
Składniki
1 sztuka
300 mililitrów
250 gramów
1 łyżeczka
1.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
50 gramów
0.5 łyżeczki
300 gramów
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafior umyj, osusz i pokrój na mniejsze, równe cząstki. W misce wymieszaj mleko, mąkę i przyprawy do połączenia składników – konsystencja jak gęsta śmietana. W osobnej misce zmiel, zblenduj lub drobno pokrusz płatki kukurydziane i wymieszaj z bułką tartą.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 200 ºC (grzanie góra – dół). Kawałki kalafiora zanurzaj w cieście delikatnie, strzepnij nadmiar i obtocz w panierce (czyli zmielone płatki + bułka tarta). Postępuj tak z każdym kawałkiem.
Krok 3
Gotowe kawałki kalafiora połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na środkową półkę, po ok 10 – 12 minutach odwróć na drugą stronę i kontynuuj pieczenie.
Krok 4
W zależności od wielkości kawałków, pieczemy je od 20 do ok 30 minut. Gdy się upieką, podawaj od razu z ulubionym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej

































