
Składniki
1 sztuka
300 mililitrów
250 gramów
1 łyżeczka
1.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
50 gramów
0.5 łyżeczki
300 gramów
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafior umyj, osusz i pokrój na mniejsze, równe cząstki. W misce wymieszaj mleko, mąkę i przyprawy do połączenia składników – konsystencja jak gęsta śmietana. W osobnej misce zmiel, zblenduj lub drobno pokrusz płatki kukurydziane i wymieszaj z bułką tartą.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 200 ºC (grzanie góra – dół). Kawałki kalafiora zanurzaj w cieście delikatnie, strzepnij nadmiar i obtocz w panierce (czyli zmielone płatki + bułka tarta). Postępuj tak z każdym kawałkiem.
Krok 3
Gotowe kawałki kalafiora połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na środkową półkę, po ok 10 – 12 minutach odwróć na drugą stronę i kontynuuj pieczenie.
Krok 4
W zależności od wielkości kawałków, pieczemy je od 20 do ok 30 minut. Gdy się upieką, podawaj od razu z ulubionym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej