Lekka sałatka à la kebab

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

181 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

126 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

3 sztuki

1 opakowanie

80 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w paseczki i podsmaż, doprawiając przyprawą Knorr.

Lekka sałatka à la kebab  - Krok 1

Krok 2

Paprykę, ser i ogórek pokrój w paski. Kukurydzę odcedź.

Lekka sałatka à la kebab  - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i trzema łyżkami wody.

Lekka sałatka à la kebab  - Krok 3

Krok 4

Połącz wszystkie składniki sałatki i podawaj np. z chipsami nachos. Dla zaostrzenia smaku możesz dodać do sosu kilka kropel ostrego sosu paprykowego, np. tabasco.

Lekka sałatka à la kebab  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lekka sałatka à la kebab Lekka sałatka à la kebab

Lekką sałatkę a’la kebab możesz zrobić o każdej porze roku i nawet wtedy, gdy masz mało czasu na gotowanie. Nazwa tej potrawy wywodzi się od kebabu, czyli popularnej potrawy kuchni bałkańskiej i bliskowschodniej. W Polce najczęściej można spotkać döner kebab, czyli baraninę, mięso drobiowe lub cielęce grillowane, skrawane nożem, a następnie podane z surówką oraz z łagodnym lub ostrym sosem, w cieście lub chlebie typu pita. To klasyka ulicznego jedzenia. W domu do przyrządzenia tej sałatki poza filetem z kurczaka, możesz wykorzystać także ser żółty, pokrojony w słupki, oraz niemalże wszystkie swoje ulubione warzywa. Dobrze smakować będzie ona zarówno z papryką, kukurydzą, jak i ogórkiem konserwowym. Jej smak świetnie podkreśli sos czosnkowy, sos ziołowy lub ich mieszanka. Sałatkę tę możesz podawać solo, z pieczywem lub plackami tortilli pokrojonymi na mniejsze kawałki. Pyszności!