Sałatka z indykiem na słodko przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z indykiem na słodko

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
526 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

202 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

292 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

5 plastrów

1 opakowanie

2 szklanki

2 szklanki

0.5 pęczka

4 łyżki

4 łyżki

3 łyżki

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Indyka pokrój na mniejsze kawałki, dopraw i obsmaż na oliwie, aż będzie miękki. Odstaw do ostygnięcia.

Sałatka z indykiem na słodko       - Krok 1

Krok 2

Zagotuj bulion i gorącym zalej kuskus. Przykryj i odstaw na 1 minutę. Po tym czasie przełóż gotowy kuskus do miski i mieszaj drewnianą łyżką, aby nie powstały grudki.

Sałatka z indykiem na słodko       - Krok 2

Krok 3

Ananasa pokrój w kostkę. Wraz z mięsem i kukurydzą dodaj do kuskusa.

Sałatka z indykiem na słodko       - Krok 3

Krok 4

Majonez wymieszaj z sokiem pomarańczowym i sosem sałatkowym Knorr.

Sałatka z indykiem na słodko       - Krok 4

Krok 5

Dressing wlej do sałatki. Połącz wszystkie składniki. Podawaj posypane posiekaną kolendrą i grzankami.

Sałatka z indykiem na słodko       - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z indykiem na słodko       - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z indykiem na słodko       - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z indykiem na słodko       - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z indykiem na słodko       - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z indykiem na słodko       - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z indykiem na słodko       - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z indykiem na słodko       - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z indykiem na słodko       - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z indykiem na słodko      Sałatka z indykiem na słodko

Bajecznie kolorowa sałatka z fasolki szparagowej doskonale nadaje się zarówno na lunch, kolację, jak i lekkie drugie danie. Serwuj ją wraz z chrupiącą bagietką i lampką wytrawnego białego wina. Fasolka szparagowa sprowadzona została do Europy przez hiszpańskich żeglarzy, którzy odkryli to niezwykle smaczne warzywo na ziemiach Ameryki Środkowej i Południowej. W Polsce najbardziej znane są dwie odmiany fasolki: żółta, która jest delikatna i subtelna oraz zielona mająca bardziej wyrazisty, zdecydowany smak. Nic dziwnego więc, że najlepiej smakują, gdy podane są razem... Na przykład w postaci finezyjnej sałatki polanej aromatycznym, ziołowym sosem. Do jej przyrządzenia użyć możesz zarówno fasolki mrożonej, jak i tej prosto ze straganu lub działkowej grządki. Pamiętaj, aby nie gotować jej zbyt długo - powinna być miękka, a równocześnie sprężysta.