Składniki
400 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
1 sztuka
4 łyżki
50 mililitrów
1 łyżeczka
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi opłucz i pokrój na mniejsze kotleciki. Oprósz każdy z nich mąką i obsmaż krótko z obu stron na oliwie.
Krok 2
Fix Knorr wymieszaj w rondelku z 250 ml wody i łyżką oliwy. Zagotuj.
Krok 3
Obsmażone eskalopki ułóż w żaroodpornym naczyniu. Następnie zalej przygotowanym sosem.
Krok 4
Naczynie przykryj aluminiową folią lub przykrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 35 minut w temp. 180 st. C.
Krok 5
W międzyczasie ugotuj makaron w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy.
Krok 6
Gotowe kotleciki ułóż na talerzu i polej śmietaną. Danie podawaj z makaronem, udekorowane listkami ziół.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Eskalopki drobiowe
Z mięsa z piersi kurczaka przygotujesz wyborne eskalopki, czyli nieduże kotleciki smażone bez panierki. Podane z sosem śmietankowo-ziołowym oraz ulubionym makaronem będą doskonałą propozycją na obiad. Aby przygotować to danie, najpierw oczyść filet z kurczaka i podziel go na mniejsze części. Następnie każdą z nich obtocz w niewielkiej ilości mąki i smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Kompozycję przypraw do spaghetti napoli, zawierającą m.in. bazylię, tymianek i oregano, wymieszaj w rondelku z wodą i oliwą, po czym doprowadź do wrzenia. Eskalopki ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej gęstym sosem napoli. Całość zapiekaj pod przykryciem w piekarniku, aż kurczak będzie miękki i kruchy. Gotowe mięso nakładaj na talerze i ozdób kleksem kwaśnej śmietany oraz świeżymi ziołami, np. majerankiem. Podawaj natychmiast z ugotowanym al dente dowolnym makaronem – odpowiednie będą świderki lub kokardki. Koniecznie przyrządź przy najbliższej okazji pyszne eskalopki z kurczaka z kwaśną śmietaną według naszego przepisu.