
Składniki
6 łyżek
3 łyżki
1 sztuka
0.5 łyżeczki
2.5 łyżeczki
1 sztuka
3 łyżeczki
2 łyżki
3 łyżeczki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki dokładnie oczyść, opłucz, odetnij albo wyłam trzonki tuż pod samym kapeluszem.
Krok 2
Kapelusze oprósz 2 łyżeczkami soli - z obu stron i odłóż na ok. 30 minut układając je blaszkami do dołu. Następnie osącz z wyciekającej wody, skrop cytryną i oprósz pieprzem, szczególnie od strony blaszek.
Krok 3
Trzonki zetrzyj na tarce jarzynowej. Cebulę posiekaj drobno i zeszkli na maśle. Dodaj wiórki z trzonków i smaż na mocnym ogniu aż odparuje nadmiar wody, przestudź.
Krok 4
Podsmażone i ostudzone grzyby wymieszaj z jajkiem, pietruszką, serem, bułką tartą, sosem pieczarkowym z proszku i przyprawą do mięs. Ew. dopraw do smaku. Nakładaj masę czubato do kapeluszy a te układaj na balsze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5
Zapiekaj ok. 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawaj gorące z dodatkiem ulubionej surówki - na obiad albo przekąskę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczarki faszerowane
Pieczarki są częstym składnikiem wielu dań, choć zazwyczaj traktuje się je raczej jako dodatek. Tymczasem te popularne grzyby można zamienić w smaczne danie, które z dodatkiem pieczywa i innych warzyw sprawdzi się jako kolacja lub lunch. Pieczarki faszerowane nadzieniem z jajka, pietruszki, sera, bułki tartej, tartych trzonków pieczarek i sosem pieczarkowym, zapiekane w piekarniku, stanowić mogą też pyszną przekąskę. Można je również jeść na zimno. Z ulubioną surówką zamienią się także w smaczny obiad. Do pieczarek możesz podać różnego rodzaju sosy – czosnkowy, koperkowo-jogurtowy, pomidorowy, ale też majonez lub ketchup. Przyrządzone w piekarniku grzyby bardzo dobrze smakują również posypane koperkiem lub posiekanym świeżym oregano. Możesz je przyozdobić listkiem bazylii i np. kroplą czerwonego lub białego sosu. Bardzo dobrze komponują się z grzankami z grilla lub tostera. Przygotuj faszerowane pieczarki według proponowanego przepisu i zestawiaj je ze swoimi ulubionymi dodatkami! To świetny pomysł na smakowity wieczór!