Wegańskie burgery z cieciorki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańskie burgery z cieciorki

Autor: Iwona Mosoń

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

2 łyżeczki

1 łyżka

0.5 łyżki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1 szczypta

2 szczypty

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżeczki

2 łyżeczki

2 listków

4 plastry

2 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotkę i czosnek obrać i drobno pokroić, a następnie zeszklić na łyżce oliwy.

Krok 2

Cieciorkę odsączyć z zalewy i wrzucić do miski. Dodać czosnek z szalotką, pieprz, sól, paprykę słodką, skrobię oraz mąkę kukurydzianą i zblendować do połączenia.

Krok 3

Z masy ulepić 2 okrągłe kotlety i podsmażyć z dwóch stron do zarumienienia na patelni z dodatkiem łyżki oliwy.

Krok 4

Bułki przekroić na połówki i posmarować majonezem wegańskim, ketchupem i musztardą, po łyżeczce na każdą bułkę.

Krok 5

Na dolne połówki bułek ułożyć po liściu sałaty, kotlecie z ciecierzycy, po 2 plastry pomidora i cebulkę. Przykryć drugą połówką bułki i gotowe.

6

Opinie o przepisie

  • Monika Lemko

    Monika Lemko , 30.06.2021

    TAK. Fajny przepis, ale bułkę na pełno ziarnistą bym zamieniła i sos świeżymi ziołami doprawiła.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 29.06.2021

    TAK. Do cieciorki niedawno się przekonałam, w różnych przepisach ją testowałam! Burgerów jeszcze z nią nie przyrządzałam, ale teraz ten przepis przeczytałam.... i kusi mnie by zrobić mężowi takiego burgera, ciekawe czy będzie afera??!! :D Nieee! Mąż nie jest taki! On jest otwarty na nowe smaki!!!! Myślę że będzie ucieszony, na takiego burgera od żony!!! :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • renata

    renata , 18.06.2021

    TAK. Historia tych burgerów w moim domu rozpoczęła się w momencie kiedy mój narzeczony stwierdził, że uwielbia moje gotowanie i zje wszystko co zrobię oprócz "tych wszystkich cieciorek, ciecierzyc, soczewic itp." to stało się dla mnie wyzwaniem ponieważ obiecałam mu udowodnić, że zje danie z ciecierzycą i będzie mu smakowało! Zaczęłam szukać przepisów i wpadłam na przepisy.pl, znalazłam ten o to przepis a racji tego iż mój narzeczony to typowy mięsożerca postanowiłam zwabić go burgerem. BINGO zakochał się w nich, przyrządzam je systematycznie i oboje uwielbiamy je z dodatkiem np. ogórka i z bułką własnego wypieku. mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 15.06.2021

    TAK. Moja rodzinka burgery bardzo kocha, zwłaszcza te w wersji wegańskiej, z cieciorki, które znalazłam na przepisy.pl - to prawdziwa radocha. Stosując bułeczki bezglutenowe - proponuję przepis zmodyfikować. Upieczone własnoręcznie na bazie mąki kukurydzianej – będą obłędnie smakować. Zaś ciecierzycę w posiłkach bardzo cenimy, bo z nią dużo wartościowego białka organizmowi dostarczymy. Ale mam jeszcze jedną propozycję modyfikacji, nie lada: polecam dodać owoc, który w swym wnętrzu nutę lata posiada. Zamiast ketchupu pragnę dostarczyć trochę słodkiego czynnika, A sprawi to łyżeczka musu z mango, za jego sprawą uśmiech po naszej twarzy pomyka. Kubki smakowe zaś pełni rozkoszy doznają… na kolejne pyszne eksperymenty w kuchni zapraszają :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 03.06.2021

    TAK. Kolejna propozycja burgerów - smakowicie! Trochę zmienię oryginalny przepis, gdyż dodam ciecierzycę gotowaną, a nie z puszki. Zamiast mąki kukurydzianej postawię na orkiszową. Dodam trochę przypraw, których zawsze używam: suszonej pietruszki, oregano i bazylii. Zamiast kajzerki upiekę swoje własne grahamki, które robię od lat! Cóż za smaki, aż zgłodniałam! SMACZNEGO!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie burgery z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie burgery z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie burgery z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie burgery z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie burgery z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie burgery z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie burgery z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańskie burgery z cieciorki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej