Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto, ziołami i serem
łatwe
71 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
3 łyżki
2 gramy
100 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Jedną połowę (w poziomie) smarujemy pesto. Na pesto dajemy startą mozzarellę i całość posypujemy ziołami włoskimi Knorr.
Krok 2
Teraz ciasto składamy na pół dalej w poziomie. Trochę dociskamy. Ostrym nożem kroimy paski o szerokości około 1,5 - 2 cm. Każdy pasek łapiemy za oba końce i skręcamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3
Jajko wbijamy do miseczki, roztrzepujemy widelcem i za pomocą pędzelka smarujemy każdego zawijasa. Następnie każdego posypujemy ziołami włoskimi Knorr.
Krok 4
Zawijasy pieczemy w 200 stopniach (termoobieg) około 12 - 15 minut. Powinny ładnie się zarumienić. Studzimy. Smacznego :-)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej