Lekka sałatka à la kebab przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lekka sałatka à la kebab

ZERO WASTE

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
197 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

164 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

252 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

3 sztuki

1 opakowanie

80 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w paseczki i podsmaż, doprawiając przyprawą Knorr.

Lekka sałatka à la kebab  - Krok 1

Krok 2

Paprykę, ser i ogórek pokrój w paski. Kukurydzę odcedź.

Lekka sałatka à la kebab  - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i trzema łyżkami wody.

Lekka sałatka à la kebab  - Krok 3

Krok 4

Połącz wszystkie składniki sałatki i podawaj np. z chipsami nachos. Dla zaostrzenia smaku możesz dodać do sosu kilka kropel ostrego sosu paprykowego, np. tabasco.

Lekka sałatka à la kebab  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu wykorzystaj je do przygotowania Sałatki a la kebab. Gotowanie ZERO WASTE 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lekka sałatka à la kebab Lekka sałatka à la kebab

Lekką sałatkę a’la kebab możesz zrobić o każdej porze roku i nawet wtedy, gdy masz mało czasu na gotowanie. Nazwa tej potrawy wywodzi się od kebabu, czyli popularnej potrawy kuchni bałkańskiej i bliskowschodniej. W Polce najczęściej można spotkać döner kebab, czyli baraninę, mięso drobiowe lub cielęce grillowane, skrawane nożem, a następnie podane z surówką oraz z łagodnym lub ostrym sosem, w cieście lub chlebie typu pita. To klasyka ulicznego jedzenia. W domu do przyrządzenia tej sałatki poza filetem z kurczaka, możesz wykorzystać także ser żółty, pokrojony w słupki, oraz niemalże wszystkie swoje ulubione warzywa. Dobrze smakować będzie ona zarówno z papryką, kukurydzą, jak i ogórkiem konserwowym. Jej smak świetnie podkreśli sos czosnkowy, sos ziołowy lub ich mieszanka. Sałatkę tę możesz podawać solo, z pieczywem lub plackami tortilli pokrojonymi na mniejsze kawałki. Pyszności!