Sałatka z awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z awokado

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

56

heart
596 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

717 osób wydrukowało

Pobierz pdf

967 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

3 łyżki

100 gramów

2 łyżki

2 sztuki

50 gramów

0.5 sztuki

3 łyżki

20 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem i startym serem.

Sałatka z awokado - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej patelnię bez dodatku oleju. Orzeszki pinii upraż na złoty kolor.

Sałatka z awokado - Krok 2

Krok 3

Awokado obierz, pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.

Sałatka z awokado - Krok 3

Krok 4

Umyj i osusz sałaty. Potem przełóż je do salaterki lub na talerz, ułóż awokado, pokrusz ser pleśniowy i polej sosem. Całość posyp uprażonymi orzeszkami pinii i grzankami.

Sałatka z awokado - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Magdalena streczywilk

    Magdalena streczywilk , 02.02.2016

    pycha :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z awokado - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z awokadoSałatka z awokado

Awokado ma orzeźwiający, delikatny smak, który sprawdza się w daniach przyrządzanych zarówno na słodko, jak i na słono. Świetnie pasuje do sałatek, a jego miąższ – odpowiednio dojrzały – ma kremową konsystencję. Wystarczy pokroić awokado w plastry, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało, a stanie się punktem wyjścia do stworzenia pysznego dania. Dodaj do niego mieszankę sałat, ser z niebieską pleśnią, starty ser żółty, prażone orzeszki pinii, grzanki i sos sałatkowy, a otrzymasz pyszną sałatkę, która będzie bardzo uniwersalna. Sprawdzi się jako lunch, kolacja, a także będzie dobrym uzupełnieniem obiadu. Możesz do niej podać bagietkę, którą wcześniej delikatnie podgrzejesz na grillu i polejesz kilkoma kroplami oliwy, bułeczki pszenne na ciepło lub kromkę swojego ulubionego chleba. Sałatka z awokado będzie też smacznym punktem w menu podczas letnich przyjęć. Świetnie komponuje się bowiem z potrawami z grilla, ale także różnego rodzaju mięsami i warzywnymi zapiekankami. Twoich gości zachwyci nie tylko jej smak, ale również wygląd. Podawaj ją w dużej salaterce albo w małych przeźroczystych miseczkach, tak aby były widoczne kolory wszystkich warstw sałatki. Wypróbuj nasz przepis!