Eskalopki drobiowe

z kwaśną śmietaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

126 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

3 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

50 mililitrów

1 łyżeczka

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi opłucz i pokrój na mniejsze kotleciki. Oprósz każdy z nich mąką i obsmaż krótko z obu stron na oliwie.

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj w rondelku z 250 ml wody i łyżką oliwy. Zagotuj.

Krok 3

Obsmażone eskalopki ułóż w żaroodpornym naczyniu. Następnie zalej przygotowanym sosem.

Krok 4

Naczynie przykryj aluminiową folią lub przykrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 35 minut w temp. 180 st. C.

Krok 5

W międzyczasie ugotuj makaron w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy.

Krok 6

Gotowe kotleciki ułóż na talerzu i polej śmietaną. Danie podawaj z makaronem, udekorowane listkami ziół.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Eskalopki drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Eskalopki drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Eskalopki drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Eskalopki drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Eskalopki drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Eskalopki drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Eskalopki drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Eskalopki drobioweEskalopki drobiowe

Z mięsa z piersi kurczaka przygotujesz wyborne eskalopki, czyli nieduże kotleciki smażone bez panierki. Podane z sosem śmietankowo-ziołowym oraz ulubionym makaronem będą doskonałą propozycją na obiad. Aby przygotować to danie, najpierw oczyść filet z kurczaka i podziel go na mniejsze części. Następnie każdą z nich obtocz w niewielkiej ilości mąki i smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Kompozycję przypraw do spaghetti napoli, zawierającą m.in. bazylię, tymianek i oregano, wymieszaj w rondelku z wodą i oliwą, po czym doprowadź do wrzenia. Eskalopki ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej gęstym sosem napoli. Całość zapiekaj pod przykryciem w piekarniku, aż kurczak będzie miękki i kruchy. Gotowe mięso nakładaj na talerze i ozdób kleksem kwaśnej śmietany oraz świeżymi ziołami, np. majerankiem. Podawaj natychmiast z ugotowanym al dente dowolnym makaronem – odpowiednie będą świderki lub kokardki. Koniecznie przyrządź przy najbliższej okazji pyszne eskalopki z kurczaka z kwaśną śmietaną według naszego przepisu.