Czy śledzie można mrozić? Jak to robić, gdy są w oleju lub surowe?

Śledzie to pyszne ryby, które często urozmaicają nasz jadłospis. Chociaż ich wyrazisty smak naprawdę zachwyca, to mają one jeden minus. Podobnie jak inne ryby – śledzie bardzo szybko się psują. Wystarczy kilka dni i nie będą dobre do spożycia. Co zrobić, jeśli zrobiliście zbyt duże zapasy śledzi i nie jesteście w stanie ich zjeść?

Czy można mrozić surowe śledzie?

Kupiliście zbyt dużą ilość śledzi na święta lub inną uroczystość? Z pewnością nie wyrzucajcie tych pysznych ryb, ponieważ ich kulinarny potencjał pozwoli na przyrządzenie wielu znakomitych dań. Jak wygląda sytuacja z przechowywaniem tych przysmaków? Czy świeże śledzie można mrozić? Przychodzimy z jasną odpowiedzią – jak najbardziej! Najlepiej do mrożenia nadają się surowe ryby bez dodatków. Jeżeli kupiliście śledzie w całości, to najpierw musicie usunąć z nich wnętrzności i pokroić na mniejsze kawałki. Filetowane ryby możecie schować prosto zamrażarki w szczelnie zamykanych woreczkach. Tak przechowywane śledzie będą zachwycać smakiem i właściwościami po wyciągnięciu. Co smacznego z nich przygotujecie?

Matiasy i solone śledzie – mrożenie

W domach przyrządzamy przeróżne warianty śledzi, sklepowe półki również uginają się od tych specjałów. Jednymi z najbardziej popularnych rodzajów śledzi są matiasy. Ich delikatne mięso zyskało grono miłośników i bardzo często goszczą na naszych stołach. Jeśli nie zdążyliśmy ich zjeść, możemy je zamrozić, ale ryba musi być świeża i nie może zawierać dodatków. Zapakujcie matiasy do zamykanych woreczków, a później schowajcie je do zamrażarki. Podobnie możecie postąpić ze śledziami solonymi.

Czy można zamrozić śledzie w oleju i occie?

W przypadku śledzi w zalewie z oleju, śmietany oraz octu sprawa nieco bardziej się komplikuje. Przetworzone ryby mogą być bardzo kruche i rozpadać się po wyjęciu z zamrażarki. Dlatego rekomendujemy powstrzymanie się od wkładania tych ryb do urządzeń chłodniczych. Produkty takie jak cebula, śmietana czy olej nie najlepiej znoszą mrożenie. Jeśli zależy Wam na rybie o znakomitych walorach smakowych i idealnej konsystencji, to warto je zjeść wtedy, kiedy są świeżo przygotowane.

Nasze przepisy na śledzie

Poznajcie nasze przepisy na te smaczne ryby i przyrządźcie je w domu. Powodzenia!

Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem to potrawa, której nie może zabraknąć na Waszym świątecznym stole. Prosta, szybka i niezwykle smaczna!

Smaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym to idealne danie na większe uroczystości, ale nie tylko! Możecie zaserwować je również na codzienne śniadanie lub kolację. Do takich smakołyków chce się wracać!

A dla fanów ryb o wyrazistych smakach polecamy śledzie po kujawsku. Ten aromat zdobył już grono miłośników. Podobnie jak śledzie z buraczkami. Spróbujcie tych dań i dołączcie do grupy zadowolonych smakoszy!