
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
5 plastrów
1 opakowanie
2 szklanki
2 szklanki
0.5 pęczka
4 łyżki
4 łyżki
3 łyżki
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Indyka pokrój na mniejsze kawałki, dopraw i obsmaż na oliwie, aż będzie miękki. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Zagotuj bulion i gorącym zalej kuskus. Przykryj i odstaw na 1 minutę. Po tym czasie przełóż gotowy kuskus do miski i mieszaj drewnianą łyżką, aby nie powstały grudki.

Krok 3
Ananasa pokrój w kostkę. Wraz z mięsem i kukurydzą dodaj do kuskusa.

Krok 4
Majonez wymieszaj z sokiem pomarańczowym i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 5
Dressing wlej do sałatki. Połącz wszystkie składniki. Podawaj posypane posiekaną kolendrą i grzankami.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z indykiem na słodko
Bajecznie kolorowa sałatka z fasolki szparagowej doskonale nadaje się zarówno na lunch, kolację, jak i lekkie drugie danie. Serwuj ją wraz z chrupiącą bagietką i lampką wytrawnego białego wina. Fasolka szparagowa sprowadzona została do Europy przez hiszpańskich żeglarzy, którzy odkryli to niezwykle smaczne warzywo na ziemiach Ameryki Środkowej i Południowej. W Polsce najbardziej znane są dwie odmiany fasolki: żółta, która jest delikatna i subtelna oraz zielona mająca bardziej wyrazisty, zdecydowany smak. Nic dziwnego więc, że najlepiej smakują, gdy podane są razem... Na przykład w postaci finezyjnej sałatki polanej aromatycznym, ziołowym sosem. Do jej przyrządzenia użyć możesz zarówno fasolki mrożonej, jak i tej prosto ze straganu lub działkowej grządki. Pamiętaj, aby nie gotować jej zbyt długo - powinna być miękka, a równocześnie sprężysta.