Eskalopki drobiowe przepis – Zobacz na przepisy.pl

Eskalopki drobiowe

z kwaśną śmietaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

128 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

50 mililitrów

1 łyżeczka

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi opłucz i pokrój na mniejsze kotleciki. Oprósz każdy z nich mąką i obsmaż krótko z obu stron na oliwie.

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj w rondelku z 250 ml wody i łyżką oliwy. Zagotuj.

Krok 3

Obsmażone eskalopki ułóż w żaroodpornym naczyniu. Następnie zalej przygotowanym sosem.

Krok 4

Naczynie przykryj aluminiową folią lub przykrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 35 minut w temp. 180 st. C.

Krok 5

W międzyczasie ugotuj makaron w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy.

Krok 6

Gotowe kotleciki ułóż na talerzu i polej śmietaną. Danie podawaj z makaronem, udekorowane listkami ziół.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Eskalopki drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Eskalopki drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Eskalopki drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Eskalopki drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Eskalopki drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Eskalopki drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Eskalopki drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Eskalopki drobioweEskalopki drobiowe

Z mięsa z piersi kurczaka przygotujesz wyborne eskalopki, czyli nieduże kotleciki smażone bez panierki. Podane z sosem śmietankowo-ziołowym oraz ulubionym makaronem będą doskonałą propozycją na obiad. Aby przygotować to danie, najpierw oczyść filet z kurczaka i podziel go na mniejsze części. Następnie każdą z nich obtocz w niewielkiej ilości mąki i smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Kompozycję przypraw do spaghetti napoli, zawierającą m.in. bazylię, tymianek i oregano, wymieszaj w rondelku z wodą i oliwą, po czym doprowadź do wrzenia. Eskalopki ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej gęstym sosem napoli. Całość zapiekaj pod przykryciem w piekarniku, aż kurczak będzie miękki i kruchy. Gotowe mięso nakładaj na talerze i ozdób kleksem kwaśnej śmietany oraz świeżymi ziołami, np. majerankiem. Podawaj natychmiast z ugotowanym al dente dowolnym makaronem – odpowiednie będą świderki lub kokardki. Koniecznie przyrządź przy najbliższej okazji pyszne eskalopki z kurczaka z kwaśną śmietaną według naszego przepisu.