Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto, ziołami i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto, ziołami i serem

Autor: Beata Dźwierzyńska

ratingratingratingratingrating

16

heart
23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

85 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

2 gramy

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Jedną połowę (w poziomie) smarujemy pesto. Na pesto dajemy startą mozzarellę i całość posypujemy ziołami włoskimi Knorr.

Krok 2

Teraz ciasto składamy na pół dalej w poziomie. Trochę dociskamy. Ostrym nożem kroimy paski o szerokości około 1,5 - 2 cm. Każdy pasek łapiemy za oba końce i skręcamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 3

Jajko wbijamy do miseczki, roztrzepujemy widelcem i za pomocą pędzelka smarujemy każdego zawijasa. Następnie każdego posypujemy ziołami włoskimi Knorr.

Krok 4

Zawijasy pieczemy w 200 stopniach (termoobieg) około 12 - 15 minut. Powinny ładnie się zarumienić. Studzimy. Smacznego :-)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto, ziołami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto, ziołami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto, ziołami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto, ziołami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto, ziołami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto, ziołami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto, ziołami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto, ziołami i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej