Śledzie w śmietanie z jabłkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

92

765 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1188 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1201 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

350 mililitrów

2 opakowania

1 sztuka

0.5 pęczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie wypłucz pod bieżącą wodą, następnie zalej zimną wodą z lodem i odstaw na 20 minut.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem - Krok 1

Krok 2

Cebulę i obrane jabłko pokrój w drobną kosteczkę.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z śmietaną.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem - Krok 3

Krok 4

Dodaj do sosu pokrojoną cebulę i jabłko. Dokładnie wymieszaj.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem - Krok 4

Krok 5

Śledzie odcedź i wysusz. Następnie pokrój w mniejsze kawałki i umieść w sosie śmietanowym. Odstaw do lodówki na 30 minut, aby się przegryzły. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Jarosław Sułek

    Jarosław Sułek , 05.12.2019

    masakra po 20 minutach moczenia nadal będą słóne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard  Rajewski

    Ryszard Rajewski , 28.11.2019

    Zrobiłem - smakują ekstra.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Broniszewski

    Lukasz Broniszewski , 20.12.2017

    idealne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Liszewska

    Beata Liszewska , 15.08.2016

    Zrobilam,pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie w śmietanie z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie w śmietanie z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie w śmietanie z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie w śmietanie z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie w śmietanie z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie w śmietanie z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie w śmietanie z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie w śmietanie z jabłkiemŚledzie w śmietanie z jabłkiem

Śledź pojawia się na polskich stołach głównie w okolicach świąt Bożego Narodzenia lub Wielkanocy, często stanowi również przekąskę do alkoholu. Ze śledziem jednak warto eksperymentować. Jego charakterystyczny, słony smak dobrze komponuje się zarówno z warzywami, jak i owocami. Serwuje się go dobrze zamarynowanego w oleju i korzennych przyprawach czy zanurzonego w sosie pomidorowym. Śledzia podawać można również na słodko, np. z rodzynkami, jabłkiem i ananasem. Może być składnikiem sałatek lub zimną przekąską, podawaną dla wymagających gości. W gęstym śmietanowym sosie, w towarzystwie słodkiego jabłka i cebuli będzie się czuł najlepiej. Całość podawać można z ugotowanym na twardo jajkiem, ziemniakami oraz kromką ulubionego pieczywa.