
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
500 gramów
2 sztuki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek oraz sos sałatkowy Knorr.
Krok 2
Ser feta, paprykę i cebulę pokrój w kostkę o grubości 1,5 cm. Ogórka przekrój na cztery części, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę o podobnej wielkości. Pomidorki przekrój na pół.
Krok 3
Liście sałaty zroluj i przekłuj wykałaczką. Na wykałaczkę nadziewaj na przemian: czerwoną paprykę, ser feta, ogórka, czerwoną cebulę, żółtą paprykę, czarną oliwkę. Każdy "szaszłyk" z osobna polej dresingiem i ułóż na półmisku.
Dobra rada:
Do zrolowanej sałaty możesz dodać liść bazylii lub oregano.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka grecka a la szaszłyki
Efektowna, kolorowa i smaczna sałatka grecka à la szaszłyki uatrakcyjni stół podczas przyjęcia lub stanie się pyszną przekąską. Przygotujesz ją dość szybko – wystarczy, że pokroisz w kostkę ser feta, czerwoną i żółtą paprykę, czerwoną cebulę, świeżego ogórka, a pomidorki koktajlowe przetniesz na pół. Sałatę lodową zroluj, nabij na wykałaczkę i umieść na niej naprzemiennie pozostałe warzywa, kończąc każdego szaszłyka oliwką. Kiedy powstanie ich już tyle, aby zapełnić cały talerz, ułóż je na liściach bazylii lub sałacie i polej sosem sałatkowym z ziołami ogrodowymi i trybulą. Chcesz podkreślić smak całości? Nabij razem z sałatą liście bazylii lub oregano. Jeśli nie przepadasz za fetą, zastąp ją mozzarellą albo serem pleśniowym. Do szaszłyków możesz też dodać owoce – wykorzystaj np. winogrona lub awokado. Serwuj sałatkę grecką à la szaszłyki z czosnkowymi grzankami lub chlebkiem pita. Spróbuj tej wyśmienitej potrawy przy najbliższej okazji. Do jej przygotowania wykorzystaj podany tu przepis.