Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

0.33 łyżeczki

3 łyżki

8 sztuk

1 sztuka

200 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka można upiec nacierając ją wcześniej solą, oregano i suszonym czosnkiem. W tym wypadku była użyta wystudzona część upieczonego w całości kurczaka.

Krok 2

Pierś pokrój na kawałki. Jeśli nie lubisz skóry usuń ją. Sałatę i truskawki opłucz i dobrze osącz. Z truskawek usuń szypułki a jagody pokrój na połówki. Sos grecki Knorr przygotuj zgodnie z zaleceniem producenta dodając nieco miodu. Odstaw na 15 minut żeby smaki się przegryzły.

Krok 3

Na talerzach rozłóż porwane na mniejsze kawałki liście sałaty. Posyp je truskawkami, ułoż kawałki kurczaka. Całość polej sosem (wymieszaj go ponownie przed użyciem) i posyp świeżymi listkami koperku. Podawaj od razu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej