
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
500 gramów
2 sztuki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek oraz sos sałatkowy Knorr.

Krok 2
Ser feta, paprykę i cebulę pokrój w kostkę o grubości 1,5 cm. Ogórka przekrój na cztery części, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę o podobnej wielkości. Pomidorki przekrój na pół.

Krok 3
Liście sałaty zroluj i przekłuj wykałaczką. Na wykałaczkę nadziewaj na przemian: czerwoną paprykę, ser feta, ogórka, czerwoną cebulę, żółtą paprykę, czarną oliwkę. Każdy "szaszłyk" z osobna polej dresingiem i ułóż na półmisku.


Dobra rada:
Do zrolowanej sałaty możesz dodać liść bazylii lub oregano.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Sałatka grecka a la szaszłyki
Sałatka grecka a la szaszłyki
Szukasz przepisu na oryginalne i smaczne danie? Sałatka grecka na grill będzie strzałem w dziesiątkę. Przygotujesz ją bardzo szybko! Pokrój w kostkę ser feta, czerwoną i żółtą paprykę, czerwoną cebulę, świeżego ogórka, a pomidorki koktajlowe przetnij na pół. Sałatę lodową zroluj, nabij na wykałaczkę i umieść na niej naprzemiennie pozostałe warzywa, kończąc każdego szaszłyka oliwką. Voilà!
Dla kogo?
Koreczki greckie to przysmak dla fanów szybkich i prostych rozwiązań w kuchni. Przygotowanie tego dania zajmie Ci jedyne pół godziny, a uzyskane rezultaty zachwycą wszystkich krytyków kulinarnych. Szaszłyki z serem feta przypadną do gustu miłośnikom warzyw i greckich smaków.
Na jaką okazję?
Efektowna, kolorowa i smaczna sałatka grecka à la szaszłyki uatrakcyjni stół podczas przyjęcia lub stanie się pyszną przekąską w ciągu dnia. Śmiało możesz zapakować danie do pojemnika i wziąć je ze sobą do pracy. Wykorzystaj podany przepis i ciesz się wyśmienitym smakiem!
Czy wiesz, że?
Gdy szaszłyki z oliwkami będą w stanie zapełnić cały talerz, ułóż je na liściach bazylii lub sałacie i polej sosem z ziołami ogrodowymi i trybulą. Tak przyrządzona sałatka grecka do grilla nie będzie miała sobie równych i wyjątkowo szybko zniknie z talerzy Twoich gości.
Dla urozmaicenia:
Chcesz podkreślić smak całości? Nabij razem z sałatą liście bazylii lub oregano. Jeśli nie przepadasz za fetą, użyj mozzarellą albo serem pleśniowym. Do szaszłyków możesz też dodać owoce – wykorzystaj np. winogrona lub awokado. Serwuj sałatkę grecką à la szaszłyki z czosnkowymi grzankami lub chlebkiem pita.



































