Lekka sałatka à la kebab przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lekka sałatka à la kebab

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

185 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

148 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

3 sztuki

1 opakowanie

80 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w paseczki i podsmaż, doprawiając przyprawą Knorr.

Lekka sałatka à la kebab  - Krok 1

Krok 2

Paprykę, ser i ogórek pokrój w paski. Kukurydzę odcedź.

Lekka sałatka à la kebab  - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i trzema łyżkami wody.

Lekka sałatka à la kebab  - Krok 3

Krok 4

Połącz wszystkie składniki sałatki i podawaj np. z chipsami nachos. Dla zaostrzenia smaku możesz dodać do sosu kilka kropel ostrego sosu paprykowego, np. tabasco.

Lekka sałatka à la kebab  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lekka sałatka à la kebab  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lekka sałatka à la kebab Lekka sałatka à la kebab

Lekką sałatkę a’la kebab możesz zrobić o każdej porze roku i nawet wtedy, gdy masz mało czasu na gotowanie. Nazwa tej potrawy wywodzi się od kebabu, czyli popularnej potrawy kuchni bałkańskiej i bliskowschodniej. W Polce najczęściej można spotkać döner kebab, czyli baraninę, mięso drobiowe lub cielęce grillowane, skrawane nożem, a następnie podane z surówką oraz z łagodnym lub ostrym sosem, w cieście lub chlebie typu pita. To klasyka ulicznego jedzenia. W domu do przyrządzenia tej sałatki poza filetem z kurczaka, możesz wykorzystać także ser żółty, pokrojony w słupki, oraz niemalże wszystkie swoje ulubione warzywa. Dobrze smakować będzie ona zarówno z papryką, kukurydzą, jak i ogórkiem konserwowym. Jej smak świetnie podkreśli sos czosnkowy, sos ziołowy lub ich mieszanka. Sałatkę tę możesz podawać solo, z pieczywem lub plackami tortilli pokrojonymi na mniejsze kawałki. Pyszności!