Zapiekanka z nutą orientu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z nutą orientu

Autor: Martyna Opara

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

1 kilogram

100 gramów

1 puszka

2 łyżki

1 szklanka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż gotujemy na sypko. Przekładamy do naczynia żaroodpornego

Krok 2

Mięso mielone podsmażamy na oleju, rozdrabniający by nie było dużych kawałków. Dodajemy przyprawy oraz kukurydzę z puszki (wraz z zalewą), chwilę dusimy.

Krok 3

Mięso mielone wykładamy na przygotowany wcześniej ryż. Równomiernie rozsypujemy ser żółty oraz słonecznik. Można posypać z góry ulubioną przyprawą.

Krok 4

Całość zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z nutą orientu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z nutą orientu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z nutą orientu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z nutą orientu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z nutą orientu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z nutą orientu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z nutą orientu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z nutą orientu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej