Sałatka z awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z awokado

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

573 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

700 osób wydrukowało

Pobierz pdf

932 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

3 łyżki

100 gramów

2 łyżki

2 sztuki

50 gramów

0.5 sztuki

3 łyżki

20 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem i startym serem.

Sałatka z awokado - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej patelnię bez dodatku oleju. Orzeszki pinii upraż na złoty kolor.

Sałatka z awokado - Krok 2

Krok 3

Awokado obierz, pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.

Sałatka z awokado - Krok 3

Krok 4

Umyj i osusz sałaty. Potem przełóż je do salaterki lub na talerz, ułóż awokado, pokrusz ser pleśniowy i polej sosem. Całość posyp uprażonymi orzeszkami pinii i grzankami.

Sałatka z awokado - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Magdalena streczywilk

    Magdalena streczywilk , 02.02.2016

    pycha :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z awokado - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z kiełbasą
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.

Czytaj więcej

Jak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z awokadoSałatka z awokado

Awokado ma orzeźwiający, delikatny smak, który sprawdza się w daniach przyrządzanych zarówno na słodko, jak i na słono. Świetnie pasuje do sałatek, a jego miąższ – odpowiednio dojrzały – ma kremową konsystencję. Wystarczy pokroić awokado w plastry, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało, a stanie się punktem wyjścia do stworzenia pysznego dania. Dodaj do niego mieszankę sałat, ser z niebieską pleśnią, starty ser żółty, prażone orzeszki pinii, grzanki i sos sałatkowy, a otrzymasz pyszną sałatkę, która będzie bardzo uniwersalna. Sprawdzi się jako lunch, kolacja, a także będzie dobrym uzupełnieniem obiadu. Możesz do niej podać bagietkę, którą wcześniej delikatnie podgrzejesz na grillu i polejesz kilkoma kroplami oliwy, bułeczki pszenne na ciepło lub kromkę swojego ulubionego chleba. Sałatka z awokado będzie też smacznym punktem w menu podczas letnich przyjęć. Świetnie komponuje się bowiem z potrawami z grilla, ale także różnego rodzaju mięsami i warzywnymi zapiekankami. Twoich gości zachwyci nie tylko jej smak, ale również wygląd. Podawaj ją w dużej salaterce albo w małych przeźroczystych miseczkach, tak aby były widoczne kolory wszystkich warstw sałatki. Wypróbuj nasz przepis!