Pieczarki faszerowane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczarki faszerowane

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

5

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

96 osób wydrukowało

Pobierz pdf

76 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 łyżek

3 łyżki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2.5 łyżeczki

1 sztuka

3 łyżeczki

2 łyżki

3 łyżeczki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki dokładnie oczyść, opłucz, odetnij albo wyłam trzonki tuż pod samym kapeluszem.

Krok 2

Kapelusze oprósz 2 łyżeczkami soli - z obu stron i odłóż na ok. 30 minut układając je blaszkami do dołu. Następnie osącz z wyciekającej wody, skrop cytryną i oprósz pieprzem, szczególnie od strony blaszek.

Krok 3

Trzonki zetrzyj na tarce jarzynowej. Cebulę posiekaj drobno i zeszkli na maśle. Dodaj wiórki z trzonków i smaż na mocnym ogniu aż odparuje nadmiar wody, przestudź.

Krok 4

Podsmażone i ostudzone grzyby wymieszaj z jajkiem, pietruszką, serem, bułką tartą, sosem pieczarkowym z proszku i przyprawą do mięs. Ew. dopraw do smaku. Nakładaj masę czubato do kapeluszy a te układaj na balsze wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 5

Zapiekaj ok. 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawaj gorące z dodatkiem ulubionej surówki - na obiad albo przekąskę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczarki faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczarki faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczarki faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczarki faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczarki faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczarki faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczarki faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczarki faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczarki faszerowane Pieczarki faszerowane

Pieczarki są częstym składnikiem wielu dań, choć zazwyczaj traktuje się je raczej jako dodatek. Tymczasem te popularne grzyby można zamienić w smaczne danie, które z dodatkiem pieczywa i innych warzyw sprawdzi się jako kolacja lub lunch. Pieczarki faszerowane nadzieniem z jajka, pietruszki, sera, bułki tartej, tartych trzonków pieczarek i sosem pieczarkowym, zapiekane w piekarniku, stanowić mogą też pyszną przekąskę. Można je również jeść na zimno. Z ulubioną surówką zamienią się także w smaczny obiad. Do pieczarek możesz podać różnego rodzaju sosy – czosnkowy, koperkowo-jogurtowy, pomidorowy, ale też majonez lub ketchup. Przyrządzone w piekarniku grzyby bardzo dobrze smakują również posypane koperkiem lub posiekanym świeżym oregano. Możesz je przyozdobić listkiem bazylii i np. kroplą czerwonego lub białego sosu. Bardzo dobrze komponują się z grzankami z grilla lub tostera. Przygotuj faszerowane pieczarki według proponowanego przepisu i zestawiaj je ze swoimi ulubionymi dodatkami! To świetny pomysł na smakowity wieczór!