Śledzie w śmietanie z jabłkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

98

heart
841 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1398 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1436 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

350 mililitrów

2 opakowania

1 sztuka

0.5 pęczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Śledzie wypłucz pod bieżącą wodą, następnie zalej zimną wodą z lodem i odstaw na 20 minut.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem - Krok 1

Krok 2

Cebulę i obrane jabłko pokrój w drobną kosteczkę.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z śmietaną.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem - Krok 3

Krok 4

Dodaj do sosu pokrojoną cebulę i jabłko. Dokładnie wymieszaj.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem - Krok 4

Krok 5

Śledzie odcedź i wysusz. Następnie pokrój w mniejsze kawałki i umieść w sosie śmietanowym. Odstaw do lodówki na 30 minut, aby się przegryzły. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem - Krok 5
5

Opinie o przepisie

  • Dominika Gucwa

    Dominika Gucwa , 05.12.2020

    TAK. Mój mąż ma dwie lewe ręce jeżeli chodzi o gotowanie natomiast o dziwo jest mistrzem w przyrządzaniu śledzi pod każda postacią. Bez trudu potrafi połączyć smaki, doprawić , dodać coś od siebie tak by śledzie zawsze były smaczne lecz nigdy nie smakowały tak samo. Bazą do przyrządzanych przez niego śledzi był ten przepis. Okazało się, ze jest tak prosty do przyrządzenia że nawet i jemu, który jest na bakier z deską i nożem nie sprawił żadnych problemów. Śledzie zrobione przez niego z tego właśnie przepisu wyszły tak pyszne że to od nich zaczęła się jego przygoda z tym składnikiem. Przepis polecamy z całego serducha zarówno na świąteczny stół bo jest łatwy do wykonania, ale też i zakąskę podawaną na różnego rodzaju inne uroczystości. No i drogie panie - jeżeli mój mąż odkrył w sobie śledziowego mistrza to i wasze drugie połówki też mogą :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarosław Sułek

    Jarosław Sułek , 05.12.2019

    masakra po 20 minutach moczenia nadal będą słóne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard  Rajewski

    Ryszard Rajewski , 28.11.2019

    Zrobiłem - smakują ekstra.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Broniszewski

    Lukasz Broniszewski , 20.12.2017

    idealne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Liszewska

    Beata Liszewska , 15.08.2016

    Zrobilam,pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie w śmietanie z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie w śmietanie z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie w śmietanie z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie w śmietanie z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie w śmietanie z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie w śmietanie z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie w śmietanie z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie w śmietanie z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie w śmietanie z jabłkiemŚledzie w śmietanie z jabłkiem

Śledź pojawia się na polskich stołach głównie w okolicach świąt Bożego Narodzenia lub Wielkanocy, często stanowi również przekąskę do alkoholu. Ze śledziem jednak warto eksperymentować. Jego charakterystyczny, słony smak dobrze komponuje się zarówno z warzywami, jak i owocami. Serwuje się go dobrze zamarynowanego w oleju i korzennych przyprawach czy zanurzonego w sosie pomidorowym. Śledzia podawać można również na słodko, np. z rodzynkami, jabłkiem i ananasem. Może być składnikiem sałatek lub zimną przekąską, podawaną dla wymagających gości. W gęstym śmietanowym sosie, w towarzystwie słodkiego jabłka i cebuli będzie się czuł najlepiej. Całość podawać można z ugotowanym na twardo jajkiem, ziemniakami oraz kromką ulubionego pieczywa.