Tajemnica udanych frytek to nie tylko dobór odpowiednich ziemniaków, ale również właściwe techniki przyrządzania. Jak zrobić frytki, które z dodatku do obiadu przemienią się w samodzielne, smaczne danie? Poznaj dwa sposoby.

Jakie ziemniaki wybrać do frytek?

Ich gatunków jest co niemiara. Jakie ziemniaki wybrać do frytek? Najlepiej sprawdzą się te typu B. W praktyce oznacza się tak ziemniaki ogólnoużytkowe. Cechują się one umiarkowaną zawartością skrobi, ich użycie sprawi zatem, że gotowe frytki będą chrupiące zewnątrz i miękkie w środku. Jakie ziemniaki należą do typu B? Wśród popularnych odmian szukaj: sante, orlika, irysa, irgi, aksamitki czy gali. To jednak tylko niektóre z propozycji. Z odpowiednimi ziemniakami możesz przejść do kolejnego punktu: wyboru techniki przyrządzania frytek.

Frytki pieczone w piecu

Jak zrobić frytki pieczone w piecu? Ich przyrządzenie jest wyjątkowo łatwe. Obrane ziemniaki pokrój na słupki o grubości ok. 2 cm. Następnie wymieszaj je w misce z niewielką ilością oleju i specjalną mieszanką przypraw. Kompozycja ziół z wyczuwalną nutą tymianku i rozmarynu sprawi, że frytki nabiorą niepowtarzalnego wyrazu. Tak przygotowane umieść w piekarniku nagrzanym do 170 °C i piecz na blasze wyłożonej pergaminem przez ok. 30 min. Frytki w tej wersji warto również przygotować z nieobranych ziemniaków, ich smak będzie jeszcze intensywniejszy. Pamiętaj tylko o tym, by starannie je wyczyścić przed pokrojeniem. Wypróbuj sprawdzony przepis na frytki z piekarnika. Propozycją smacznej przekąski są również frytki z dipem guacamole.

Frytki smażone

Jak zrobić frytki smażone? To chyba najpopularniejsza forma ich przyrządzenia. Nie musisz posiadać do tego specjalnej frytkownicy, równie dobrze sprawdzi się bowiem patelnia. Pokrojone w dowolne kształty, niekoniecznie w słupki, ziemniaki wrzucaj bezpośrednio do dobrze nagrzanego oleju. Niezwykle istotna jest jego odpowiednia temperatura, frytki umieszczone w zbyt zimnym tłuszczu, przesiąkną nim i nie będą szczególnie apetyczne. Smaż je do momentu, w którym staną się rumiane, następnie przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Taki zabieg sprawi, że zostanie z nich usunięty nadmiar tłuszczu. Wypróbuj ten trik przy przyrządzaniu frytek czosnkowych. Jeśli z kolei planujesz podać ziołowe frytki, pamiętaj o tym, by posypać je przyprawami dopiero po usmażeniu – zioła w gorącym oleju spaliłyby się.

Jakie sosy wybrać do frytek?

Okazuje się, że przygotowanie idealnych frytek, miękkich w środku i z chrupiącą skórką, to nic trudnego. Gotowe warto podawać z odpowiednimi sosami. Prostą i smaczną propozycją jest wymieszanie majonezu z ketchupem w proporcji 1:1. Dobrym wyborem będzie również przygotowanie sosu na bazie suszonych pomidorów. Dobrze doprawiony włoskimi ziołami, wspaniale podkreśli smak dobrze wysmażonych/wypieczonych frytek. A może frytki z orientalną nutą? W takim wariancie podawaj je ze smacznym indyjskim sosem curry.