Włoska sałatka z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoska sałatka z cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

300 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

536 osób wydrukowało

Pobierz pdf

767 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

250 gramów

3 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

12 sztuk

3 łyżki

80 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą.

Włoska sałatka z cukinią - Krok 1

Krok 2

Rybę osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę 2 na 2 cm. Skrop odrobiną oliwy, oprósz przyprawami i obtocz w skórce cytrynowej. Łososia wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180 °C na 4 minuty.

Włoska sałatka z cukinią - Krok 2

Krok 3

Cukinię pokrój w plastry o grubości 0,5 cm, paprykę w cząstki, a cebulę w ósemki. 2-3 łyżki oliwy rozgrzej na dużej patelni i przesmaż pokrojone warzywa. Wystudź.

Włoska sałatka z cukinią - Krok 3

Krok 4

W dużej misce połącz roszponkę, warzywa, oliwki oraz kulki mozzarelli.

Włoska sałatka z cukinią - Krok 4

Krok 5

Dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Sałatkę wyłóż na półmisek, na wierzchu sałatki rozłóż kawałki ryby i podawaj, najlepiej z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.

Włoska sałatka z cukinią - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast ryby możesz użyć np. piersi z kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska sałatka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska sałatka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska sałatka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska sałatka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska sałatka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska sałatka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska sałatka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska sałatka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z ciecierzycy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska sałatka z cukiniąWłoska sałatka z cukinią

Kolorowe warzywa, delikatny ser mozzarella i wyraziste dodatki – te składniki tworzą wyśmienitą włoską sałatkę z cukinią. Jej przygotowanie rozpocznij od łososia. Skrop go oliwą, natrzyj przyprawami i obtocz w skórce cytrynowej, aby nabrał wyrazistego smaku, a następnie upiecz. Na oliwie podsmaż pokrojone: paprykę, cukinię i czerwoną cebulę. Jeśli chcesz, aby były pikantniejsze, dodaj do nich przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Poczekaj, aż ostygną, a potem połącz je w misce z roszponką, zielonymi oliwkami i kulkami mozzarelli. Polej włoską sałatkę z cukinią sosem sałatkowym paprykowo-ziołowym i ułóż na warzywach kawałki upieczonej ryby. Dołącz do potrawy grzanki czosnkowe, wytrawne paluszki z sezamem lub czarnuszką albo ziołową focaccię. Uatrakcyjni ją też dodatek bakłażana lub pomidorków koktajlowych – dodaj je opcjonalnie do warzyw na patelni. Sałatkę posyp przed podaniem świeżo zmielonym pieprzem. Ta przekąska z pewnością będzie smacznym punktem w Twoim menu. Sprawdź nasz przepis i zobacz, jak ją przyrządzić.