Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto, ziołami i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto, ziołami i serem

Autor: Beata Dźwierzyńska

ratingratingratingratingrating

18

heart
23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

100 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

2 gramy

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Jedną połowę (w poziomie) smarujemy pesto. Na pesto dajemy startą mozzarellę i całość posypujemy ziołami włoskimi Knorr.

Krok 2

Teraz ciasto składamy na pół dalej w poziomie. Trochę dociskamy. Ostrym nożem kroimy paski o szerokości około 1,5 - 2 cm. Każdy pasek łapiemy za oba końce i skręcamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 3

Jajko wbijamy do miseczki, roztrzepujemy widelcem i za pomocą pędzelka smarujemy każdego zawijasa. Następnie każdego posypujemy ziołami włoskimi Knorr.

Krok 4

Zawijasy pieczemy w 200 stopniach (termoobieg) około 12 - 15 minut. Powinny ładnie się zarumienić. Studzimy. Smacznego :-)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto, ziołami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto, ziołami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto, ziołami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto, ziołami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto, ziołami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto, ziołami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto, ziołami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto, ziołami i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej