Śledzie po kujawsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledzie po kujawsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

264 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

654 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

679 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 szklanka

30 dekagramów

2 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte śledzie zalej zimną wodą, zostaw na noc.

Śledzie po kujawsku - Krok 1

Krok 2

Następnego dnia obierz ze skóry i ości, zalej mlekiem na 2 godziny.

Śledzie po kujawsku - Krok 2

Krok 3

Jabłka obierz, usuń gniazda, pokrój w plasterki i wrzuć do rondelka na rozgrzany tłuszcz.

Śledzie po kujawsku - Krok 3

Krok 4

Dodaj przyprawy, wymieszaj, podduś wszystko, ostudź.

Śledzie po kujawsku - Krok 4

Krok 5

Śledzie pokrojone w cząstki układaj na półmisku, przykryj dekoracyjnie musem jabłkowym, a następnie folią i wstaw na kilka godzin do lodówki.

Śledzie po kujawsku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie po kujawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie po kujawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie po kujawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie po kujawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie po kujawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie po kujawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie po kujawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie po kujawsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej