
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
250 gramów
3 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
12 sztuk
3 łyżki
80 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą.

Krok 2
Rybę osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę 2 na 2 cm. Skrop odrobiną oliwy, oprósz przyprawami i obtocz w skórce cytrynowej. Łososia wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180 °C na 4 minuty.

Krok 3
Cukinię pokrój w plastry o grubości 0,5 cm, paprykę w cząstki, a cebulę w ósemki. 2-3 łyżki oliwy rozgrzej na dużej patelni i przesmaż pokrojone warzywa. Wystudź.

Krok 4
W dużej misce połącz roszponkę, warzywa, oliwki oraz kulki mozzarelli.

Krok 5
Dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Sałatkę wyłóż na półmisek, na wierzchu sałatki rozłóż kawałki ryby i podawaj, najlepiej z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.


Dobra rada:
Zamiast ryby możesz użyć np. piersi z kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Włoska sałatka z cukinią
Kolorowe warzywa, delikatny ser mozzarella i wyraziste dodatki – te składniki tworzą wyśmienitą włoską sałatkę z cukinią. Jej przygotowanie rozpocznij od łososia. Skrop go oliwą, natrzyj przyprawami i obtocz w skórce cytrynowej, aby nabrał wyrazistego smaku, a następnie upiecz. Na oliwie podsmaż pokrojone: paprykę, cukinię i czerwoną cebulę. Jeśli chcesz, aby były pikantniejsze, dodaj do nich przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Poczekaj, aż ostygną, a potem połącz je w misce z roszponką, zielonymi oliwkami i kulkami mozzarelli. Polej włoską sałatkę z cukinią sosem sałatkowym paprykowo-ziołowym i ułóż na warzywach kawałki upieczonej ryby. Dołącz do potrawy grzanki czosnkowe, wytrawne paluszki z sezamem lub czarnuszką albo ziołową focaccię. Uatrakcyjni ją też dodatek bakłażana lub pomidorków koktajlowych – dodaj je opcjonalnie do warzyw na patelni. Sałatkę posyp przed podaniem świeżo zmielonym pieprzem. Ta przekąska z pewnością będzie smacznym punktem w Twoim menu. Sprawdź nasz przepis i zobacz, jak ją przyrządzić.