Sałatka z sosem malinowym - z serem: przepis | Przepisy.pl pixel

Sałatka z sosem malinowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
110 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

130 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

6 sztuk

100 gramów

150 gramów

1 sztuka

1 łyżka

100 mililitrów

2 łyżki

40 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obie papryki umyj i oczyść z nasion. Nożem zetnij wewnętrzną część miąższu (tę z białymi elementami) tak, aby powstały cienkie plastry papryki. Każdy z nich przetnij na pół. Następnie nacinaj (nie docinając do końca) w wachlarz.

Sałatka z sosem malinowym - Krok 1

Krok 2

Ogórka przetnij wzdłuż, a następnie nacinaj (nie docinając do końca) lekko poprzecznie w cienkie plasterki. Co trzeci z nich odcinaj. Powinieneś otrzymać małe wachlarzyki.

Sałatka z sosem malinowym - Krok 2

Krok 3

Za pomocą małego nożyka nacinaj delikatnie boki rzodkiewki, obracając ją dookoła. Szczypiorek potnij lekko pod kątem w długie paseczki. Przygotowane warzywa umieść w misce z zimną wodą i lodem na co najmniej 2 godziny.

Sałatka z sosem malinowym - Krok 3

Krok 4

Z sałaty lodowej zdejmij delikatnie wierzchnie liście. Ułóż po dwa, trzy razem, tak, aby powstały koszyczki. Pozostałą sałatę porwij.

Sałatka z sosem malinowym - Krok 4

Krok 5

W misce wymieszaj sałatę z pomidorkami pokrojonymi w ćwiartki, oliwą z oliwek i oregano. Nakładaj mieszankę warzyw do koszyczków. Ser feta pokrój w 1-centymetrowe plastry, a każdy z nich przekrój w poprzek, aby powstały trójkąty. Układaj je na sałacie.

Sałatka z sosem malinowym - Krok 5

Krok 6

Przecier malinowy wymieszaj z musztardą, sokiem pomarańczowym oraz sosem sałatkowym Knorr. Powinieneś otrzymać gęsty dressing.

Sałatka z sosem malinowym - Krok 6

Krok 7

Na środku talerza wylej okrągłą „plamę” sosu. Za pomocą łyżki rozsmaruj ją na boki, tworząc wachlarz. Na środku połóż koszyczek z sałaty. Całość udekoruj warzywami wyjętymi z miski z wodą i lodem oraz różyczkami utworzonymi z rzodkiewki.

Sałatka z sosem malinowym - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z sosem malinowymSałatka z sosem malinowym

Sałatka przyrządzona według tego przepisu jest niezwykle efektowna – podaj ją podczas przyjęcia lub odświętnego obiadu czy kolacji. Oprócz popularnych warzyw, takich jak sałata i rzodkiewka, wykorzystasz do niej także ser feta oraz maliny. Najpierw z papryki (żółtej i czerwonej) wytnij nożem cienkie, przypominające wachlarze plasterki. Podobnie pokrój również ogórka, natomiast rzodkiewkę ponacinaj dookoła w ozdobny sposób. Szczypiorek posiekaj pod kątem w dość długie paseczki. Wszystkie warzywa umieść w misce z lodowatą wodą i odstaw na jakiś czas – dzięki temu zabiegowi zachowają swój kształt i pozostaną jędrne. Z sałaty lodowej zdejmij kilka dużych wierzchnich liści i układaj je tak, by kształtem przypominały miseczki. Resztę sałaty porwij i wymieszaj z pomidorami oraz fetą, a całość umieść w koszyczkach z liści. Z przecieru malinowego, musztardy i soku pomarańczowego przygotuj dressing i rozsmaruj go na talerzu, tworząc dekoracyjny wachlarz. Na środku ustaw koszyczki z sałaty, a całość ozdób wycinanymi warzywami. Miłego przyrządzania oryginalnych przekąsek!