Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

heart
987 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

469 osób wydrukowało

Pobierz pdf

518 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

250 gramów

200 gramów

1 szklanka

2 łyżki

2 łyżki

150 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę i usmaż na dobrze rozgrzanej patelni. Przełóż do większej miski.

Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - Krok 1

Krok 2

Szpinak i brokuły dokładnie umyj. Jeśli używasz mrożonych warzyw, sparz je w gorącej wodzie przez minutę. Świeże brokuły natomiast podziel na mniejsze różyczki i gotuj do miękkości.

Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - Krok 2

Krok 3

Przełóż wszystkie warzywa wraz z groszkiem do miski z mięsem. Póki są ciepłe, dodaj margarynę, śmietanę oraz sos Knorr. Wszystko delikatnie wymieszaj, aż tłuszcz się rozpuści.

Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - Krok 3

Krok 4

Gotową mieszankę przełóż do kilku mniejszych foremek do zapiekania i posyp serem. Piecz w temperaturze 180 °C, aż ser się rozpuści (około 10 minut). Na koniec posyp wszystko papryką. W ten sposób możesz również przygotować zapiekaną rybę z warzywami.

Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Przemo Wołk

    Przemo Wołk , 11.04.2015

    Kasi baaaardzo smakowało ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami

Znakomite zapiekanki z kurczaka i zielonych warzyw podajemy w indywidualnych naczyniach.