
Składniki
300 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
50 gramów
50 gramów
50 gramów
1 sztuka
2 łyżki
20 mililitrów
1 sztuka
50 mililitrów
0.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść bulionetkę Knorr w ½ litra wrzącej wody.
Krok 2
Pokrój łososia, cebulę i suszone pomidory w cienkie paski, oliwki - w cienkie plasterki. Szczypiorek oraz czosnek drobno posiekaj.
Krok 3
Wymieszaj w misce oliwę, ocet winny, musztardę i 50 mililitrów bulionu (używanego do gotowania ziemniaków), dodaj posiekany czosnek oraz szczypiorek.
Krok 4
Obierz ziemniaki, pokrój w ½ centymetrowe plastry i obgotuj w bulionie przez około 4 minuty. Następnie odstaw na 5 minut do przestygnięcia.
Krok 5
Przygotowanym dressingiem zalej składniki sałatki, dokładnie wymieszaj i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z ziemniaków
Szukasz przepisu na danie z ziemniakami? Przygotuj z nich smaczną sałatkę na kolację lub drugie śniadanie do pracy. Wystarczy, że zaopatrzysz się w wędzonego łososia, oliwki, suszone pomidory, czerwoną cebulę, szczypiorek, oliwę i ocet winny oraz aromatyczny bulion. Proponowaną sałatkę charakteryzuje wyrazisty smak wędzonego łososia, który bardzo dobrze komponuje się z oliwkami oraz suszonymi pomidorami. Całość można dodatkowo posypać pokrojonymi w drobną kostkę grzankami (mogą być np. czosnkowe) lub uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Sałatkę z ziemniaków możesz też podać z bagietką razową lub wytrawnymi paluszkami z ciasta francuskiego. Jest bogata w różnorodne składniki, dlatego sprawdzi się jako samodzielne danie, ale może być także jedną z imprezowych przekąsek. Ozdób ją wtedy świeżymi ziołami (np. bazylią, koperkiem, tymiankiem), plasterkiem cytryny, kiełkami i pomidorkami cherry. Nasz przepis pomoże Ci ją przygotować. Sprawdź go i spróbuj tej pysznej ziemniaczanej sałatki!