Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

0.33 łyżeczki

3 łyżki

8 sztuk

1 sztuka

200 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka można upiec nacierając ją wcześniej solą, oregano i suszonym czosnkiem. W tym wypadku była użyta wystudzona część upieczonego w całości kurczaka.

Krok 2

Pierś pokrój na kawałki. Jeśli nie lubisz skóry usuń ją. Sałatę i truskawki opłucz i dobrze osącz. Z truskawek usuń szypułki a jagody pokrój na połówki. Sos grecki Knorr przygotuj zgodnie z zaleceniem producenta dodając nieco miodu. Odstaw na 15 minut żeby smaki się przegryzły.

Krok 3

Na talerzach rozłóż porwane na mniejsze kawałki liście sałaty. Posyp je truskawkami, ułoż kawałki kurczaka. Całość polej sosem (wymieszaj go ponownie przed użyciem) i posyp świeżymi listkami koperku. Podawaj od razu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej