Sałatka z dynią i szpinakiem i orzechami włoskimi | Przepisy pixel

Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
253 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

215 osób wydrukowało

Pobierz pdf

332 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

100 gramów

2 łyżki

50 gramów

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak wypłucz w zimnej wodzie i odsącz. Przełóż do salaterki. Przygotuj wyrazisty w smaku sos łącząc zawartość opakowania Knorr z trzema łyżkami wody, oliwą oraz malinowym sokiem.

Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym - Krok 1

Krok 2

Orzechy upraż na rozgrzanej suchej patelni. Następnie wystudź i pokrusz na mniejsze kawałki.

Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym - Krok 2

Krok 3

Kawałki dyni oraz orzechy i pokruszony ser wyłóż na liście szpinaku. Sałatkę polej przygotowanym sosem i podawaj.

Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tej sałatki doskonałym dodatkiem będą świeże maliny.

1

Opinie o przepisie

  • Jolanta Sokal

    Jolanta Sokal , 26.06.2016

    Nie przy dnie moczowej!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowymSałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym

Słodko-wytrawne połączenie smaków szczególnie dobrze sprawdza się w sałatkach – koniecznie wypróbuj je w przekąsce ze szpinakiem, serem pleśniowym i malinami. Pierwszym krokiem do przyrządzenia takiej sałatki jest opłukanie i odsączenie świeżych liści szpinaku. Jeśli ich łodyżki są twarde, odetnij je. Na suchej patelni upraż garść orzechów włoskich lub pekan – gdy przestygną, pokrusz je na mniejsze cząstki. Szpinak umieść w salaterce i wyłóż na niego kawałki odcedzonej z zalewy marynowanej dyni oraz uprażone orzechy. Następnie sałatkę posyp pokruszonym serem z niebieską pleśnią, np. gorgonzolą, wyróżniającą się pikantnym smakiem i intensywnym zapachem. Na koniec całość polej dressingiem, który przygotujesz na bazie oliwy i soku malinowego, wymieszanych z błyskawicznym francuskim sosem sałatkowym. Przed podaniem warto udekorować sałatkę kilkoma świeżymi malinami. Serwuj ją z dodatkiem świeżego pieczywa lub grzanek. Sprawdź, jak smakuje wyborna sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym.