
Składniki
5 sztuk
3 sztuki
4 sztuki
1 opakowanie
1 garść
350 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cytrynę dokładnie umyj i obierz. Pokrój ją w cienkie plastry (wyciągając przy tym pestki), Cebulę również pokrój w cienkie plastry, a śledzie w 3 cm kawałki.
Krok 2
Na dnie dużego słoika ułóż plastry cebuli, następnie plastry cytryny, dodaj kilka ziarenek ziela angielskiego oraz 2 listki liścia laurowego. Następnie połóż pokrojonego śledzia i podlej warstwę oleju. Wypełnij cały słoik przekładając składniki dokładnie w ten sam sposób. Ostatnią warstwą powinna być cytryna z przyprawami.
Krok 3
Dobrze ugnieć wszystkie składniki tak, aby pozbyć się jak najwięcej powietrza. Następnie uzupełnij pustą przestrzeń olejem – całość powinna być dokładnie przykryta.
Krok 4
Śledzie odstaw na minimum dobę do lodówki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej