
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
500 gramów
2 sztuki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek oraz sos sałatkowy Knorr.

Krok 2
Ser feta, paprykę i cebulę pokrój w kostkę o grubości 1,5 cm. Ogórka przekrój na cztery części, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę o podobnej wielkości. Pomidorki przekrój na pół.

Krok 3
Liście sałaty zroluj i przekłuj wykałaczką. Na wykałaczkę nadziewaj na przemian: czerwoną paprykę, ser feta, ogórka, czerwoną cebulę, żółtą paprykę, czarną oliwkę. Każdy "szaszłyk" z osobna polej dresingiem i ułóż na półmisku.


Dobra rada:
Do zrolowanej sałaty możesz dodać liść bazylii lub oregano.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka grecka a la szaszłyki
Szukasz przepisu na oryginalne i smaczne danie? Sałatka grecka na grill będzie strzałem w dziesiątkę. Przygotujesz ją bardzo szybko! Pokrój w kostkę ser feta, czerwoną i żółtą paprykę, czerwoną cebulę, świeżego ogórka, a pomidorki koktajlowe przetnij na pół. Sałatę lodową zroluj, nabij na wykałaczkę i umieść na niej naprzemiennie pozostałe warzywa, kończąc każdego szaszłyka oliwką. Voilà!
Dla kogo?
Koreczki greckie to przysmak dla fanów szybkich i prostych rozwiązań w kuchni. Przygotowanie tego dania zajmie Ci jedyne pół godziny, a uzyskane rezultaty zachwycą wszystkich krytyków kulinarnych. Szaszłyki z serem feta przypadną do gustu miłośnikom warzyw i greckich smaków.
Na jaką okazję?
Efektowna, kolorowa i smaczna sałatka grecka à la szaszłyki uatrakcyjni stół podczas przyjęcia lub stanie się pyszną przekąską w ciągu dnia. Śmiało możesz zapakować danie do pojemnika i wziąć je ze sobą do pracy. Wykorzystaj podany przepis i ciesz się wyśmienitym smakiem!
Czy wiesz, że?
Gdy szaszłyki z oliwkami będą w stanie zapełnić cały talerz, ułóż je na liściach bazylii lub sałacie i polej sosem z ziołami ogrodowymi i trybulą. Tak przyrządzona sałatka grecka do grilla nie będzie miała sobie równych i wyjątkowo szybko zniknie z talerzy Twoich gości.
Dla urozmaicenia:
Chcesz podkreślić smak całości? Nabij razem z sałatą liście bazylii lub oregano. Jeśli nie przepadasz za fetą, użyj mozzarellą albo serem pleśniowym. Do szaszłyków możesz też dodać owoce – wykorzystaj np. winogrona lub awokado. Serwuj sałatkę grecką à la szaszłyki z czosnkowymi grzankami lub chlebkiem pita.