Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym
łatwe
337 osób zapisało

Składniki
100 gramów
1 opakowanie
100 gramów
2 łyżki
50 gramów
2 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak wypłucz w zimnej wodzie i odsącz. Przełóż do salaterki. Przygotuj wyrazisty w smaku sos łącząc zawartość opakowania Knorr z trzema łyżkami wody, oliwą oraz malinowym sokiem.

Krok 2
Orzechy upraż na rozgrzanej suchej patelni. Następnie wystudź i pokrusz na mniejsze kawałki.

Krok 3
Kawałki dyni oraz orzechy i pokruszony ser wyłóż na liście szpinaku. Sałatkę polej przygotowanym sosem i podawaj.


Dobra rada:
Do tej sałatki doskonałym dodatkiem będą świeże maliny.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym
Słodko-wytrawne połączenie smaków szczególnie dobrze sprawdza się w sałatkach – koniecznie wypróbuj je w przekąsce ze szpinakiem, serem pleśniowym i malinami. Pierwszym krokiem do przyrządzenia takiej sałatki jest opłukanie i odsączenie świeżych liści szpinaku. Jeśli ich łodyżki są twarde, odetnij je. Na suchej patelni upraż garść orzechów włoskich lub pekan – gdy przestygną, pokrusz je na mniejsze cząstki. Szpinak umieść w salaterce i wyłóż na niego kawałki odcedzonej z zalewy marynowanej dyni oraz uprażone orzechy. Następnie sałatkę posyp pokruszonym serem z niebieską pleśnią, np. gorgonzolą, wyróżniającą się pikantnym smakiem i intensywnym zapachem. Na koniec całość polej dressingiem, który przygotujesz na bazie oliwy i soku malinowego, wymieszanych z błyskawicznym francuskim sosem sałatkowym. Przed podaniem warto udekorować sałatkę kilkoma świeżymi malinami. Serwuj ją z dodatkiem świeżego pieczywa lub grzanek. Sprawdź, jak smakuje wyborna sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym.



































