Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

heart
987 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

469 osób wydrukowało

Pobierz pdf

517 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

250 gramów

200 gramów

1 szklanka

2 łyżki

2 łyżki

150 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę i usmaż na dobrze rozgrzanej patelni. Przełóż do większej miski.

Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - Krok 1

Krok 2

Szpinak i brokuły dokładnie umyj. Jeśli używasz mrożonych warzyw, sparz je w gorącej wodzie przez minutę. Świeże brokuły natomiast podziel na mniejsze różyczki i gotuj do miękkości.

Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - Krok 2

Krok 3

Przełóż wszystkie warzywa wraz z groszkiem do miski z mięsem. Póki są ciepłe, dodaj margarynę, śmietanę oraz sos Knorr. Wszystko delikatnie wymieszaj, aż tłuszcz się rozpuści.

Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - Krok 3

Krok 4

Gotową mieszankę przełóż do kilku mniejszych foremek do zapiekania i posyp serem. Piecz w temperaturze 180 °C, aż ser się rozpuści (około 10 minut). Na koniec posyp wszystko papryką. W ten sposób możesz również przygotować zapiekaną rybę z warzywami.

Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Przemo Wołk

    Przemo Wołk , 11.04.2015

    Kasi baaaardzo smakowało ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami

Znakomite zapiekanki z kurczaka i zielonych warzyw podajemy w indywidualnych naczyniach.