Zapiekanka z nutą orientu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z nutą orientu

Autor: Martyna Opara

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

1 kilogram

100 gramów

1 puszka

2 łyżki

1 szklanka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż gotujemy na sypko. Przekładamy do naczynia żaroodpornego

Krok 2

Mięso mielone podsmażamy na oleju, rozdrabniający by nie było dużych kawałków. Dodajemy przyprawy oraz kukurydzę z puszki (wraz z zalewą), chwilę dusimy.

Krok 3

Mięso mielone wykładamy na przygotowany wcześniej ryż. Równomiernie rozsypujemy ser żółty oraz słonecznik. Można posypać z góry ulubioną przyprawą.

Krok 4

Całość zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z nutą orientu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z nutą orientu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z nutą orientu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z nutą orientu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z nutą orientu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z nutą orientu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z nutą orientu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z nutą orientu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej