Składniki
1 kilogram
1 szklanka
30 dekagramów
2 łyżki
1 sztuka
1 opakowanie
1 opakowanie
1 pęczek
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyte śledzie zalej zimną wodą, zostaw na noc.
Krok 2
Następnego dnia obierz ze skóry i ości, zalej mlekiem na 2 godziny.
Krok 3
Jabłka obierz, usuń gniazda, pokrój w plasterki i wrzuć do rondelka na rozgrzany tłuszcz.
Krok 4
Dodaj przyprawy, wymieszaj, podduś wszystko, ostudź.
Krok 5
Śledzie pokrojone w cząstki układaj na półmisku, przykryj dekoracyjnie musem jabłkowym, a następnie folią i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej