
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
250 gramów
3 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
12 sztuk
3 łyżki
80 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą.

Krok 2
Rybę osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę 2 na 2 cm. Skrop odrobiną oliwy, oprósz przyprawami i obtocz w skórce cytrynowej. Łososia wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180 °C na 4 minuty.

Krok 3
Cukinię pokrój w plastry o grubości 0,5 cm, paprykę w cząstki, a cebulę w ósemki. 2-3 łyżki oliwy rozgrzej na dużej patelni i przesmaż pokrojone warzywa. Wystudź.

Krok 4
W dużej misce połącz roszponkę, warzywa, oliwki oraz kulki mozzarelli.

Krok 5
Dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Sałatkę wyłóż na półmisek, na wierzchu sałatki rozłóż kawałki ryby i podawaj, najlepiej z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.


Dobra rada:
Zamiast ryby możesz użyć np. piersi z kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Włoska sałatka z cukinią
Kolorowe warzywa, delikatny ser mozzarella i wyraziste dodatki – te składniki tworzą wyśmienitą włoską sałatkę z cukinią. Jej przygotowanie rozpocznij od łososia. Skrop go oliwą, natrzyj przyprawami i obtocz w skórce cytrynowej, aby nabrał wyrazistego smaku, a następnie upiecz. Na oliwie podsmaż pokrojone: paprykę, cukinię i czerwoną cebulę. Jeśli chcesz, aby były pikantniejsze, dodaj do nich przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Poczekaj, aż ostygną, a potem połącz je w misce z roszponką, zielonymi oliwkami i kulkami mozzarelli. Polej włoską sałatkę z cukinią sosem sałatkowym paprykowo-ziołowym i ułóż na warzywach kawałki upieczonej ryby. Dołącz do potrawy grzanki czosnkowe, wytrawne paluszki z sezamem lub czarnuszką albo ziołową focaccię. Uatrakcyjni ją też dodatek bakłażana lub pomidorków koktajlowych – dodaj je opcjonalnie do warzyw na patelni. Sałatkę posyp przed podaniem świeżo zmielonym pieprzem. Ta przekąska z pewnością będzie smacznym punktem w Twoim menu. Sprawdź nasz przepis i zobacz, jak ją przyrządzić.