
Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
6 sztuk
100 gramów
150 gramów
1 sztuka
1 łyżka
100 mililitrów
2 łyżki
40 mililitrów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obie papryki umyj i oczyść z nasion. Nożem zetnij wewnętrzną część miąższu (tę z białymi elementami) tak, aby powstały cienkie plastry papryki. Każdy z nich przetnij na pół. Następnie nacinaj (nie docinając do końca) w wachlarz.

Krok 2
Ogórka przetnij wzdłuż, a następnie nacinaj (nie docinając do końca) lekko poprzecznie w cienkie plasterki. Co trzeci z nich odcinaj. Powinieneś otrzymać małe wachlarzyki.

Krok 3
Za pomocą małego nożyka nacinaj delikatnie boki rzodkiewki, obracając ją dookoła. Szczypiorek potnij lekko pod kątem w długie paseczki. Przygotowane warzywa umieść w misce z zimną wodą i lodem na co najmniej 2 godziny.

Krok 4
Z sałaty lodowej zdejmij delikatnie wierzchnie liście. Ułóż po dwa, trzy razem, tak, aby powstały koszyczki. Pozostałą sałatę porwij.

Krok 5
W misce wymieszaj sałatę z pomidorkami pokrojonymi w ćwiartki, oliwą z oliwek i oregano. Nakładaj mieszankę warzyw do koszyczków. Ser feta pokrój w 1-centymetrowe plastry, a każdy z nich przekrój w poprzek, aby powstały trójkąty. Układaj je na sałacie.

Krok 6
Przecier malinowy wymieszaj z musztardą, sokiem pomarańczowym oraz sosem sałatkowym Knorr. Powinieneś otrzymać gęsty dressing.

Krok 7
Na środku talerza wylej okrągłą „plamę” sosu. Za pomocą łyżki rozsmaruj ją na boki, tworząc wachlarz. Na środku połóż koszyczek z sałaty. Całość udekoruj warzywami wyjętymi z miski z wodą i lodem oraz różyczkami utworzonymi z rzodkiewki.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z sosem malinowym
Sałatka przyrządzona według tego przepisu jest niezwykle efektowna – podaj ją podczas przyjęcia lub odświętnego obiadu czy kolacji. Oprócz popularnych warzyw, takich jak sałata i rzodkiewka, wykorzystasz do niej także ser feta oraz maliny. Najpierw z papryki (żółtej i czerwonej) wytnij nożem cienkie, przypominające wachlarze plasterki. Podobnie pokrój również ogórka, natomiast rzodkiewkę ponacinaj dookoła w ozdobny sposób. Szczypiorek posiekaj pod kątem w dość długie paseczki. Wszystkie warzywa umieść w misce z lodowatą wodą i odstaw na jakiś czas – dzięki temu zabiegowi zachowają swój kształt i pozostaną jędrne. Z sałaty lodowej zdejmij kilka dużych wierzchnich liści i układaj je tak, by kształtem przypominały miseczki. Resztę sałaty porwij i wymieszaj z pomidorami oraz fetą, a całość umieść w koszyczkach z liści. Z przecieru malinowego, musztardy i soku pomarańczowego przygotuj dressing i rozsmaruj go na talerzu, tworząc dekoracyjny wachlarz. Na środku ustaw koszyczki z sałaty, a całość ozdób wycinanymi warzywami. Miłego przyrządzania oryginalnych przekąsek!