Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
250 gramów
250 gramów
100 gramów
100 gramów
150 mililitrów
50 mililitrów
0.5 pęczka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Razem z dzieckiem pokrój szynkę, brzoskwinię i ogórka w kostkę. Dzieci mogą kroić warzywa plastikowymi sztućcami.
Krok 2
Sałatę porwij na mniejsze kawałki - dzieci z przyjemnością zrobią to za Ciebie.
Krok 3
Pomidorki i winogrona przekrój na pół. Zadaniem dla dzieci będzie wyciagnięcie pestek z winogron.
Krok 4
Z majonezu, jogurtu i sosu sałatkowego Knorr przygotuj dressing.
Krok 5
Przekładaj sałatkę w dużym szklanym naczyniu warstwami np. szynka, brzoskwinia, ogórek, winogrona, tak aby powstała tęcza.
Krok 6
Na końcu polej sałatkę dresingiem i udekoruj wąsami ze szczypiorku oraz plastrami rzodkiewki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej