Wegańskie burgery z cieciorki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańskie burgery z cieciorki

Autor: Iwona Mosoń

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

2 łyżeczki

1 łyżka

0.5 łyżki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1 szczypta

2 szczypty

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżeczki

2 łyżeczki

2 listków

4 plastry

2 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotkę i czosnek obrać i drobno pokroić, a następnie zeszklić na łyżce oliwy.

Krok 2

Cieciorkę odsączyć z zalewy i wrzucić do miski. Dodać czosnek z szalotką, pieprz, sól, paprykę słodką, skrobię oraz mąkę kukurydzianą i zblendować do połączenia.

Krok 3

Z masy ulepić 2 okrągłe kotlety i podsmażyć z dwóch stron do zarumienienia na patelni z dodatkiem łyżki oliwy.

Krok 4

Bułki przekroić na połówki i posmarować majonezem wegańskim, ketchupem i musztardą, po łyżeczce na każdą bułkę.

Krok 5

Na dolne połówki bułek ułożyć po liściu sałaty, kotlecie z ciecierzycy, po 2 plastry pomidora i cebulkę. Przykryć drugą połówką bułki i gotowe.

6

Opinie o przepisie

  • Monika Lemko

    Monika Lemko , 30.06.2021

    TAK. Fajny przepis, ale bułkę na pełno ziarnistą bym zamieniła i sos świeżymi ziołami doprawiła.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 29.06.2021

    TAK. Do cieciorki niedawno się przekonałam, w różnych przepisach ją testowałam! Burgerów jeszcze z nią nie przyrządzałam, ale teraz ten przepis przeczytałam.... i kusi mnie by zrobić mężowi takiego burgera, ciekawe czy będzie afera??!! :D Nieee! Mąż nie jest taki! On jest otwarty na nowe smaki!!!! Myślę że będzie ucieszony, na takiego burgera od żony!!! :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • renata

    renata , 18.06.2021

    TAK. Historia tych burgerów w moim domu rozpoczęła się w momencie kiedy mój narzeczony stwierdził, że uwielbia moje gotowanie i zje wszystko co zrobię oprócz "tych wszystkich cieciorek, ciecierzyc, soczewic itp." to stało się dla mnie wyzwaniem ponieważ obiecałam mu udowodnić, że zje danie z ciecierzycą i będzie mu smakowało! Zaczęłam szukać przepisów i wpadłam na przepisy.pl, znalazłam ten o to przepis a racji tego iż mój narzeczony to typowy mięsożerca postanowiłam zwabić go burgerem. BINGO zakochał się w nich, przyrządzam je systematycznie i oboje uwielbiamy je z dodatkiem np. ogórka i z bułką własnego wypieku. mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 15.06.2021

    TAK. Moja rodzinka burgery bardzo kocha, zwłaszcza te w wersji wegańskiej, z cieciorki, które znalazłam na przepisy.pl - to prawdziwa radocha. Stosując bułeczki bezglutenowe - proponuję przepis zmodyfikować. Upieczone własnoręcznie na bazie mąki kukurydzianej – będą obłędnie smakować. Zaś ciecierzycę w posiłkach bardzo cenimy, bo z nią dużo wartościowego białka organizmowi dostarczymy. Ale mam jeszcze jedną propozycję modyfikacji, nie lada: polecam dodać owoc, który w swym wnętrzu nutę lata posiada. Zamiast ketchupu pragnę dostarczyć trochę słodkiego czynnika, A sprawi to łyżeczka musu z mango, za jego sprawą uśmiech po naszej twarzy pomyka. Kubki smakowe zaś pełni rozkoszy doznają… na kolejne pyszne eksperymenty w kuchni zapraszają :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 03.06.2021

    TAK. Kolejna propozycja burgerów - smakowicie! Trochę zmienię oryginalny przepis, gdyż dodam ciecierzycę gotowaną, a nie z puszki. Zamiast mąki kukurydzianej postawię na orkiszową. Dodam trochę przypraw, których zawsze używam: suszonej pietruszki, oregano i bazylii. Zamiast kajzerki upiekę swoje własne grahamki, które robię od lat! Cóż za smaki, aż zgłodniałam! SMACZNEGO!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie burgery z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie burgery z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie burgery z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie burgery z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie burgery z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie burgery z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie burgery z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańskie burgery z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej