Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

0.33 łyżeczki

3 łyżki

8 sztuk

1 sztuka

200 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka można upiec nacierając ją wcześniej solą, oregano i suszonym czosnkiem. W tym wypadku była użyta wystudzona część upieczonego w całości kurczaka.

Krok 2

Pierś pokrój na kawałki. Jeśli nie lubisz skóry usuń ją. Sałatę i truskawki opłucz i dobrze osącz. Z truskawek usuń szypułki a jagody pokrój na połówki. Sos grecki Knorr przygotuj zgodnie z zaleceniem producenta dodając nieco miodu. Odstaw na 15 minut żeby smaki się przegryzły.

Krok 3

Na talerzach rozłóż porwane na mniejsze kawałki liście sałaty. Posyp je truskawkami, ułoż kawałki kurczaka. Całość polej sosem (wymieszaj go ponownie przed użyciem) i posyp świeżymi listkami koperku. Podawaj od razu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej