Łódeczki z azjatycką sałatką z soczewicy
NOWY PRZEPIS
łatwe
12 osób zapisało

Składniki
125 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 puszka
2 łyżeczki
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
1 garść
1 garść
2 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.
Krok 2
Paprykę oraz cebule pokrój w kostkę. Marchew obierz, pokrój na plastry, a następnie w paseczki. Kasztany odcedź i posiekaj. Pokrojone warzywa podsmaż na patelni z olejem.
Krok 3
Dodaj do warzyw starty imbir i rozgnieciony czosnek. Smaż jeszcze aż warzywa będą miękkie.
Krok 4
Teraz dodaj ugotowaną soczewicę, sos hoisin i olej sezamowy.
Krok 5
Fix Knorr wymieszaj w 100ml wody i dodaj do soczewicy. Całość duś kilka minut aż składniki się połączą.
Krok 6
Sałatę podziel na mniejsze listki, umyj i osusz. Do mniejszych listków nakładaj soczewicę i układaj łódeczki na talerzu. Udekoruj danie orzechami włoskimi, sezamem i listkami kolendry.

Dobra rada:
Kasztany najlepiej kupować w sklepie z ekologiczną żywnością. Jeśli nie możesz ich dostać zastąp je w daniu orzechami lub ciecierzycą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łódeczki z azjatycką sałatką z soczewicy
W tej sałatce wiele się dzieje! Wystarczy spojrzeć na listę składników, by przekonać się, że w przepisie na azjatyckie łódeczki z sałatką z soczewicy mamy do czynienia z niebanalnym specjałem. Sos hoisin i kasztany to produkty, które dla wielu kucharzy będą nowością, ale odkrywanie nieznanych smaków i ich kombinacji to przecież najlepsza zabawa w kuchni!
Dla kogo?
Właśnie zaczynasz swoją przygodę z azjatyckimi kulinariami, ale chcesz przygotować coś innego niż popularne sajgonki. Prosty przepis na kuszące łódeczki po azjatycku skradnie twoje serce.
Na jaką okazję?
Łódeczki z azjatycką sałatką z soczewicy to efektownie wyglądający lunch lub kolację możesz podawać bez specjalnego pretekstu i czekania na wyjątkową uroczystość. Zwróć uwagę na to, że danie gotowe będzie w zaledwie pół godziny.
Czy wiesz, że?
Sos hoisin, który znajdziesz wśród produktów potrzebnych do przygotowania łódeczek z sałatką z soczewicy, jest charakterystyczny dla kuchni chińskiej. Jego podstawę stanowią śliwki i soja.
Dla urozmaicenia:
W roli łódeczek do sałatki z soczewicy doskonale sprawdzą się dość sztywne i chrupiące liście kapusty pekińskiej.