Jesienna sałatka z pieczarkami i marynowaną dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jesienna sałatka z pieczarkami i marynowaną dynią

Autor: Justyna Kopka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 garść

0.5 sztuki

0.5 słoika

250 gramów

2 łyżki

10 łyżek

2 łyżeczki

1 garść

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mix kasz gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 2

Pieczarki dokładnie oczyszczamy, płuczemy, a następnie kroimy na stosunkowo cienkie plasterki równej grubości (około 2-3 mm). Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy pokrojone pieczarki, zmniejszamy nieco ogień i dodajemy sól. Kiedy pieczarki puszczą wodę zwiększamy ogień i smażymy je (od czasu do czasu mieszając), aż woda całkowicie odparuje, a pieczarki ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy 1 łyżeczkę chili oraz drobno posiekane zioła.

Krok 3

Paprykę kroimy w kostkę, a cebulę w piórka.

Krok 4

Orzechy siekamy.

Krok 5

Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy obficie oliwą i posypujemy pozostałym chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jesienna sałatka z pieczarkami i marynowaną dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jesienna sałatka z pieczarkami i marynowaną dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jesienna sałatka z pieczarkami i marynowaną dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jesienna sałatka z pieczarkami i marynowaną dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jesienna sałatka z pieczarkami i marynowaną dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jesienna sałatka z pieczarkami i marynowaną dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jesienna sałatka z pieczarkami i marynowaną dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jesienna sałatka z pieczarkami i marynowaną dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej