Sałatka grecka a la szaszłyki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka grecka a la szaszłyki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

heart
650 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1402 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1643 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

500 gramów

2 sztuki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek oraz sos sałatkowy Knorr.

Sałatka grecka a la szaszłyki - Krok 1

Krok 2

Ser feta, paprykę i cebulę pokrój w kostkę o grubości 1,5 cm. Ogórka przekrój na cztery części, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę o podobnej wielkości. Pomidorki przekrój na pół.

Sałatka grecka a la szaszłyki - Krok 2

Krok 3

Liście sałaty zroluj i przekłuj wykałaczką. Na wykałaczkę nadziewaj na przemian: czerwoną paprykę, ser feta, ogórka, czerwoną cebulę, żółtą paprykę, czarną oliwkę. Każdy "szaszłyk" z osobna polej dresingiem i ułóż na półmisku.

Sałatka grecka a la szaszłyki - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do zrolowanej sałaty możesz dodać liść bazylii lub oregano.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka grecka a la szaszłyki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka grecka a la szaszłyki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka grecka a la szaszłyki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka grecka a la szaszłyki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka grecka a la szaszłyki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka grecka a la szaszłyki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka grecka a la szaszłyki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka grecka a la szaszłyki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka grecka a la szaszłykiSałatka grecka a la szaszłyki

Szukasz przepisu na oryginalne i smaczne danie? Sałatka grecka na grill będzie strzałem w dziesiątkę. Przygotujesz ją bardzo szybko! Pokrój w kostkę ser feta, czerwoną i żółtą paprykę, czerwoną cebulę, świeżego ogórka, a pomidorki koktajlowe przetnij na pół. Sałatę lodową zroluj, nabij na wykałaczkę i umieść na niej naprzemiennie pozostałe warzywa, kończąc każdego szaszłyka oliwką. Voilà!

Dla kogo?

Koreczki greckie to przysmak dla fanów szybkich i prostych rozwiązań w kuchni. Przygotowanie tego dania zajmie Ci jedyne pół godziny, a uzyskane rezultaty zachwycą wszystkich krytyków kulinarnych. Szaszłyki z serem feta przypadną do gustu miłośnikom warzyw i greckich smaków. 

Na jaką okazję?

Efektowna, kolorowa i smaczna sałatka grecka à la szaszłyki uatrakcyjni stół podczas przyjęcia lub stanie się pyszną przekąską w ciągu dnia. Śmiało możesz zapakować danie do pojemnika i wziąć je ze sobą do pracy. Wykorzystaj podany przepis i ciesz się wyśmienitym smakiem!

Czy wiesz, że?

Gdy szaszłyki z oliwkami będą w stanie zapełnić cały talerz, ułóż je na liściach bazylii lub sałacie i polej sosem z ziołami ogrodowymi i trybulą. Tak przyrządzona sałatka grecka do grilla nie będzie miała sobie równych i wyjątkowo szybko zniknie z talerzy Twoich gości. 

Dla urozmaicenia:

Chcesz podkreślić smak całości? Nabij razem z sałatą liście bazylii lub oregano. Jeśli nie przepadasz za fetą, użyj mozzarellą albo serem pleśniowym. Do szaszłyków możesz też dodać owoce – wykorzystaj np. winogrona lub awokado. Serwuj sałatkę grecką à la szaszłyki z czosnkowymi grzankami lub chlebkiem pita.