
Składniki
500 gramów
14 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szklanka
4 łyżki
12 łyżek
300 gramów
1 sztuka
1 słoik
1 puszka
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce (mąkę, drożdże, cukier, sól, wodę, oliwę z oliwek). Ciasto dokładnie zagnieść. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2
Ciasto ponownie kilka razy zagnieść. Urywać kawałki, rozgnieść na płasko i za pomocą miseczki wyciąć okrągłe kawałki ciasta.
Krok 3
Szynkę pokroić w mniejsze kawałki, paprykę w kostkę, a oliwki na pół.
Krok 4
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, włożyć pizzerinki i smażyć z jednej strony około 3 minut. Zmniejszyć moc palnika, przewrócić na drugą stronę. Posmarować ketchupem, wyłożyć szynkę, paprykę, kukurydzę i kilka połówek oliwek. Posypać serem. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć do rozpuszczenia sera. Danie jest gotowe do zjedzenia!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej