Chrupiące kąski kalafiora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiące kąski kalafiora

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 mililitrów

250 gramów

1 łyżeczka

1.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

50 gramów

0.5 łyżeczki

300 gramów

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafior umyj, osusz i pokrój na mniejsze, równe cząstki. W misce wymieszaj mleko, mąkę i przyprawy do połączenia składników – konsystencja jak gęsta śmietana. W osobnej misce zmiel, zblenduj lub drobno pokrusz płatki kukurydziane i wymieszaj z bułką tartą.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 200 ºC (grzanie góra – dół). Kawałki kalafiora zanurzaj w cieście delikatnie, strzepnij nadmiar i obtocz w panierce (czyli zmielone płatki + bułka tarta). Postępuj tak z każdym kawałkiem.

Krok 3

Gotowe kawałki kalafiora połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na środkową półkę, po ok 10 – 12 minutach odwróć na drugą stronę i kontynuuj pieczenie.

Krok 4

W zależności od wielkości kawałków, pieczemy je od 20 do ok 30 minut. Gdy się upieką, podawaj od razu z ulubionym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące kąski kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące kąski kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące kąski kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące kąski kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące kąski kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące kąski kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące kąski kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące kąski kalafiora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej