Lekka sałatka à la kebab przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lekka sałatka à la kebab

ZERO WASTE

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
197 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

164 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

252 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

3 sztuki

1 opakowanie

80 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w paseczki i podsmaż, doprawiając przyprawą Knorr.

Lekka sałatka à la kebab  - Krok 1

Krok 2

Paprykę, ser i ogórek pokrój w paski. Kukurydzę odcedź.

Lekka sałatka à la kebab  - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i trzema łyżkami wody.

Lekka sałatka à la kebab  - Krok 3

Krok 4

Połącz wszystkie składniki sałatki i podawaj np. z chipsami nachos. Dla zaostrzenia smaku możesz dodać do sosu kilka kropel ostrego sosu paprykowego, np. tabasco.

Lekka sałatka à la kebab  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu wykorzystaj je do przygotowania Sałatki a la kebab. Gotowanie ZERO WASTE 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka - Na zdrowie
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lekka sałatka à la kebab Lekka sałatka à la kebab

Lekką sałatkę a’la kebab możesz zrobić o każdej porze roku i nawet wtedy, gdy masz mało czasu na gotowanie. Nazwa tej potrawy wywodzi się od kebabu, czyli popularnej potrawy kuchni bałkańskiej i bliskowschodniej. W Polce najczęściej można spotkać döner kebab, czyli baraninę, mięso drobiowe lub cielęce grillowane, skrawane nożem, a następnie podane z surówką oraz z łagodnym lub ostrym sosem, w cieście lub chlebie typu pita. To klasyka ulicznego jedzenia. W domu do przyrządzenia tej sałatki poza filetem z kurczaka, możesz wykorzystać także ser żółty, pokrojony w słupki, oraz niemalże wszystkie swoje ulubione warzywa. Dobrze smakować będzie ona zarówno z papryką, kukurydzą, jak i ogórkiem konserwowym. Jej smak świetnie podkreśli sos czosnkowy, sos ziołowy lub ich mieszanka. Sałatkę tę możesz podawać solo, z pieczywem lub plackami tortilli pokrojonymi na mniejsze kawałki. Pyszności!