Zapiekanka z nutą orientu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z nutą orientu

Autor: Martyna Opara

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

1 kilogram

100 gramów

1 puszka

2 łyżki

1 szklanka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż gotujemy na sypko. Przekładamy do naczynia żaroodpornego

Krok 2

Mięso mielone podsmażamy na oleju, rozdrabniający by nie było dużych kawałków. Dodajemy przyprawy oraz kukurydzę z puszki (wraz z zalewą), chwilę dusimy.

Krok 3

Mięso mielone wykładamy na przygotowany wcześniej ryż. Równomiernie rozsypujemy ser żółty oraz słonecznik. Można posypać z góry ulubioną przyprawą.

Krok 4

Całość zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z nutą orientu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z nutą orientu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z nutą orientu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z nutą orientu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z nutą orientu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z nutą orientu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z nutą orientu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z nutą orientu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej