Lekka sałatka à la kebab przepis – Zobacz na przepisy.pl

Lekka sałatka à la kebab

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

185 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

136 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

3 sztuki

1 opakowanie

80 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w paseczki i podsmaż, doprawiając przyprawą Knorr.

Lekka sałatka à la kebab  - Krok 1

Krok 2

Paprykę, ser i ogórek pokrój w paski. Kukurydzę odcedź.

Lekka sałatka à la kebab  - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i trzema łyżkami wody.

Lekka sałatka à la kebab  - Krok 3

Krok 4

Połącz wszystkie składniki sałatki i podawaj np. z chipsami nachos. Dla zaostrzenia smaku możesz dodać do sosu kilka kropel ostrego sosu paprykowego, np. tabasco.

Lekka sałatka à la kebab  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lekka sałatka à la kebab Lekka sałatka à la kebab

Lekką sałatkę a’la kebab możesz zrobić o każdej porze roku i nawet wtedy, gdy masz mało czasu na gotowanie. Nazwa tej potrawy wywodzi się od kebabu, czyli popularnej potrawy kuchni bałkańskiej i bliskowschodniej. W Polce najczęściej można spotkać döner kebab, czyli baraninę, mięso drobiowe lub cielęce grillowane, skrawane nożem, a następnie podane z surówką oraz z łagodnym lub ostrym sosem, w cieście lub chlebie typu pita. To klasyka ulicznego jedzenia. W domu do przyrządzenia tej sałatki poza filetem z kurczaka, możesz wykorzystać także ser żółty, pokrojony w słupki, oraz niemalże wszystkie swoje ulubione warzywa. Dobrze smakować będzie ona zarówno z papryką, kukurydzą, jak i ogórkiem konserwowym. Jej smak świetnie podkreśli sos czosnkowy, sos ziołowy lub ich mieszanka. Sałatkę tę możesz podawać solo, z pieczywem lub plackami tortilli pokrojonymi na mniejsze kawałki. Pyszności!