Przepisy na Sałatki z dynią | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Sałatki z dynią

14 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (14)

Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Słodko-wytrawne połączenie smaków szczególnie dobrze sprawdza się w sałatkach – koniecznie wyprób...
Sałatka z dyni
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z kuskusem, kaszą gryczaną i dynią
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
Przygotowywanie posiłków do pracy czy szkoły może być naprawdę ciekawe. Łącz i baw się smakami! J...
Sałatka z serem kozim
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Smaczna, kolorowa i oryginalnie podana – taka właśnie jest sałatka z serem kozim. Przygotuj ją ja...

Ciekawostki i porady

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatki z dyniąSałatki z dynią

Przepisy na sałatki dają wiele możliwości wykorzystania różnorodnych składników, również sezonowych owoców i warzyw. Gdy zacznie się jesień, warto sięgnąć po dynię (sezon na nią trwa od września do listopada). Wybieraj wówczas spośród takich odmian, jak: dynia piżmowa, hokkaido, olbrzymia, makaronowa czy prowansalska. Zanim dokonasz zakupu, sprawdź, na co tak naprawdę się decydujesz. Niektóre dynie służą bowiem wyłącznie do dekoracji. Dobra dynia powinna mieć twardą, gładką skórkę bez widocznych przebarwień. Można ją smażyć, gotować, grillować, piec, dusić albo jeść po prostu na surowo. Gdy sezon na to warzywo minie, wykorzystaj przetwory z dyni – przygotowane własnoręcznie bądź dostępne na półkach sklepowych. Słodko-kwaśny smak marynowanej dyni idealnie sprawdzi się jako dodatek do wędlin, serów oraz warzyw. Wybierz więc takie składniki, jak: sery pleśniowe, ser feta, szpinak, pomidory czy różne rodzaje sałat, i stwórz pyszne danie. Dobrym przykładem na ciekawe połączenia jest sałatka z dyni z serem feta i pomidorkami cherry. Wykorzystaj również orzechy czy owoce, by podkreślić smak sałatki – dynia jest bowiem warzywem uniwersalnym i dość neutralnym w smaku. Spróbuj np. sałatki z grillowaną dynią, winogronami i serem brie, albo sałatki szpinakowej z dynią i malinowym sosem. Sałatkę z dynią podawaj jako przekąskę między posiłkami, może być także dobrą propozycją na obiad lub kolację. Pasować będzie do niej dodatek kaszy lub świeżego pieczywa. Organizujesz przyjęcie z okazji Halloween? Na Twoim stole musi się pojawić poczęstunek z dynią w roli głównej. Takie sałatki mogą być również dodatkiem do innych potraw, na przykład pieczonych czy grillowanych mięs. Jeśli dysponujesz świeżym warzywem, a planujesz przyrządzić klasyczny obiad – zrób surówkę z dyni. Wystarczy zetrzeć warzywo na tarce, dodać sos, odrobinę aromatycznych ziół, i gotowe. Przygotowując dynię, pamiętaj o zachowaniu pestek. Suszone są świetnym dodatkiem nie tylko do dyniowych dań, ale także muesli czy wypieków. Sprawdź nasze przepisy na sałatki i wypróbuj je.