
Składniki
300 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
50 gramów
50 gramów
50 gramów
1 sztuka
2 łyżki
20 mililitrów
1 sztuka
50 mililitrów
0.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść bulionetkę Knorr w ½ litra wrzącej wody.
Krok 2
Pokrój łososia, cebulę i suszone pomidory w cienkie paski, oliwki - w cienkie plasterki. Szczypiorek oraz czosnek drobno posiekaj.
Krok 3
Wymieszaj w misce oliwę, ocet winny, musztardę i 50 mililitrów bulionu (używanego do gotowania ziemniaków), dodaj posiekany czosnek oraz szczypiorek.
Krok 4
Obierz ziemniaki, pokrój w ½ centymetrowe plastry i obgotuj w bulionie przez około 4 minuty. Następnie odstaw na 5 minut do przestygnięcia.
Krok 5
Przygotowanym dressingiem zalej składniki sałatki, dokładnie wymieszaj i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z ziemniaków
Szukasz przepisu na danie z ziemniakami? Przygotuj z nich smaczną sałatkę na kolację lub drugie śniadanie do pracy. Wystarczy, że zaopatrzysz się w wędzonego łososia, oliwki, suszone pomidory, czerwoną cebulę, szczypiorek, oliwę i ocet winny oraz aromatyczny bulion. Proponowaną sałatkę charakteryzuje wyrazisty smak wędzonego łososia, który bardzo dobrze komponuje się z oliwkami oraz suszonymi pomidorami. Całość można dodatkowo posypać pokrojonymi w drobną kostkę grzankami (mogą być np. czosnkowe) lub uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Sałatkę z ziemniaków możesz też podać z bagietką razową lub wytrawnymi paluszkami z ciasta francuskiego. Jest bogata w różnorodne składniki, dlatego sprawdzi się jako samodzielne danie, ale może być także jedną z imprezowych przekąsek. Ozdób ją wtedy świeżymi ziołami (np. bazylią, koperkiem, tymiankiem), plasterkiem cytryny, kiełkami i pomidorkami cherry. Nasz przepis pomoże Ci ją przygotować. Sprawdź go i spróbuj tej pysznej ziemniaczanej sałatki!