Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

92

762 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1187 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1199 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

350 mililitrów

8 sztuk

1 sztuka

0.5 pęczka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie wypłucz pod bieżącą wodą, następnie zalej zimną wodą z lodem i odstaw na 20 minut.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem - Krok 1

Krok 2

Cebulę i obrane jabłko pokrój w drobną kosteczkę.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z śmietaną.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem - Krok 3

Krok 4

Dodaj do sosu pokrojoną cebulę i jabłko. Dokładnie wymieszaj.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem - Krok 4

Krok 5

Śledzie odcedź i wysusz. Następnie pokrój w mniejsze kawałki i umieść w sosie śmietanowym. Odstaw do lodówki na 30 minut, aby się przegryzły. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Jarosław Sułek

    Jarosław Sułek

    masakra po 20 minutach moczenia nadal będą słóne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard  Rajewski

    Ryszard Rajewski

    Zrobiłem - smakują ekstra.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Broniszewski

    Lukasz Broniszewski

    idealne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Liszewska

    Beata Liszewska

    Zrobilam,pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz

Sos sałatkowy do mizerii Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy do mizerii Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie w śmietanie z jabłkiemŚledzie w śmietanie z jabłkiem

Śledź pojawia się na polskich stołach głównie w okolicach świąt Bożego Narodzenia lub Wielkanocy, często stanowi również przekąskę do alkoholu. Ze śledziem jednak warto eksperymentować. Jego charakterystyczny, słony smak dobrze komponuje się zarówno z warzywami, jak i owocami. Serwuje się go dobrze zamarynowanego w oleju i korzennych przyprawach czy zanurzonego w sosie pomidorowym. Śledzia podawać można również na słodko, np. z rodzynkami, jabłkiem i ananasem. Może być składnikiem sałatek lub zimną przekąską, podawaną dla wymagających gości. W gęstym śmietanowym sosie, w towarzystwie słodkiego jabłka i cebuli będzie się czuł najlepiej. Całość podawać można z ugotowanym na twardo jajkiem, ziemniakami oraz kromką ulubionego pieczywa.