
Składniki
8 sztuk
350 mililitrów
2 opakowania
1 sztuka
0.5 pęczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Śledzie wypłucz pod bieżącą wodą, następnie zalej zimną wodą z lodem i odstaw na 20 minut.

Krok 2
Cebulę i obrane jabłko pokrój w drobną kosteczkę.

Krok 3
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z śmietaną.

Krok 4
Dodaj do sosu pokrojoną cebulę i jabłko. Dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Śledzie odcedź i wysusz. Następnie pokrój w mniejsze kawałki i umieść w sosie śmietanowym. Odstaw do lodówki na 30 minut, aby się przegryzły. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
Śledź pojawia się na polskich stołach głównie w okolicach świąt Bożego Narodzenia lub Wielkanocy, często stanowi również przekąskę do alkoholu. Ze śledziem jednak warto eksperymentować. Jego charakterystyczny, słony smak dobrze komponuje się zarówno z warzywami, jak i owocami. Serwuje się go dobrze zamarynowanego w oleju i korzennych przyprawach czy zanurzonego w sosie pomidorowym. Śledzia podawać można również na słodko, np. z rodzynkami, jabłkiem i ananasem. Może być składnikiem sałatek lub zimną przekąską, podawaną dla wymagających gości. W gęstym śmietanowym sosie, w towarzystwie słodkiego jabłka i cebuli będzie się czuł najlepiej. Całość podawać można z ugotowanym na twardo jajkiem, ziemniakami oraz kromką ulubionego pieczywa.