Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

heart
987 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

469 osób wydrukowało

Pobierz pdf

518 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

250 gramów

200 gramów

1 szklanka

2 łyżki

2 łyżki

150 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę i usmaż na dobrze rozgrzanej patelni. Przełóż do większej miski.

Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - Krok 1

Krok 2

Szpinak i brokuły dokładnie umyj. Jeśli używasz mrożonych warzyw, sparz je w gorącej wodzie przez minutę. Świeże brokuły natomiast podziel na mniejsze różyczki i gotuj do miękkości.

Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - Krok 2

Krok 3

Przełóż wszystkie warzywa wraz z groszkiem do miski z mięsem. Póki są ciepłe, dodaj margarynę, śmietanę oraz sos Knorr. Wszystko delikatnie wymieszaj, aż tłuszcz się rozpuści.

Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - Krok 3

Krok 4

Gotową mieszankę przełóż do kilku mniejszych foremek do zapiekania i posyp serem. Piecz w temperaturze 180 °C, aż ser się rozpuści (około 10 minut). Na koniec posyp wszystko papryką. W ten sposób możesz również przygotować zapiekaną rybę z warzywami.

Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Przemo Wołk

    Przemo Wołk , 11.04.2015

    Kasi baaaardzo smakowało ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Miętus w winnym sosie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami

Znakomite zapiekanki z kurczaka i zielonych warzyw podajemy w indywidualnych naczyniach.