Sałatka z sosem malinowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka z sosem malinowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

106 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

118 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

6 sztuk

100 gramów

150 gramów

1 sztuka

1 łyżka

100 mililitrów

2 łyżki

40 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obie papryki umyj i oczyść z nasion. Nożem zetnij wewnętrzną część miąższu (tę z białymi elementami) tak, aby powstały cienkie plastry papryki. Każdy z nich przetnij na pół. Następnie nacinaj (nie docinając do końca) w wachlarz.

Sałatka z sosem malinowym - Krok 1

Krok 2

Ogórka przetnij wzdłuż, a następnie nacinaj (nie docinając do końca) lekko poprzecznie w cienkie plasterki. Co trzeci z nich odcinaj. Powinieneś otrzymać małe wachlarzyki.

Sałatka z sosem malinowym - Krok 2

Krok 3

Za pomocą małego nożyka nacinaj delikatnie boki rzodkiewki, obracając ją dookoła. Szczypiorek potnij lekko pod kątem w długie paseczki. Przygotowane warzywa umieść w misce z zimną wodą i lodem na co najmniej 2 godziny.

Sałatka z sosem malinowym - Krok 3

Krok 4

Z sałaty lodowej zdejmij delikatnie wierzchnie liście. Ułóż po dwa, trzy razem, tak, aby powstały koszyczki. Pozostałą sałatę porwij.

Sałatka z sosem malinowym - Krok 4

Krok 5

W misce wymieszaj sałatę z pomidorkami pokrojonymi w ćwiartki, oliwą z oliwek i oregano. Nakładaj mieszankę warzyw do koszyczków. Ser feta pokrój w 1-centymetrowe plastry, a każdy z nich przekrój w poprzek, aby powstały trójkąty. Układaj je na sałacie.

Sałatka z sosem malinowym - Krok 5

Krok 6

Przecier malinowy wymieszaj z musztardą, sokiem pomarańczowym oraz sosem sałatkowym Knorr. Powinieneś otrzymać gęsty dressing.

Sałatka z sosem malinowym - Krok 6

Krok 7

Na środku talerza wylej okrągłą „plamę” sosu. Za pomocą łyżki rozsmaruj ją na boki, tworząc wachlarz. Na środku połóż koszyczek z sałaty. Całość udekoruj warzywami wyjętymi z miski z wodą i lodem oraz różyczkami utworzonymi z rzodkiewki.

Sałatka z sosem malinowym - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka koktajlowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z sosem malinowymSałatka z sosem malinowym

Sałatka przyrządzona według tego przepisu jest niezwykle efektowna – podaj ją podczas przyjęcia lub odświętnego obiadu czy kolacji. Oprócz popularnych warzyw, takich jak sałata i rzodkiewka, wykorzystasz do niej także ser feta oraz maliny. Najpierw z papryki (żółtej i czerwonej) wytnij nożem cienkie, przypominające wachlarze plasterki. Podobnie pokrój również ogórka, natomiast rzodkiewkę ponacinaj dookoła w ozdobny sposób. Szczypiorek posiekaj pod kątem w dość długie paseczki. Wszystkie warzywa umieść w misce z lodowatą wodą i odstaw na jakiś czas – dzięki temu zabiegowi zachowają swój kształt i pozostaną jędrne. Z sałaty lodowej zdejmij kilka dużych wierzchnich liści i układaj je tak, by kształtem przypominały miseczki. Resztę sałaty porwij i wymieszaj z pomidorami oraz fetą, a całość umieść w koszyczkach z liści. Z przecieru malinowego, musztardy i soku pomarańczowego przygotuj dressing i rozsmaruj go na talerzu, tworząc dekoracyjny wachlarz. Na środku ustaw koszyczki z sałaty, a całość ozdób wycinanymi warzywami. Miłego przyrządzania oryginalnych przekąsek!