Obierki z ziemniaków – zastosowanie. Jak wykorzystać je w kuchni?
Czy wiedzieliście, że obierki z ziemniaków mają zastosowanie w kuchni? I to nie jedno! Ziemniaki można podawać w formie purée, jako frytki, łódeczki czy po prostu ugotowane z koperkiem. A co zrobić z obierków? W tym artykule przedstawiamy kilka sposobów na to, jak wykorzystać obierki z ziemniaków w kuchni.
Obierki z ziemniaków – zastosowanie
Obierki z ziemniaków mają mnóstwo zastosowań. Można z nich zrobić:
- Chipsy,
- Obierki panierowane,
- Obierki zapiekane,
- Obierki w tempurze,
- Bulion,
- Zamiennik bułki tartej,
- Chrupiący dodatek do warzywnych kremów,
- Nadzienie tart.
Poniżej przedstawiamy pomysły na to, jak możecie zamienić obierki z ziemniaków w istne dzieła kulinarne.
Chipsy z obierek ziemniaków – jak je zrobić?
Przepis jest naprawdę prosty:
- Obierki kroimy na kawałki, polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
- Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 8 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Można również je obtoczyć w panierce z bułki tartej i usmażyć na głębokim oleju.
Smażone, czy pieczone… Nieważne. Zawsze wychodzą wyśmienite.
Obierki ziemniaków – jak zrobić z nich wywar?
Choć pieczone obierki z ziemniaków są przepyszne, to również dobrze sprawdzą się one, jako materiał do przygotowania aromatycznego wywaru/bulionu.
Jeśli chcecie taki przygotować, to wystarczy, że:
- Obierzecie ziemniaki, a obierki wymieszacie z zewnętrzną warstwą z cebuli, obierkami z marchewki, liśćmi pora i zalejcie wszystko wodą.
- Kolejno dodajcie ziarna pieprzu, ziele angielskie oraz liście laurowe.
- Taką mieszankę gotujcie przez 1,5 godziny.
- Po ugotowaniu możecie ostudzić bulion, poporcjować i zamrozić.
Jak wykorzystać obierki z ziemniaków, jako danie główne?
Ten przepis na łódeczki z ziemniaków ze śmietaną spodoba się miłośnikom ziemniaków faszerowanych.
Do przygotowania potrzebujecie:
- 5 ziemniaków
- 1 dużego pomidora
- Połówkę cebuli
- 50 ml kwaśnej śmietany
- 20 ml oleju do smażenia
- Kilka kropel oliwy i octu balsamicznego
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie umyjcie i osuszcie.
- Kolejno zawińcie je w folię aluminiową i pieczcie przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Po wystudzeniu ziemniaków przekrójcie je na pół i wydrążcie miąższ (można z niego zrobić purée).
- Skórki z ziemniaków włóżcie na rozgrzany olej i smażcie do zarumienienia.
- Teraz wystudzone skórki nadziewamy pokrojonymi drobno pomidorami, cebulką pokrojoną w piórka, i kwaśną śmietaną.
- Całość można skropić mieszanką oliwy i octu.
Smażone obierki z ziemniaków – jak je przyrządzić?
By przygotować smażone obierki z ziemniaków, należy:
- Roztrzepać jajko ze szczyptą soli, pieprzu i ulubionych ziół.
- Włożyć obierki do mieszanki.
- Obtoczyć w bułce tartej.
- Usmażyć na gorącym oleju, aż do zarumienienia.
Łupiny z ziemniaków – Do czego można je jeszcze wykorzystać?
Jak widać, praktycznie do wszystkiego. Dlatego zachęcamy Was do wypróbowania naszych pomysłów i dzielenia się swoimi.
Komentarze (0)