dużym talerzu ułóż kuskus. Na środku talerza połóż małą miseczkę, a wokół niej ułóż warzywa pod kurczaka. Na warzywach ułóż kurczaka. Do miseczki wlej dip.

Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrze jest całość posypać posiekaną natką kolendry, a kurczaka udekorować cząstkami limonki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kurczak à la "Maroko"
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusemKurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem

Kurczak marynowany w harissie to dobry sposób na to, by spróbować północnoafrykańskich smaków. Harissa to pasta z ostrych papryczek i czosnku, która jest niezwykle popularnym składnikiem dań w Maroku, Tunezji, Libii czy Algierii. Dopraw nią jogurt naturalny, by otrzymać marynatę, która nada mięsu wyrazistego smaku i sprawi, że stanie się bardziej kruche i delikatne. Upiecz je razem z wybranymi warzywami. Do smaku harissy pasować będą pomidory, cukinia, papryka i cebula. Pod koniec pieczenia dobrze nieco zwiększyć temperaturę, by skórka z kurczaka stała się bardziej chrupiąca. Do tak przyrządzonego mięsa bardzo dobrze będą pasować dodatki, również charakterystyczne dla kuchni z północy Afryki, takie jak kuskus lub ciecierzyca. Zalej je bulionem, żeby nabrały smaku i poczekaj, aż kuskus napęcznieje. W tym czasie przygotuj dip z ogórka, limonki i mięty. Jego smak złagodzi ostrość kurczaka. Przed podaniem udekoruj potrawę świeżą kolendrą, pietruszką i cząstkami limonki lub cytryny. Sprawdź przepis na kurczaka marynowanego w harissie i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.