Eskalopki drobiowe - z kurczaka: przepis z piersi | Przepisy.pl pixel

Eskalopki drobiowe

z kwaśną śmietaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
135 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

50 mililitrów

1 łyżeczka

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi opłucz i pokrój na mniejsze kotleciki. Oprósz każdy z nich mąką i obsmaż krótko z obu stron na oliwie.

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj w rondelku z 250 ml wody i łyżką oliwy. Zagotuj.

Krok 3

Obsmażone eskalopki ułóż w żaroodpornym naczyniu. Następnie zalej przygotowanym sosem.

Krok 4

Naczynie przykryj aluminiową folią lub przykrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 35 minut w temp. 180 st. C.

Krok 5

W międzyczasie ugotuj makaron w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy.

Krok 6

Gotowe kotleciki ułóż na talerzu i polej śmietaną. Danie podawaj z makaronem, udekorowane listkami ziół.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Eskalopki drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Eskalopki drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Eskalopki drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Eskalopki drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Eskalopki drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Eskalopki drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Eskalopki drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Eskalopki drobiowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Eskalopki drobioweEskalopki drobiowe

Z mięsa z piersi kurczaka przygotujesz wyborne eskalopki drobiowe, czyli nieduże kotleciki smażone bez panierki. Podane z sosem śmietankowo-ziołowym oraz ulubionym makaronem będą doskonałą propozycją na obiad. Zadowoleni będą smakosze w każdym wieku, więc rodzinny posiłek upłynie w wyjątkowo przyjemnej atmosferze. Koniecznie przyrządź przy najbliższej okazji pyszne eskalopki z kurczaka z kwaśną śmietaną według naszego przepisu.

Dla kogo?

Drób zalicza się do twoich ulubionych przysmaków? Przepis na eskalopki z kurczaka pozwoli przyrządzić popularne mięso w nowej odsłonie. Aby przygotować to danie, najpierw oczyść filet z kurczaka i podziel go na mniejsze części. Następnie każdą z nich obtocz w niewielkiej ilości mąki i smaż eskalopki z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.

Na jaką okazję?

Eskalopka drobiowa to dobry pomysł zarówno na codzienny, jak i bardziej odświętny obiad. Kompozycję przypraw do spaghetti napoli, zawierającą m.in. bazylię, tymianek i oregano, wymieszaj w rondelku z wodą i oliwą, po czym doprowadź do wrzenia. Eskalopki z kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej gęstym sosem napoli. Goście nie będą mogli doczekać się pierwszego kęsa.

Czy wiesz, że?

Całość zapiekaj pod przykryciem w piekarniku, aż eskalopki z kurczaka będą miękkie i kruche. Gotowe mięso nakładaj na talerze i ozdób kleksem kwaśnej śmietany oraz świeżymi ziołami, np. majerankiem.

Dla urozmaicenia:

Podawaj natychmiast z ugotowanym al dente dowolnym makaronem – odpowiednie do eskalopek drobiowych będą świderki lub kokardki.