Pieczarki faszerowane

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

4

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

2.5 łyżeczki

2 łyżki

6 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

3 łyżeczki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki dokładnie oczyść, opłucz, odetnij albo wyłam trzonki tuż pod samym kapeluszem.

Krok 2

Kapelusze oprósz 2 łyżeczkami soli - z obu stron i odłóż na ok. 30 minut układając je blaszkami do dołu. Następnie osącz z wyciekającej wody, skrop cytryną i oprósz pieprzem, szczególnie od strony blaszek.

Krok 3

Trzonki zetrzyj na tarce jarzynowej. Cebulę posiekaj drobno i zeszkli na maśle. Dodaj wiórki z trzonków i smaż na mocnym ogniu aż odparuje nadmiar wody, przestudź.

Krok 4

Podsmażone i ostudzone grzyby wymieszaj z jajkiem, pietruszką, serem, bułką tartą, sosem pieczarkowym z proszku i przyprawą do mięs. Ew. dopraw do smaku. Nakładaj masę czubato do kapeluszy a te układaj na balsze wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 5

Zapiekaj ok. 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawaj gorące z dodatkiem ulubionej surówki - na obiad albo przekąskę.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczarki faszerowane Pieczarki faszerowane

Pieczarki są częstym składnikiem wielu dań, choć zazwyczaj traktuje się je raczej jako dodatek. Tymczasem te popularne grzyby można zamienić w smaczne danie, które z dodatkiem pieczywa i innych warzyw sprawdzi się jako kolacja lub lunch. Pieczarki faszerowane nadzieniem z jajka, pietruszki, sera, bułki tartej, tartych trzonków pieczarek i sosem pieczarkowym, zapiekane w piekarniku, stanowić mogą też pyszną przekąskę. Można je również jeść na zimno. Z ulubioną surówką zamienią się także w smaczny obiad. Do pieczarek możesz podać różnego rodzaju sosy – czosnkowy, koperkowo-jogurtowy, pomidorowy, ale też majonez lub ketchup. Przyrządzone w piekarniku grzyby bardzo dobrze smakują również posypane koperkiem lub posiekanym świeżym oregano. Możesz je przyozdobić listkiem bazylii i np. kroplą czerwonego lub białego sosu. Bardzo dobrze komponują się z grzankami z grilla lub tostera. Przygotuj faszerowane pieczarki według proponowanego przepisu i zestawiaj je ze swoimi ulubionymi dodatkami! To świetny pomysł na smakowity wieczór!