Jak zrobić śledzie po kaszubsku z rodzynkami?
Śledzie po kaszubsku to przysmak, który często gości na naszych stołach podczas większych uroczystości. Wspólne biesiadowanie to przecież idealna okazja do zajadania się ulubioną rybą w oryginalnej odsłonie. Chcecie dowiedzieć się, jak zrobić śledzie po kaszubsku z rodzynkami na święta lub inne okazje? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie recepturę na ten wyjątkowy przysmak. Zapraszamy!
Śledzie po kaszubsku – historia powstania przysmaku
Jak zrobić śledzie po kaszubsku? Nim przejdziemy do receptury, najpierw poznajcie lepiej ten przysmak. Śledzie od wielu lat pojawiały się na stołach Polaków. Na Kaszubach są one jednak jeszcze bardziej cenione i to właśnie tam powstała receptura na rybę w specjalnej odsłonie, która tak często towarzyszy nam podczas świąt lub innych uroczystości. Okazuje się, że śledzia po kaszubsku przygotowano po raz pierwszy ponad sto lat temu! Od tamtego czasu receptura na ten przysmak była przekazywana z pokolenia na pokolenie i tak dotrwała do dziś. Na Kaszubach śledź w tej odsłonie często występuje pod nazwą hylyngi. Chcecie go przyrządzić? Podpowiadamy, jak się robi śledzie po kaszubsku!
Lista składników na śledzie po kaszubsku
Przepis na śledzie po kaszubsku jak zrobić, już na Was czeka. Przygotowaliśmy całkiem pokaźną listę składników, dzięki której danie będzie pełne smaku i aromatu. Zobaczcie, co musi znaleźć się w Waszych zapasach!
- 1 kilogram filetów śledziowych,
- 2 szklanki oleju,
- 2,5 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka cukru,
- 3 szklanki wody,
- 4 łyżki rodzynek,
- 100 mililitrów wina białego,
- 2 szklanki octu winnego,
- 1 szczypta soli,
- 1 szczypta pieprzu,
- 2 łyżki gorczycy,
- 2 liście laurowe,
- 2 łyżki ziela angielskiego,
- 2 łyżki marynowanej papryki czerwonej.
Śledzie po kaszubsku – jak zrobić?
Jeżeli zaopatrzyliście się w składniki z listy, to teraz rozpocznijcie kulinarne przygotowania znakomitych śledzi po kaszubsku. Gwarantujemy, że to proste zadanie, które nie sprawi nikomu żadnych trudności. Zaczynamy?
- Przygotujcie filety śledziowe, dokładnie je umyjcie i odłóżcie na bok.
- Zróbcie marynatę z wody, ziaren gorczycy, octu winnego, ziela angielskiego, liści laurowych, cukru oraz pieprzu.
- Zagotujcie marynatę, ostudźcie i zalejcie nią śledzie. Odstawicie rybę na noc, aby wchłonęła aromat.
- Następnego dnia zajmijcie się przygotowaniem rodzynek. Zalejcie je winem i odłóżcie na 20 minut.
- Wyjmijcie śledzie z marynaty i pokrójcie je na paseczki. Później zwińcie rybę w koreczki.
- Zróbcie sos z koncentratu, papryki oraz oleju i polejcie nim koreczki. Odstawcie je do lodówki na jedną lub dwie godziny i zjedzcie ze smakiem. Pycha!
Nasze inspiracje na śledzie nie tylko po kaszubsku
Wiecie już, jak zrobić śledzie po kaszubsku z rodzynkami. Teraz poznajcie kilka innych przepisów na przygotowanie tej ryby. Gwarantujemy, że będzie wyjątkowo smacznie i prosto!
Śledzie w śmietanie z jabłkiem to wyjątkowe połączenie smaków, które urozmaici każdą większą uroczystość. Skusicie się na taką odsłonę ryby?
A dla fanów regionalnych kuchni polecamy śledzie po kujawsku. Ten przysmak od lat pobija nasze podniebienia, jeśli go nie próbowaliście, to pora nadrobić zaległości!
Śledzie z buraczkami będą idealne na przystawkę. Zadbajcie o warstwę wizualną dania, a zachwycicie wszystkich gości! Później postawcie na stole śledzie pod pierzynką. Ten przysmak nie ma sobie równych!
Komentarze (0)