Włoska sałatka z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoska sałatka z cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
300 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

537 osób wydrukowało

Pobierz pdf

767 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

250 gramów

3 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

12 sztuk

3 łyżki

80 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą.

Włoska sałatka z cukinią - Krok 1

Krok 2

Rybę osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę 2 na 2 cm. Skrop odrobiną oliwy, oprósz przyprawami i obtocz w skórce cytrynowej. Łososia wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180 °C na 4 minuty.

Włoska sałatka z cukinią - Krok 2

Krok 3

Cukinię pokrój w plastry o grubości 0,5 cm, paprykę w cząstki, a cebulę w ósemki. 2-3 łyżki oliwy rozgrzej na dużej patelni i przesmaż pokrojone warzywa. Wystudź.

Włoska sałatka z cukinią - Krok 3

Krok 4

W dużej misce połącz roszponkę, warzywa, oliwki oraz kulki mozzarelli.

Włoska sałatka z cukinią - Krok 4

Krok 5

Dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Sałatkę wyłóż na półmisek, na wierzchu sałatki rozłóż kawałki ryby i podawaj, najlepiej z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.

Włoska sałatka z cukinią - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast ryby możesz użyć np. piersi z kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska sałatka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska sałatka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska sałatka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska sałatka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska sałatka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska sałatka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska sałatka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska sałatka z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska sałatka z cukiniąWłoska sałatka z cukinią

Kolorowe warzywa, delikatny ser mozzarella i wyraziste dodatki – te składniki tworzą wyśmienitą włoską sałatkę z cukinią. Jej przygotowanie rozpocznij od łososia. Skrop go oliwą, natrzyj przyprawami i obtocz w skórce cytrynowej, aby nabrał wyrazistego smaku, a następnie upiecz. Na oliwie podsmaż pokrojone: paprykę, cukinię i czerwoną cebulę. Jeśli chcesz, aby były pikantniejsze, dodaj do nich przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Poczekaj, aż ostygną, a potem połącz je w misce z roszponką, zielonymi oliwkami i kulkami mozzarelli. Polej włoską sałatkę z cukinią sosem sałatkowym paprykowo-ziołowym i ułóż na warzywach kawałki upieczonej ryby. Dołącz do potrawy grzanki czosnkowe, wytrawne paluszki z sezamem lub czarnuszką albo ziołową focaccię. Uatrakcyjni ją też dodatek bakłażana lub pomidorków koktajlowych – dodaj je opcjonalnie do warzyw na patelni. Sałatkę posyp przed podaniem świeżo zmielonym pieprzem. Ta przekąska z pewnością będzie smacznym punktem w Twoim menu. Sprawdź nasz przepis i zobacz, jak ją przyrządzić.