
Składniki
500 gramów
14 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szklanka
4 łyżki
12 łyżek
300 gramów
1 sztuka
1 słoik
1 puszka
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce (mąkę, drożdże, cukier, sól, wodę, oliwę z oliwek). Ciasto dokładnie zagnieść. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2
Ciasto ponownie kilka razy zagnieść. Urywać kawałki, rozgnieść na płasko i za pomocą miseczki wyciąć okrągłe kawałki ciasta.
Krok 3
Szynkę pokroić w mniejsze kawałki, paprykę w kostkę, a oliwki na pół.
Krok 4
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, włożyć pizzerinki i smażyć z jednej strony około 3 minut. Zmniejszyć moc palnika, przewrócić na drugą stronę. Posmarować ketchupem, wyłożyć szynkę, paprykę, kukurydzę i kilka połówek oliwek. Posypać serem. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć do rozpuszczenia sera. Danie jest gotowe do zjedzenia!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej