Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
3 łyżki
100 gramów
2 łyżki
2 sztuki
50 gramów
0.5 sztuki
3 łyżki
20 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem i startym serem.
Krok 2
Rozgrzej patelnię bez dodatku oleju. Orzeszki pinii upraż na złoty kolor.
Krok 3
Awokado obierz, pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
Krok 4
Umyj i osusz sałaty. Potem przełóż je do salaterki lub na talerz, ułóż awokado, pokrusz ser pleśniowy i polej sosem. Całość posyp uprażonymi orzeszkami pinii i grzankami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z awokado
Awokado ma orzeźwiający, delikatny smak, który sprawdza się w daniach przyrządzanych zarówno na słodko, jak i na słono. Świetnie pasuje do sałatek, a jego miąższ – odpowiednio dojrzały – ma kremową konsystencję. Wystarczy pokroić awokado w plastry, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało, a stanie się punktem wyjścia do stworzenia pysznego dania. Dodaj do niego mieszankę sałat, ser z niebieską pleśnią, starty ser żółty, prażone orzeszki pinii, grzanki i sos sałatkowy, a otrzymasz pyszną sałatkę, która będzie bardzo uniwersalna. Sprawdzi się jako lunch, kolacja, a także będzie dobrym uzupełnieniem obiadu. Możesz do niej podać bagietkę, którą wcześniej delikatnie podgrzejesz na grillu i polejesz kilkoma kroplami oliwy, bułeczki pszenne na ciepło lub kromkę swojego ulubionego chleba. Sałatka z awokado będzie też smacznym punktem w menu podczas letnich przyjęć. Świetnie komponuje się bowiem z potrawami z grilla, ale także różnego rodzaju mięsami i warzywnymi zapiekankami. Twoich gości zachwyci nie tylko jej smak, ale również wygląd. Podawaj ją w dużej salaterce albo w małych przeźroczystych miseczkach, tak aby były widoczne kolory wszystkich warstw sałatki. Wypróbuj nasz przepis!