Jaki olej do frytek? Na jakim oleju je smażyć?

Przygotowanie idealnych frytek wymaga wiedzy, jaki olej do frytek wybrać, żeby były chrupiące i smakowały jak z restauracji. Sprawdźcie, jaki olej na frytki polecają kucharze.

Jaki olej do frytek: rzepakowy czy słonecznikowy?

Frytki najlepiej smakują po usmażeniu na oleju, a nie na smalcu, ale jaki olej do smażenia frytek wybrać, żeby gotowe danie miało wyborny smak? Zawsze należy wybierać olej uniwersalny o neutralnym smaku i wysokim punkcie dymienia. Na jakim oleju smażyć frytki? Najlepiej na rzepakowym, dlatego że spełnia wszystkie wyżej wymienione kryteria. Olej rzepakowy jest najczęściej polecany do smażenia frytek w domu.

Czy olej słonecznikowy nadaje się do smażenia frytek? Często pojawiające się pytanie: olej słonecznikowy czy rzepakowy do frytek może mieć tylko jedną odpowiedź: rzepakowy. Na oleju słonecznikowym nie należy smażyć nie tylko frytek, ale też mięsa, warzyw czy owoców morza, dlatego że jest to olej o niskim punkcie dymienia, nadający się wyłącznie do zastosowania na zimno, np. w sałatkach.

Alternatywą dla oleju może być frytura – starcza na dłużej niż olej, można w niej smażyć w temperaturze 180-190°C, a przy tym jest neutralna w smaku.

Ile razy można używać olej do frytek?

Jak stosować olej do frytek? Ile razy można go wykorzystywać? Najlepiej byłoby używać do smażenia konkretnej porcji oleju tylko jeden raz, ale w ramach oszczędności na przecedzonym i odpowiednio przechowywanym oleju możecie smażyć frytki 2 razy. Po dwukrotnym smażeniu olej powinien być zastąpiony świeżym.