Obierki z ziemniaków – zastosowanie. Jak wykorzystać je w kuchni?

Czy wiedzieliście, że obierki z ziemniaków mają zastosowanie w kuchni? I to nie jedno! Ziemniaki można podawać w formie purée, jako frytki, łódeczki czy po prostu ugotowane z koperkiem. A co zrobić z obierków? W tym artykule przedstawiamy kilka sposobów na to, jak wykorzystać obierki z ziemniaków w kuchni.

Obierki z ziemniaków – zastosowanie

Obierki z ziemniaków mają mnóstwo zastosowań. Można z nich zrobić:

  • Chipsy,
  • Obierki panierowane,
  • Obierki zapiekane,
  • Obierki w tempurze,
  • Bulion,
  • Zamiennik bułki tartej,
  • Chrupiący dodatek do warzywnych kremów,
  • Nadzienie tart.

Poniżej przedstawiamy pomysły na to, jak możecie zamienić obierki z ziemniaków w istne dzieła kulinarne.

Chipsy z obierek ziemniaków – jak je zrobić?

Przepis jest naprawdę prosty:

  1. Obierki kroimy na kawałki, polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
  2. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 8 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  3. Można również je obtoczyć w panierce z bułki tartej i usmażyć na głębokim oleju.

Smażone, czy pieczone… Nieważne. Zawsze wychodzą wyśmienite.

Obierki ziemniaków – jak zrobić z nich wywar?

Choć pieczone obierki z ziemniaków są przepyszne, to również dobrze sprawdzą się one, jako materiał do przygotowania aromatycznego wywaru/bulionu.

Jeśli chcecie taki przygotować, to wystarczy, że:

  1. Obierzecie ziemniaki, a obierki wymieszacie z zewnętrzną warstwą z cebuli, obierkami z marchewki, liśćmi pora i zalejcie wszystko wodą.
  2. Kolejno dodajcie ziarna pieprzu, ziele angielskie oraz liście laurowe.
  3. Taką mieszankę gotujcie przez 1,5 godziny.
  4. Po ugotowaniu możecie ostudzić bulion, poporcjować i zamrozić.

Jak wykorzystać obierki z ziemniaków, jako danie główne?

Ten przepis na łódeczki z ziemniaków ze śmietaną spodoba się miłośnikom ziemniaków faszerowanych.

Do przygotowania potrzebujecie:

  • 5 ziemniaków
  • 1 dużego pomidora
  • Połówkę cebuli
  • 50 ml kwaśnej śmietany
  • 20 ml oleju do smażenia
  • Kilka kropel oliwy i octu balsamicznego

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dokładnie umyjcie i osuszcie.
  2. Kolejno zawińcie je w folię aluminiową i pieczcie przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  3. Po wystudzeniu ziemniaków przekrójcie je na pół i wydrążcie miąższ (można z niego zrobić purée).
  4. Skórki z ziemniaków włóżcie na rozgrzany olej i smażcie do zarumienienia.
  5. Teraz wystudzone skórki nadziewamy pokrojonymi drobno pomidorami, cebulką pokrojoną w piórka, i kwaśną śmietaną.
  6. Całość można skropić mieszanką oliwy i octu.

Smażone obierki z ziemniaków – jak je przyrządzić?

By przygotować smażone obierki z ziemniaków, należy:

  1. Roztrzepać jajko ze szczyptą soli, pieprzu i ulubionych ziół.
  2. Włożyć obierki do mieszanki.
  3. Obtoczyć w bułce tartej.
  4. Usmażyć na gorącym oleju, aż do zarumienienia.

Łupiny z ziemniaków – Do czego można je jeszcze wykorzystać?

Jak widać, praktycznie do wszystkiego. Dlatego zachęcamy Was do wypróbowania naszych pomysłów i dzielenia się swoimi.