
Składniki
6 łyżek
3 łyżki
1 sztuka
0.5 łyżeczki
2.5 łyżeczki
1 sztuka
3 łyżeczki
2 łyżki
3 łyżeczki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki dokładnie oczyść, opłucz, odetnij albo wyłam trzonki tuż pod samym kapeluszem.
Krok 2
Kapelusze oprósz 2 łyżeczkami soli - z obu stron i odłóż na ok. 30 minut układając je blaszkami do dołu. Następnie osącz z wyciekającej wody, skrop cytryną i oprósz pieprzem, szczególnie od strony blaszek.
Krok 3
Trzonki zetrzyj na tarce jarzynowej. Cebulę posiekaj drobno i zeszkli na maśle. Dodaj wiórki z trzonków i smaż na mocnym ogniu aż odparuje nadmiar wody, przestudź.
Krok 4
Podsmażone i ostudzone grzyby wymieszaj z jajkiem, pietruszką, serem, bułką tartą, sosem pieczarkowym z proszku i przyprawą do mięs. Ew. dopraw do smaku. Nakładaj masę czubato do kapeluszy a te układaj na balsze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5
Zapiekaj ok. 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawaj gorące z dodatkiem ulubionej surówki - na obiad albo przekąskę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczarki faszerowane
Pieczarki są częstym składnikiem wielu dań, choć zazwyczaj traktuje się je raczej jako dodatek. Tymczasem te popularne grzyby można zamienić w smaczne danie, które z dodatkiem pieczywa i innych warzyw sprawdzi się jako kolacja lub lunch. Pieczarki faszerowane nadzieniem z jajka, pietruszki, sera, bułki tartej, tartych trzonków pieczarek i sosem pieczarkowym, zapiekane w piekarniku, stanowić mogą też pyszną przekąskę. Można je również jeść na zimno. Z ulubioną surówką zamienią się także w smaczny obiad. Do pieczarek możesz podać różnego rodzaju sosy – czosnkowy, koperkowo-jogurtowy, pomidorowy, ale też majonez lub ketchup. Przyrządzone w piekarniku grzyby bardzo dobrze smakują również posypane koperkiem lub posiekanym świeżym oregano. Możesz je przyozdobić listkiem bazylii i np. kroplą czerwonego lub białego sosu. Bardzo dobrze komponują się z grzankami z grilla lub tostera. Przygotuj faszerowane pieczarki według proponowanego przepisu i zestawiaj je ze swoimi ulubionymi dodatkami! To świetny pomysł na smakowity wieczór!


































