Składniki
300 gramów
1 sztuka
0.5 sztuki
2 łyżeczki
1 łyżka
0.5 łyżki
1 szczypta
0.5 łyżeczki
1 szczypta
2 szczypty
2 łyżki
2 sztuki
2 łyżeczki
2 łyżeczki
2 listków
4 plastry
2 plastry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szalotkę i czosnek obrać i drobno pokroić, a następnie zeszklić na łyżce oliwy.
Krok 2
Cieciorkę odsączyć z zalewy i wrzucić do miski. Dodać czosnek z szalotką, pieprz, sól, paprykę słodką, skrobię oraz mąkę kukurydzianą i zblendować do połączenia.
Krok 3
Z masy ulepić 2 okrągłe kotlety i podsmażyć z dwóch stron do zarumienienia na patelni z dodatkiem łyżki oliwy.
Krok 4
Bułki przekroić na połówki i posmarować majonezem wegańskim, ketchupem i musztardą, po łyżeczce na każdą bułkę.
Krok 5
Na dolne połówki bułek ułożyć po liściu sałaty, kotlecie z ciecierzycy, po 2 plastry pomidora i cebulkę. Przykryć drugą połówką bułki i gotowe.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej