
Składniki
1 sztuka
300 mililitrów
250 gramów
1 łyżeczka
1.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
50 gramów
0.5 łyżeczki
300 gramów
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafior umyj, osusz i pokrój na mniejsze, równe cząstki. W misce wymieszaj mleko, mąkę i przyprawy do połączenia składników – konsystencja jak gęsta śmietana. W osobnej misce zmiel, zblenduj lub drobno pokrusz płatki kukurydziane i wymieszaj z bułką tartą.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 200 ºC (grzanie góra – dół). Kawałki kalafiora zanurzaj w cieście delikatnie, strzepnij nadmiar i obtocz w panierce (czyli zmielone płatki + bułka tarta). Postępuj tak z każdym kawałkiem.
Krok 3
Gotowe kawałki kalafiora połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na środkową półkę, po ok 10 – 12 minutach odwróć na drugą stronę i kontynuuj pieczenie.
Krok 4
W zależności od wielkości kawałków, pieczemy je od 20 do ok 30 minut. Gdy się upieką, podawaj od razu z ulubionym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej